Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
U mnie dziś dzień aktualizacji więc teraz już mogę wkleić zdjęcie chlebków pita.
 oto one
Ciekawe kto będzie szybszy? świńska skarbonka , czy któraś z nas?
A tak dla przypomnienia: Od tych placków - chlebków należy odciąć z jednego boku pół centymetra, zrobić nożem kieszeń i napakować do środka różności, czyli np gyrosa, leczo, czy tak jak ja teraz warzywa wraz z cząstkami dorsza od obiadu.

A chlebki położyłam na koszyku, który kupiłam za jedyne 2,99 zł z myślą o tym, gdyby mi przyszło na myśl pieczenie  chlebka okrągłego. Służyłby jako koszyk do wyrastania chlebka.

Niestety, nie mam aparatu cyfrowego poza komórkowym więc jakość zdjęć jest jaka jest.

KEBAB RYBNY

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

SKŁADNIKI:
500 g ryby,
2 pomidory,
2 papryki,
2 cebule,
100 ml oleju,
oregano,
sól,
pieprz.

Rybę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory i cebulę pokroić w ćwiartki. Zanurzyć kolejno składniki w oleju, obsypać solą, pieprzem i oregano. Obsypane nabijać na długie szpady w kolejności: ryba, pomidor, papryka, cebula. Opiekać na grillu, zbierać ściekający sos i polewać nim kebab. Opiekać, aż będą miękkie. Podawać natychmiast.

Kalarepki nadziewane

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Składniki:
4 duże kalarepki, 1/2 kg mielonego mięsa, 1 pomidor (świeży), 3 - 4 pomidory z puszki, 4 plastry mozzarelli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek, bazylia, 1 szkl. śmietany, oliwa do smażenia


Kalarepom odciąć czapeczki, wydrążyć środki i drobno posiekać.
"Kubeczki" z kalarepy obgotować w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Środki z kalarepy obsmażyć z mięsem i pomidorami, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Nałożyć do kubeczków, przykryć plastrami świeżego pomidora i mozzarelli. Wstawić do naczynia żaroodpornego, polać śmietaną i zapiekać ok. 45 min w temp. 150 - 170 st.C. Podczas pieczenia podlewać pozostałym wywarem. Przed podaniem posypać koprem

ZIELONY TORT

 

Składniki:
4-5 naleśników, w tym jeden grubszy
paczka mrożonego szpinaku
paczka mrożonych brokuł
pęczek świeżej bazylii
200 g sera białego chudego
5 ząbków czosnku
3 białka z jajek
przyprawy

Mrożonki wrzucić do woka i pozwolić im się rozmrozić, wlać szklankę wody, dodać bazylię i dusić, dodając wyciśnięty czosnek i przyprawiając solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami do zieleniny. Rozdrobnić brokuły na masę, by nie rózniły się zbytnio od szpinaku. Gdy zielenina jest wystarczająco uduszona dodać rozdrobniony ser, wymieszać i maksymalnie odparować. Przestudzić. Wymieszać z białkami i nakładać warstwami pomiędzy nalesniki (najgrubszy na spód) w tortownicy lekko 'maźniętej" oliwą z oliwek. Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na 20-30 minut.

LASANIA BAKŁAŻANOWA


Składniki:
- 450 g chudego twaragu
- sól i pieprz
- 3 białka
- 4 bakłażany
- 500 ml przecieru pomidorowego z dwoma łyżeczkami kaparów
- 8 plackow lazanii /z mąki z pełnego przemiału/

Przygotowanie:

- ugotować lazanie w osolonej wodzie
- bakłażany /nie obierac/ pokroić w podłużne paski +/- 0,5 cm grube
- paski bakłażanow ułożyć w żaroodp. naczyniu i włożyć do goracego piecyka, przyrumienić
i sprawdzić widelcem czy miekkie
- białka ubić na pianę, wymieszać z twarogiem, sola i pieprzem
- na dno naczynia zaroodp. położyć cieniutką warstwę sosu pomidorowego, nastepnie lazanie, obsmażony bakłażan, twaróg
- i od początku lazania, bakłażan, itd
- na koniec zalać wszystko resztą sosu pomidorowego
-zawinąć naczynie w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgranym do 200 C ok. 15 min.
- zdjąć folie aluminiową z naczynia i ponownie włożyć je do goracego piekarnika na 15 minut
- wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut do lekkiego ostygnięcia

 

Dzięki Agniczko za przepisy. Zastanawiam się gdzie można kupić płaty lasagne o których mowa ? Pewnie najlepiej samemu sobie zrobić. Ale np ten zielony tort mogłabym zrobić. Nawet naleśniki mam gotowe i zamrożone.
Ja widziałam takie płaty lasagne jakiś czas temu w delikatesach BOMI, a tak to wszędzie zwykłe. Jak będę miałą jeszzcze jakies możliwe to dodam. A przepisy że tak powiem z czym by Ciebie/Was interesowały.
Agniczko, ja np lubię wszelkie zapiekane typu pizza. lasagne, musake, ale i inne też mnie interesują.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.