- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
3 października 2009, 19:33
Oczywiście ja w maszynie a ty pewnie sama wyrabiałaś ciasto.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:47
Chyba muszę sobie też w końcu upiec chlebek, może w jakąś niedzile bo tak czasu brak.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:47
Augustyna - po prostu dziele się tym co mam... jeszcze trochę mam, jak coś uznam za ciekawe to dodam jeszcze.
3 października 2009, 19:48
Tak, dobry pomysł. Ale podejrzewam ,że ty wyrabiasz je ręcznie /ciasto/ czy w maszynie?
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:50
opakowanie sera feta 20dag brukselki lub brokula zabek drobno posiekanego czosnku 2drobno pokrojone czerwone papryki 2lyzki posiekanego swiezego oregano 10 jaj lekko ubitych trzepaczka z sola i pieprzem 2 lyzki oliwy
Rozgrzac piekarnik do 180C brukselke lub brokula zblanszowac -ostudzic na patelni rozgrzac lyzke oliwy wrzucic czosnek nastepnie papryke i smazyc 5min-ostudzic polaczyc brokula z feta i oregano dodac papryke wymieszac pozniej wlac jajka i dokladnie wymieszac odstawic na chwile zeby sie zmacerowalo przygotowac patelnie o srednicy 25cm nadajaca sie do pieczenia w piekarniku rozgrzac w niej lyzke oliwy i wlac mase jajeczna gotowac 10min na malym ogniu nie mieszajac calosc wstawic do piekarnika o piec ok15min gotowa Frittata powinna miec brazowy wierzch podawac na zimno lub cieplo |
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 19:50
3 października 2009, 19:50
Nie raz brak pomysłów na zrobienie czegoś smacznego i urozmaiconego. Dawaj o ile znajdziesz czas.Ja lubię próbować coś nowego.
3 października 2009, 19:52
A z tymi jajami nie przesadziłaś, aż 10 szt?
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:53
Ilość składników na dużą formę do zapiekania - 3-4 porcje obiadowe.
1 duuuży seler (wielkości małej kapustki) lub 2 średnie 1/2 kg mięsa mielonego 4 duże pieczarki 4-6 świeżych pomidorów lub puszka pelati 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki 2 pietruszki mały kubeczek śmietany przecier pomidorowy ser żółty
W dużym rondlu szklimy na oliwie 2 cebule w kosteczkę. Dorzucamy mięso mielone i przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę lub co kto lubi. Przesmażywszy dorzucamy 2 spore pietruszki starte na grubych oczkach i pokrojone w kosteczkę pieczarki i czekamy aż całość przejdzie sobie smakiem warzyw. Wkrawamy w to pomidory świeże lub pelati (bez zalewy) i wciskamy przez praskę ząbki czosnku. Jak ktoś lubi można do całości dodać jeszcze łyżkę przecieru pomidorowego. Dodajemy natkę (lub nie ) i doprawiamy jeśli potrzeba.
Seler szatkujemy cieniutko w plasterki na tarce lub najlepiej na krajalnicy elektrycznej i blanszujemy we wrzątku, żeby zmiękł.
Przecier pomidorowy lub sok pomidorowy z puszki po pomidorach pelati podgrzewamy z ogrobiną oliwy, wody i kubeczkiem śmietany. Sosu powinno być sporo, żeby wylać naczynie i przelewać kolejne warstwy.
Formę do zapiekania wylewamy cienko sosem, aby seler się nie przypalił i układamy kolejno warstwy: seler (posolić) sos farsz starty ser żółty i tak do wyczerpania składników.
Całość zakrywamy warstwą selera, sosu i sera żółtego.
Wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Pod koniec zaglądamy - jeśli uważamy, że jest za dużo sosu pieczemy chwilę bez pokrywy, żeby odparował |
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 19:53
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:54
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
dobra na chlodne dni opakowanie fety 2 glowki czosnku 250ml smietany(w orginale byl gesty jogurt ja ostatnio dalam 150ml smietany i 100ml bulionu mm) 1 kopiasta lyzka zmielonego granulatu lub siemienia lnianego (mozna pominac) 2 jajka 1 lyzka posiekanego tymianku 4-5 lyzek posiekanej rzezuchy(dalam pietruszke) 2 liscie laurowe 8-10 ziarenek pieprzu,sol
do garnka wlac 1,5litra wody wrzucic czosnek lisc laurowy pieprz posolic gotowac 30min-przecedzic przez sitko (czosnek wydusic lyzeczka)do wywaru wkruszyc ser wymieszac smietane z granulatem na gladka mase i wlac ja do zupy (powolutku zeby sie nie zwazyla)zostawic na malym ogniu na 10min w tym czasie mocno ubic jajka zestawic garczek z ognia i ostroznie polaczyc jajka z zupa gotowa zupe doprawic do smaku posypac zielenina PS zeby byly takie fajne plywajace kawal;ki fety to 1/3 pokroic w duze kawalki |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:54
Cieszę się, że mogę jakoś pomóc.