- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
26 września 2009, 21:25
To ja już się pożegnam, Dobranoc. Miłych snów i pięknej pogody jutro.
- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
26 września 2009, 21:49
Augustyna - całe jajko czy tylko zółtko ??
dobrej nockii zycze
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
26 września 2009, 23:18
Augustyna ja ostatnio eksperymentuje z pieczeniem -zainspirowałam się nową serią produktów winiary - worek z przyprawami - oczywiście tego nie kupuję bo skład paskudny, ale kupiłam worki, ziół mam mnóstwo i eksperymentuję.
czyli odrobina oliwy z oliwek i czosnek a do tego co lubisz mój ulubiony zestaw ziół to estragon, cząber, rozmaryn, z reguły dodaję jeszcze czuszkę ostrej papryki. mieso najpierw do lodówki w misce a potem zawartość do wora, i piekę ok 1 godz 200st. (w termoobieg),
próbowałam też w ten sam sposób piec chude żeberka.
Mięsko wyborne, bo soczyste, nie suche smaczne, nie tłuste, mniam.
- Dołączył: 2007-07-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 134
26 września 2009, 23:20
A to moja szybka wersja kurczaka
- wszystkiego po 2 łyżki : olej, musztarda, sos sojowy, ketchup , miód / fruktoza. Do tego dodaję też czosnek i imbir. Robię zalewę, wrzucam pierś z kurczaka żeby się zamarynowała. Później piekę w tej zalewie. I takim sposobem mamy szybkie a proste danie.
Ja podaję tego kurczaka z sałatą lub robię sałatę i kurczak w sałacie jest dodatkiem.
A teraz znowu powrót do bakłażana
RYBA
z bakłażanem
·
Ryba – filet z pangi 10 dag, 1 bakłażan, ser
mozzarelli, 5 łyżek mąki, 2 jajka, cytryna, sól, pieprz, olej, sos chili
Rybę
skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, obtaczamy w jajku i mące i smażymy na
złoto. Na rybę układamy plaster mozzarelli i lekko zgrilowany plaster
bakłażana. Wkładamy tak do rozgrzanego piekarnika na 3 min., żeby ser się
rozpuścił. Polewamy sosem chili.
Oczywiście w wersji mm ryba nie musi być smażona i obtaczana w mące ![]()
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
27 września 2009, 08:35
Witam
Coraz smaczniej się robi na tym forum.
Nie spotkałam takich worków z przyprawami, ale pieczenie w rękawie na pewno jest smaczne, a mięsko pozostaje soczyste.
Ostatecznie takie mieszanki przyprawowe można sobie przygotować samemu.
27 września 2009, 08:44
> Augustyna - całe jajko czy tylko zółtko ??dobrej
> nockii zycze
Calineczko całe jako.
Witam niedzielnie. Dzięki dziewczyny za nowe przepisy .Skrupulatnie je notuję. Anikasy a te worki widziałam,kiedyś robiłam takie nogi z kurczaka.Nawet dobre to było,.
Faktycznie Helenko ,smakowicie się tu zrobiło,ale o to chodzi, warto się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniami.Niech to nasze "żarcie ":będzie smaczne i dietetyczne,bo o to chodzi.
JJ27 ta rybka tez wygląda smakowicie.
27 września 2009, 09:28
A ja gdzieś znalazłam taki przepis ,może być fajny.
Roladki w musztardzie.
2 piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
2 łyżki musztardy z Dijon
sól, pieprz
3/4 szklanki bulionu drobiowego
2 kieliszki likieru porzeczkowego /a może winko/
łyżka masła\
W każdej piersi naciąć kieszeń,oprószyć piersi sola pieprzem,posmarować kieszeń musztardą i posypać natką.Uformować roladki,każdą zawinąć w folię aluminiową i upiec w tem 220 C ok.15 minut.W garnku gotowac bulion tak długo az zredukuje sie do 1/3 objetosci,dodac masło i likier porzeczkowyZagotować. Takim sosem polać pokrojone na kawałki roladki drobiowe.
Podobno pycha.
- Dołączył: 2007-07-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 134
27 września 2009, 11:27
Witam dziewczynki w niedzielny i bardzo słoneczny poranek. Aż żyć się chce jak pogoda tak dopisuje
Dzisiaj podzielę się z wami moim ulubionym daniem, dla odmiany na bazie polędwiczek wieprzowych
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE
ŻURAWINOWYM
·
3
łyżki masła
·
2
polędwiczki wieprzowe, około 250g każda
·
1
szklanka posiekanej cebuli
·
2
łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
·
1
szklanka rosołu z kurczaka (może być z kostki)
·
2/3
szklanki żurawin do mięsa lub dżemu żurawinowego
·
2
łyżki octu balsamicznego
Rozgrzać piekarnik do temperatury
230°C. Łyżkę masła rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, która można również
użyć w piekarniku). Polędwiczki przyprawić sola i pieprzem i zrumienić dobrze
na maśle ze wszystkich stron. Wstawić patelnie do piekarnika i piec około 15-17
minut, aż polędwiczki będą upieczone (wewnętrzna temperatura mięsa powinna być
71°C). W czasie jak polędwiczki sie pieką, rozpuścić na malej patelni pozostałe
2 łyżki masła na średnim ogniu, dodać cebule, rozmaryn, sauté aż cebula
zmięknie, około 3-5 minut. Dodać rosół, żurawiny i ocet i wymieszać aż żurawiny
sie rozpuszcza, około 3 min. Gotowe polędwiczki zdjąć z patelni, trzymać w
cieple, pozostały z pieczenia sosik dodać do sosu żurawinowego i gotować aż sos
zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Mięso pokroić
na plastry, połać sosem żurawinowym i podawać.
POLĘDWICZKI
WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
·
2-3 wąskie polędwiczki wieprzowe
·
Marynata: 1/3
szklanki oliwy, 5 gałązek rozmarynu, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 2
łyżki sosu sojowego, sól, pieprz
·
Pierzynka: 1/5 szklanki
suszonych pomidorów, 1 utarty ząbek czosnku, 2 łyżki tartego parmezanu, świeżo
mielony pieprz
·
Posypka: 2 łyżki płatków
migdałowych, 2 łyżki bułki tartej, oliwa.
Wymieszaj
składniki marynaty. Pokrój polędwiczki w plasterki grubości ok.3 cm i wymieszaj
z marynatą, odstaw. Miękkie pomidory suszone odcedź z oliwy i posiekaj bardzo
drobno, wymieszaj z resztą składników. Migdały utrzyj w moździerzu niezbyt
drobno, wymieszaj z bułką tartą i odrobiną oliwy, tak żeby posypka była
wilgotna. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż płasko jedną warstwę
kotlecików wieprzowych. Na każdym połóż trochę pasty z suszonych pomidorów, a
na wierzchu posypkę z migdałów i bułki tartej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego
do 200 stopni C, piecz, aż wierzch się zrumieni, przez ok. 20 minut.
Życzę miłego dnia