- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
28 września 2009, 19:34
No i poszło dwa razy to samo.
![]()
Witaj Krysiu.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
28 września 2009, 19:36
Zresztą jeśli nie wyjdzie jak należy to zawsze można będzie go przerobić na tartą bułkę.
28 września 2009, 20:07
Oj Helenko, to trochę jest roboty z tym ręcznym robieniem chleba. U mnie w maszynie jest prosto,ona wszystko robi, tylko wrzucam produkty w odpowiedniej kolejności. Ale podejrzewam,że ten robiony ręcznie jest pewnie smaczniejszy jak prawdziwy wiejski pachnący chlebek.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
28 września 2009, 20:13
Najważniejsze, że będzie taki jak powinien być zgodnie z MM. Dodałam też do niego odrobinę przypraw orientalnych i ziarno słonecznika. Myślę, że to nie grzech ?
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
28 września 2009, 21:10
Augustyna ja też wygodna, robot mi robi ciasto a później tylko w foremke i najpierw rośnie, a potem piekę, wychodzi nienajgorszy
Maciejowa trzymam kciuki daj znać jak wyszedł i oczywiście fotki:)
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
28 września 2009, 21:52
Cześć dziewczyny, wreszcie mam chwilkę na vitalię......
po primo - jutro idę kupić kajecik na przepisy - jesteście genialne dziewczyny:)) postaram się i ja czasem coś dorzucić......
bułkę tartą i wszelkie inne mąki służące do zagęszczania np kotletów można zastąpić mąką z ciecierzycy - ja wypróbowałam i zdaje egzamin a mąkę z ciecierzycy polecały nawet dziewczyny z restrykcyjnych for na bazie Montiego.... IG ta mąka ma chyba 30 albo 35..... oczywiście nie za często i nie za dużo, ale jeśli już jakoś musimy coś tłuszczowego zmieszać z czymś mąkopodobnym, to może toto?? :)
chleby!!!! mniam mniam na zakwasie i ręcznie robię i wcale nie muszą to być takie pracochłonne i czasochłonne przepisy.... nie umiem teraz podać jakiegoś konkretnego, bo generalnie nie stosuję konkretnych przepisów...... Maciejowa - ciekawa jestem jak uda Ci się chlebek z Twojego przepisu, bo rozumiem robisz go w tym momencie po raz pierwszy??? zdziwiły mnie 2 rzeczy - to, że chleb z 3/4 mąki żytniej trzeba aż tak długo zagniatać (wiem, że mąki żytniej nie zagniata się długo.... ma jakieś takie właściwości, że się strasznie od zagniatania klei i wychodzi twardy chleb..... ) no i to wyrastanie na blasze bochenka - z mojego doświadczenia bochenek najlepiej włożyć do koszyczka ze ściereczką i dopiero po wyrośnięciu przerzucić na blachę, nakroić i ekspressowo do piekarnika, bo inaczej wyjdzie płaski placek a nie kulkowaty bochenek....... z tych 2 powodów jestem ciekawa Twoich spostrzeżeń po upieczeniu tego chlebka z przepisu, który podałaś..... napisz koniecznie!!!! :) Źródło moich doświadczeń i wiadomości chlebowych -
www.chleb.info.pl - ale tam nie ma chyba takich mmowych przepisów, trzeba sobie po swojemu mieszać...... i dlatego nie umiem podać konkretnego przepisu:))) ale za to mam trochę zdjęć tych swoich wypieków:))))
woreczki z przyprawami - kupiłam raz te do udek i wyszło bardzo smaczne.... własnie myślałam i jakiejś własnej, niechemicznej mieszance, bo woreczki w szufladzie mam!!! wcześniej w rękawie/woreczku robiłam schab - pycha i soczysty bez pilnowania i polewania....
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
28 września 2009, 21:55
acha, Augustyno, chyba mam na chomiku książeczkę z przepisami na chlebki z maszyny.... piszę, chyba, bo ja maszyny nie mam i z tego powodu nie interesowałam się zbytnio tą książeczką..... zaraz polecę na chomika sprawdzę, jak jej nie mam, to zaraz będzie:)))
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
28 września 2009, 23:12
maciejowa44 - na ten chleb żytni z dobrej maki też mam, tak właśnie spojrzałam.
28 września 2009, 23:17
Oj chyba i ja za chlebki się wezmę, ale i o czymś do chlebka pmyśleć trzeba - weglowym, rzecz jasna coby twarozkiem się za szybko nie znudzić - Zuzlę trzeba przeszperać i przepisy na pasty ze strączków spisać - a tak btw Zuzla to naprawdę kopalnia wiedzy i pomysłów
Muffiny jabłkowo-korzenne wczorajsze
suche:
2 szklanki mąki pp
1/4 szklanki fruktozy (ja dałam 1/3 ze wzgl. na młodą)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki przyprawy do pierników
mokre:
szklanka mleka (do 1,5% - ja miałam jakieś 2/3 szklanki reszę uzupełniłam jogurtem)
2 białka
2 jabłka pokrojone w kostkę
wymieszać osobno suche i mokre (białko ubić na lekką pianę) do mokrych dodać jabłka połączyć mokre z suchym (jak to w mufinach - byle jak)
wstawić do nagrzanego piekarnika 180C na pół godziny sprawdzić patyczkiem (ja piekłam je jakieś 45 min z tego ostatnie 10 tylko dół i z wiatrakiem, bo były mokre - pewnie dla tego, że w ceramicznych kokilkach - poprawka na grubość naczynia) - wyszło 8 dużych babeczek
Były pyszne
A teraz zmykam do łóżka, bo żeby chuść trzeba spać. Dobrej nocki Miłym Paniom 

- Dołączył: 2009-05-14
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 50
28 września 2009, 23:37
Chleb graham z maszyny
_________________________750 g_______1000 g
sól_________________________2 ł_________2,5 ł
fruktoza____________________2 ł_________3 ł
mleko_____________________360 ml______435 ml
masło________________________1 ł_______1,5 ł
mąka pszenna pełnoziarnista___500 g______600 g
drożdże surowe_______________15 g_______18 g
albo
drożdże proszek_________3/4 paczki________paczka
ł oznacza łyżeczkę
w miejsce mleka można dać wodę, można pół na pół
Jeden z lepszych chlebków jakie jadłam - mniam pyyycha !
Na drożdżach z paczka jest mięciutki, na prawdziwych jest twardawy.