Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Oczywiście ja w maszynie a ty pewnie sama wyrabiałaś ciasto.
Chyba muszę sobie też w końcu upiec chlebek, może w jakąś niedzile bo tak czasu brak.
Augustyna - po prostu dziele się tym co mam... jeszcze trochę mam, jak coś uznam za ciekawe to dodam jeszcze.
Tak, dobry pomysł. Ale podejrzewam ,że ty wyrabiasz je ręcznie /ciasto/ czy w maszynie?

FRITTATA Z FETĄ

 

opakowanie sera feta
20dag brukselki lub brokula
zabek drobno posiekanego czosnku
2drobno pokrojone czerwone papryki
2lyzki posiekanego swiezego oregano
10 jaj lekko ubitych trzepaczka z sola i pieprzem
2 lyzki oliwy

Rozgrzac piekarnik do 180C brukselke lub brokula zblanszowac -ostudzic na patelni rozgrzac lyzke oliwy wrzucic czosnek nastepnie papryke i smazyc 5min-ostudzic polaczyc brokula z feta i oregano dodac papryke wymieszac pozniej wlac jajka i dokladnie wymieszac odstawic na chwile zeby sie zmacerowalo przygotowac patelnie o srednicy 25cm nadajaca sie do pieczenia w piekarniku rozgrzac w niej lyzke oliwy i wlac mase jajeczna gotowac 10min na malym ogniu nie mieszajac calosc wstawic do piekarnika o piec ok15min gotowa Frittata powinna miec brazowy wierzch podawac na zimno lub cieplo

Nie raz brak pomysłów na zrobienie czegoś smacznego i urozmaiconego. Dawaj o ile znajdziesz czas.Ja lubię próbować coś nowego.
A z tymi jajami nie przesadziłaś, aż 10 szt?

"Lasagne" z selerem

 

Ilość składników na dużą formę do zapiekania - 3-4 porcje obiadowe.

1 duuuży seler (wielkości małej kapustki) lub 2 średnie
1/2 kg mięsa mielonego
4 duże pieczarki
4-6 świeżych pomidorów lub puszka pelati
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki
2 pietruszki
mały kubeczek śmietany
przecier pomidorowy
ser żółty

W dużym rondlu szklimy na oliwie 2 cebule w kosteczkę.
Dorzucamy mięso mielone i przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę lub co kto lubi.
Przesmażywszy dorzucamy 2 spore pietruszki starte na grubych oczkach i pokrojone w kosteczkę pieczarki i czekamy aż całość przejdzie sobie smakiem warzyw.
Wkrawamy w to pomidory świeże lub pelati (bez zalewy) i wciskamy przez praskę ząbki czosnku. Jak ktoś lubi można do całości dodać jeszcze łyżkę przecieru pomidorowego.
Dodajemy natkę (lub nie
) i doprawiamy jeśli potrzeba.

Seler szatkujemy cieniutko w plasterki na tarce lub najlepiej na krajalnicy elektrycznej i blanszujemy we wrzątku, żeby zmiękł.

Przecier pomidorowy lub sok pomidorowy z puszki po pomidorach pelati podgrzewamy z ogrobiną oliwy, wody i kubeczkiem śmietany. Sosu powinno być sporo, żeby wylać naczynie i przelewać kolejne warstwy.

Formę do zapiekania wylewamy cienko sosem, aby seler się nie przypalił i układamy kolejno warstwy:
seler (posolić)
sos
farsz
starty ser żółty
i tak do wyczerpania składników.

Całość zakrywamy warstwą selera, sosu i sera żółtego.

Wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Pod koniec zaglądamy - jeśli uważamy, że jest za dużo sosu pieczemy chwilę bez pokrywy, żeby odparował

ZUPA CZOSNKOWA

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

dobra na chlodne dni

opakowanie fety
2 glowki czosnku
250ml smietany(w orginale byl gesty jogurt ja ostatnio dalam 150ml smietany i 100ml bulionu mm)
1 kopiasta lyzka zmielonego granulatu lub siemienia lnianego (mozna pominac)
2 jajka
1 lyzka posiekanego tymianku
4-5 lyzek posiekanej rzezuchy(dalam pietruszke)
2 liscie laurowe
8-10 ziarenek pieprzu,sol

do garnka wlac 1,5litra wody wrzucic czosnek lisc laurowy pieprz posolic gotowac 30min-przecedzic przez sitko (czosnek wydusic lyzeczka)do wywaru wkruszyc ser wymieszac smietane z granulatem na gladka mase i wlac ja do zupy (powolutku zeby sie nie zwazyla)zostawic na malym ogniu na 10min w tym czasie mocno ubic jajka zestawic garczek z ognia i ostroznie polaczyc jajka z zupa gotowa zupe doprawic do smaku posypac zielenina PS zeby byly takie fajne plywajace kawal;ki fety to 1/3 pokroic w duze kawalki

Cieszę się, że mogę jakoś pomóc.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.