- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 18:08
PIZZA NA CIEŚCIE JAJECZNYM |
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 3 średnie jajka - 1 mały pomidor - 2 małe ogórki małosolne - łyżka tuńczyka z puszki w sosie własnym (odsączony) - ciut startego żółtego sera - przyprawy (lubczyk lub troszke soli, koperek, natka pietruszki, czosnek i jak kto lubi pieprz) Można robić różne wersje także z warzywkami np.: brokuły albo pieczarki.
Średnica dna patelni 16 cm ( jest wazna wielkość patelni żeby ciasto jajeczne miało odpowiednia grubość, za cienkie się rozleci, jak wieksza patelnia to i proporcje wieksze)
Wlewamy ciut oliwy na patelnie (ja mam starą jak nowa to moze wcale nie trzeba) rozgrzewamy i sadzimy jajka, przebijamy delikatnie zółtka zeby sie rozlały i smażymy żeby się ścieły, kiedy juz niewiele im brakuje kladziemy cienkie plasterki pomidora, sypiemy przyprawy, rozkładamy tuńczyka a na tuńczyka plasterki ogórka i posypac mozemy ciut serem żółtym, przykrywamy pokrywką na chwilke, odkrywamy i patrzymy czy spod dobrze podsamzony, jak tak to delikatnie sciagamy na talerz (jest mała wiec nie ma problemu) mozemy sobie pomazac koncentratem pomidorowym i wcinamy az nam sie uszy trzesą. |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 18:12
Ciasto: 200 g. maki pszennej razowej typ 2000 10 g. drozdzy swiezych lub lyzeczka suchych 1/2 szkl. cieplej wody sol, troche fruktozy (dla drozdzy)
Farsz: mala puszka koncentratu pomidorowego 1/2 kostki bialego sera 0% pieczarki oliwki kapary czosnek oregano, tymianek sol, pieprz
Wyrobic ciasto (najlepiej w malakserze) Koncentrat przelozyc do rondelka, wlac troche wody, wsypac oregano i tymianek, posolic, popieprzyc, zagotowac az powstanie gesty sos. Ciasto rozwalkowal, ulozyc w formie do pizzy, polac sosem pomidorowym. Na wierzch pokruszyc twarog, dodac posiekany czosnek, oliwki, kapary i pieczarki, posolic i wstawic do piekarnika nagrzanego do 260 stopni C. Piec ok. 10 minut |
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 18:14
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 18:14
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ciasto: 200 g. maki pszennej razowej typ 2000 10 g. drozdzy swiezych lub lyzeczka suchych 1/2 szkl. cieplej wody sol, troche fruktozy (dla drozdzy)
Farsz: mala puszka koncentratu pomidorowego 1/2 kostki bialego sera 0% pieczarki oliwki kapary czosnek oregano, tymianek sol, pieprz
Wyrobic ciasto (najlepiej w malakserze) Koncentrat przelozyc do rondelka, wlac troche wody, wsypac oregano i tymianek, posolic, popieprzyc, zagotowac az powstanie gesty sos. Ciasto rozwalkowal, ulozyc w formie do pizzy, polac sosem pomidorowym. Na wierzch pokruszyc twarog, dodac posiekany czosnek, oliwki, kapary i pieczarki, posolic i wstawic do piekarnika nagrzanego do 260 stopni C. Piec ok. 10 minut |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 18:16
ZAPIEKANY BAKŁAŻAN
skład: bakłażan,
ser biały,
cebulka lub szczypiorek,
jogurt lub oliwa z oliwek, przyprawy
bakłazana umyć i przekroić wzdłuż lekko posolić i poczekać aż puści sok
potem go wytrzyj z soku wydrąz go ale nie wyrzucaj miąszu jak trzeba to go posiekaj dodaj do sera szczypiorku dobrze wymieszajwłużdo bakłazana i piekarnik miękkośc sprawdź widelcem do farszu można dodać też mielone orzechy, suszone morele, rodzynki, lub papryke świeżą
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 18:17
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 18:17
ZAPEKANKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
Składniki:
- 1 ugotowany brokuł
- 2 ugotowane piersi z kurczaka
- 2 jaja
- 200 ml śmietany,
- 1 łyżeczka oliwy
- 100 g startego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Brokuły i mięso pokroić. Roztrzepać jaja, dodać sól, pieprz, śmietanę i ser.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, włożyć mięso i brokuły, zalać masą jajeczną i zapiekać w 200 st.C przez ok. 20 minut
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 18:18
MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄ
skład: puszka białej fasoli,
80 dag mielonego mięsa(cielęcina)czerwona papryka,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
2 jajka,
2 żółtka,
1/2 szklanki ODTŁUSZCZONEJ śmietany,
3 łyżki oliwy z oliwek, przyparawy.
Fasolę odsączyć i zmiksować doprawić pieprzem. paprykę pokroić w drobną kostkę. mięso włożyc do miski dodać świeżą paprykę, pieprz, jajka, paprykę w proszku wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. formę do pieczenia natłuścić na dno ułozyć 1/2 puree z fasoli na to mięso i ponownie fasolę wyównać wierzch. froma powinna być napełniona do 3/4 wysokości(najlepiej prostokątna) przykryć folia piec 35 min w temp 190 stopni. śmietanę roztrzepać z żółtkami i troszke soli dać :) pod koniec pieczenia zdjąć folię polać wierch dania śmietaną i piec jescze 10 -15 min przy lekko uchylonych drzwiach
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 18:18
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
3 października 2009, 19:08
Dzięki, super te przepisy. A tą na cieście jajecznym chyba jutro na śniadanie zrobię. Mam to co potrzeba to bez problemu.
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
3 października 2009, 19:15
agniczko - fajne przepisy, dzięki:)
3 października 2009, 19:29
Agniczko dziękuje za wszystkie przepisy, wydrukowała je i tworzę sobie książkę kucharska i nazwę ja "Przepisy Agniczki".Oczywiście wiele z tych potraw zrobię. Ale się napracujesz.Jesteśmy ci wdzięczni.
3 października 2009, 19:32
> Przepis i procedura - u mnie w pamiętniku:)
> Chlebek ten zawiera w sobie 1 łyżkę cukru i 1
> łyżkę oliwy - aby był całkowicie MM, spróbuję
> następnym razem upiec bez tych dodatków - ciekawa
> jestem, czy wyjdzie równie pyszny:)
Magda twój chlebek wygląda super. ja dziś tez upiekłam, w smaku dobry i wygląd tez niczego sobie.