- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
27 września 2009, 22:25
> Agniczka co do tych kotlecików z cukinii. czy
> zamiast bułki tartej można dać jajko?.Ono będzie
> trzymać te kotleciki aby się nie rozsypały. Bułka
> tarta na MM raczej nie ,chyba,że z pieczywa z
> pp.Myślę, że można tez dodać podsmażone posiekane
> pieczarki i smak będzie bardziej intensywny. Co ty
> na to?
Mysle ze nie ma problemu/
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
27 września 2009, 22:27
KULKI MIĘSNE Z JOGURTEM
75 dag mielonej cielęciny
2 jajka,
ząbek czosnku,
łyżeczka białego pieprzu,
2 łyżeczki oregano,
3 łyżki olwy z oliwek,
2 żółtka,
troche kminku,
jogurt naturalny 150 g
mięso wyrobić z jajkami, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i oregano. palcami uformowac male kulki ulożyć w formie posmarowanej oliwą skropić zimna wodą. przykryć szczelnie folią aluminiową. jogurt wymieszać z żółtkami i kminkiem polać kulki i piec jeszcze z 15 min
Edytowany przez agniczka 27 września 2009, 22:27
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
27 września 2009, 22:29
wytrawne muffiny z pieczarkami i porami |
12 sztuk
mokre: 2 białka 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki mleka
suche: 2 1/2 szklanki maki 1850 pszennej 1 płaska łyzeczka sody 1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
40 dag pieczarek 2 pory
Pory obrac, pokroić w półplasterki. Pieczarki dosyć drobno posiekać, udusić na wodzie pieczarki z porem. W osobnych naczyniach wymieszac suche i mokre składniki. Do suchych wlac mokre, szybko wymieszac, ma byc grudkowate. Dodac pieczarki i wymieszać. Przełozyć do foremek wyłozonych papierem. Piec 20-25 min w 180 stopni.
|
Edytowany przez agniczka 27 września 2009, 22:29
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
27 września 2009, 22:31
4 placki
1,5 szklanki maki pszennej 1850 0,5 szklanki bardzo goracej wody 1/4 łyżeczki proszku do piecznia 1/4 łyżeczki soli
sos: 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 zabek czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka
przykładowe nadzienie: kapusta pekińska ogórki pomidory papryka biały ser pasta z jakis strączków
Warzywa kroimy, kapuste w paseczki, ogórki w plasterki, pomidory w półplasterki, papryke w paski, ser w kostke. Solimy i posypujemy pieprzem. Mieszamy składniki sosu. Do malaksera wsypujemy make, proszek i sól, cały czas miksując dolewamy wode, az utworzy sie kula z ciasta. Ciasto dzielimy na 4 czesci. Dużą patelnie rozgrzewamy. Wałkujemy kazdy kawałek ciasta na jak najcieńszy placek, smazymy z oby stron na suchej patelni, az zaczna sie tworzyc bable a ciasto sie zrumieni. Sciagamy z patelni i gorace składamy na pół. Każdy placek smarujemy pastą ze strączków, albo i nie układamy warzywa, polewamy sosem. |
Edytowany przez agniczka 27 września 2009, 22:31
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
27 września 2009, 22:35
1-2 średnie bakłażany 5 pomidorów (mogą być z puszki) 3 cebule pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej) kapka oliwy sól, pieprz bazylia, oregano
Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów. Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy do miekości (na oliwie lub jak się komuś uda - bo ma dobry gar - to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek. Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszająć aby się nie przypaliło. Dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory - pokrojone w kostkę. Dalej dusimy, mieszmy i pilnujemy... + przyprawiamy. Ma powstać w miare jednolita masa. |
Edytowany przez agniczka 27 września 2009, 22:35
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
28 września 2009, 07:25
Witam
Agniczko przepisy super. Będę wykorzystywać.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
28 września 2009, 10:41
Właśnie dotarła przesyłka z BogutynMlyn. Teraz mogę się zabrać za wypieki. Tylko od czego tu zacząć? chlebek czy muffinki? Może jednak chlebek. Zakwas już sobie przygotowałam ze zwykłej żytniej mąki więc biorę się do roboty.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
28 września 2009, 11:05
Mam parę przepisów na jakieś chclebki. Mogę dodać.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
28 września 2009, 12:53
> Mam parę przepisów na jakieś chclebki. Mogę dodać.
Bardzo chętnie skorzystam. Teraz już zamieszałam ciasto na chlebek, ale w przyszłości wykorzystam.
>
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
28 września 2009, 17:29
ależ się tu smakowicie robi mniam.
Dzień dobry wszystkim,
ja zaczynam od dziś bez wpadek mam nadzieję, planuję z góry na kilka dni, żeby ewentualnie wyeliminować wpadki.