Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi

> Agniczka co do tych kotlecików z cukinii. czy
> zamiast bułki tartej można dać jajko?.Ono będzie
> trzymać te kotleciki aby się nie rozsypały. Bułka
> tarta na MM raczej nie ,chyba,że z pieczywa  z
> pp.Myślę, że można tez dodać podsmażone posiekane
> pieczarki i smak będzie bardziej intensywny. Co ty
> na to?

 

Mysle ze nie ma problemu/

KULKI MIĘSNE Z JOGURTEM
75 dag mielonej cielęciny
2 jajka,
ząbek czosnku,
łyżeczka białego pieprzu,
2 łyżeczki oregano,
3 łyżki olwy z oliwek,
2 żółtka,
troche kminku,
jogurt naturalny 150 g

mięso wyrobić z jajkami, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i oregano. palcami uformowac male kulki ulożyć w formie posmarowanej oliwą skropić zimna wodą. przykryć szczelnie folią aluminiową. jogurt wymieszać z żółtkami i kminkiem polać kulki i piec jeszcze z 15 min

wytrawne muffiny z pieczarkami i porami

 


12 sztuk


mokre:
2 białka
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki mleka

suche:
2 1/2 szklanki maki 1850 pszennej
1 płaska łyzeczka sody
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

40 dag pieczarek
2 pory


Pory obrac, pokroić w półplasterki. Pieczarki dosyć drobno posiekać, udusić na wodzie pieczarki z porem.
W osobnych naczyniach wymieszac suche i mokre składniki. Do suchych wlac mokre, szybko wymieszac, ma byc grudkowate. Dodac pieczarki i wymieszać. Przełozyć do foremek wyłozonych papierem. Piec 20-25 min w 180 stopni.

Tortille  z warzywami 

 

4 placki

1,5 szklanki maki pszennej 1850
0,5 szklanki bardzo goracej wody
1/4 łyżeczki proszku do piecznia
1/4 łyżeczki soli

sos:
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 zabek czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka

przykładowe nadzienie:
kapusta pekińska
ogórki
pomidory
papryka
biały ser
pasta z jakis strączków


Warzywa kroimy, kapuste w paseczki, ogórki w plasterki, pomidory w półplasterki, papryke w paski, ser w kostke. Solimy i posypujemy pieprzem.
Mieszamy składniki sosu.
Do malaksera wsypujemy make, proszek i sól, cały czas miksując dolewamy wode, az utworzy sie kula z ciasta.
Ciasto dzielimy na 4 czesci. Dużą patelnie rozgrzewamy. Wałkujemy kazdy kawałek ciasta na jak najcieńszy placek, smazymy z oby stron na suchej patelni, az zaczna sie tworzyc bable a ciasto sie zrumieni. Sciagamy z patelni i gorace składamy na pół. Każdy placek smarujemy pastą ze strączków, albo i nie  układamy warzywa, polewamy sosem.

Potrawka z bakłażanów

 

1-2 średnie bakłażany
5 pomidorów (mogą być z puszki)
3 cebule
pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej)
kapka oliwy
sól, pieprz
bazylia, oregano

Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów.
Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy do miekości (na oliwie lub jak się komuś uda - bo ma dobry gar - to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek.
Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszająć aby się nie przypaliło.
Dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory - pokrojone w kostkę.
Dalej dusimy, mieszmy i pilnujemy... + przyprawiamy. Ma powstać w miare jednolita masa.

Witam
Agniczko przepisy super. Będę wykorzystywać.
Właśnie dotarła przesyłka z BogutynMlyn. Teraz mogę się zabrać za wypieki. Tylko od czego tu zacząć? chlebek czy muffinki? Może jednak chlebek. Zakwas już sobie przygotowałam ze zwykłej żytniej mąki więc biorę się do roboty.

Mam parę przepisów na jakieś chclebki. Mogę dodać.

 

> Mam parę przepisów na jakieś chclebki. Mogę dodać.
Bardzo chętnie skorzystam. Teraz już zamieszałam ciasto na chlebek, ale w przyszłości wykorzystam.
>  
ależ się tu smakowicie robi mniam.
Dzień dobry wszystkim,
ja zaczynam od dziś bez wpadek mam nadzieję, planuję z góry na kilka dni, żeby ewentualnie wyeliminować wpadki.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.