- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 czerwca 2009, 14:55
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
28 września 2009, 18:56
CHLEB
Składniki
- 100g przenicy (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie
może bierze mąkę)
- 100g owsa (w ziarnach, jeśli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może
bierze mąkę)
- 150g mąki żytniej z pełnego przemiału
- 80g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych
- 2 łyżki oliwy
- 40g drożdży
- 1 czubata szklanka letniej wody (dla tych bez poczucia humoru szklanka i trochę)
- 1 łyżeczka soli
- 1 (niecała) łyżeczka fruktozy
Przygotowanie:
- zmielić ziarna
- dodać wszystko co sypkie
- dobrze zmieszać
- drożdze rozpuścić w wyżej wspomnianej wodzie
- dodać resztę
- dobrze zmiksować
- ciasto włożyć do formy nasmarowanej oliwą
- posypać z wierzchu odrobiną płatków
- odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie
- wstawić do pieca nagrzanego do 200C na ok 40 minut
- wyjąć
- ostudzić najlepiej powoli w piekarniku
-
Edytowany przez agniczka 28 września 2009, 18:57
28 września 2009, 18:57
28 września 2009, 18:58
CHLEB PITA
- 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody - 3 szklanki maki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczka fruktozy
- 1 łyżka oliwy
- 1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży
Należy dobrze wyrobić ciasto ze wszystkich składników i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (mnie to mało co wyrosło, ponieważ ten rodzaj maki zawsze jest taki jakiś oporny, a może przez to ze nie dodaje normalnego cukru). Następnie uformować trzeba rulon długości ok. 30 cm, podzielić go na osiem części. Każdą cześć należy rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostawiamy je schowane pod lniana ściereczką na 30 minut (znowu żeby urosły:). Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Czy to tyle jest 500 stopni F? Takie już wyrośnięte placki wsadzamy do gorącego pieca na 4 do 5 minut i gotowe. Po wyjęciu, jeżeli chcemy żeby były miękkie (jak to pita jest) wkładamy je do papierowej torebki, albo przykrywamy lniana ściereczką. Można zamrażać:).
Edytowany przez agniczka 28 września 2009, 18:58
28 września 2009, 19:10
28 września 2009, 19:31
CHLEB ŻYTNI Z
DOBREJ MĄKI
Składniki:
-na zaczyn: 2garście mąki żytniej(z pełnego przemiału-dostepna w sklepach ze
zdrową zyw),woda
na ciasto:
- 50g zaczynu
- 3/4l letniej wody
- 750g mąki żytniej (zpp)
- 250g mąki pszennej(zpp)
- 2 łyzeczki soli
- 40g drożdży
1)Na zaczyn wymieszać mąkę żytnią, z taką ilością wody żeby powstała dość
rzadka papka. Przykryć 2 wilgotnymi ściereczkami postawić w ciepłym miejscu. Po
2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzyki powietrza
2) Zaczyn dokładnie rozmieszać z 1/2l letniej wody.
3)Do ogrzanej miski wsypać mąkę żytnią i pszenną. W mące zrobić wgłębienie
włożyć zaczyn i pokruszyc drozdze. Mniej wiecej połowę mąki wymieszać z
zaczynem i drożdżami, aż powstanie gęste ciasto. Przykryć miskę 2 ściereczkami
i pozostawić na noc w ciepłym miejscu-do wyrośnięcia.
4)Do ciasta dodać resztę wody i sól oraz pozostałą mąkę-zagnieść ciasto, aż
stanie sie elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Ciasto zagnieść w kule
przykryć miskę ścierką i zostawić na 3 godziny w cieple miejsce. Uformować ciasto
na bochenek i ułożyć na blasze na 1-2 godziny zostawić ponownie do wyrosniecia.
W tym czasie 3-4 razy posmarować bochenek z wierzchu letnią wodą. Nagrzać
piekarnik do 200C. Nożem naciąć wierzch bochenka w skośną kratę i na najnizszym
poziomie piekarnika piec ok.90 minut. Potem wyjąć chleb posmarować go zimna
woda i włożyć do wyłączonego piekarnika na pare minut, aby go obsuszyć.
28 września 2009, 19:33
28 września 2009, 19:33