Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Witaj Jokan. Przepis prosty. Jajko do miksera/uwaga temp. pokojowa/ solisz,pieprzysz trochę ,jak kto lubi trochę musztardy/ja nie za bardzo lubię/ i miksujesz a potem przez dziurę w pokrywce wlewasz cieniutki strumień oliwy lub oleju /co kto lubi/ ciągle mikser chodzi aż zrobi się jednolita masa.Nawet jak się zważy ,to nic ,dalej dodawać oliwy i się nie przejmować.Jak masa będzie konsystencji śmietany, wyłączyć mikser,posmakować i dosolić ,dopieprzyć i przelożyć do szklanego naczynia i trzymac pod przykryciem. .
To ja już się pożegnam, Dobranoc. Miłych snów i pięknej pogody jutro.
Augustyna - całe  jajko czy tylko zółtko ??

dobrej nockii zycze
Pasek wagi
Augustyna ja ostatnio eksperymentuje z pieczeniem -zainspirowałam się nową serią produktów winiary  - worek z przyprawami - oczywiście tego nie kupuję bo skład paskudny, ale kupiłam worki, ziół mam mnóstwo i eksperymentuję.
czyli odrobina oliwy z oliwek i czosnek a do tego co lubisz mój ulubiony zestaw ziół to estragon, cząber, rozmaryn, z reguły dodaję jeszcze czuszkę ostrej papryki. mieso najpierw do lodówki w misce a potem zawartość do wora, i piekę  ok 1 godz  200st. (w termoobieg),
próbowałam też w ten sam sposób piec chude żeberka.
Mięsko wyborne, bo soczyste, nie suche smaczne, nie tłuste, mniam.
A to moja szybka wersja kurczaka
- wszystkiego po 2 łyżki : olej, musztarda, sos sojowy, ketchup , miód / fruktoza. Do tego dodaję też czosnek i imbir. Robię zalewę, wrzucam pierś z kurczaka żeby się zamarynowała. Później piekę w tej zalewie. I takim sposobem mamy szybkie a proste danie.
Ja podaję tego kurczaka z sałatą lub robię sałatę i kurczak w sałacie jest dodatkiem.

A teraz znowu powrót do bakłażana
 

RYBA z bakłażanem

·         Ryba – filet z pangi 10 dag, 1 bakłażan, ser mozzarelli, 5 łyżek mąki, 2 jajka, cytryna, sól, pieprz, olej, sos chili

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, obtaczamy w jajku i mące i smażymy na złoto. Na rybę układamy plaster mozzarelli i lekko zgrilowany plaster bakłażana. Wkładamy tak do rozgrzanego piekarnika na 3 min., żeby ser się rozpuścił. Polewamy sosem chili.

Oczywiście w wersji mm ryba nie musi być smażona i obtaczana w mące

 
Witam
Coraz smaczniej się robi na tym forum.
Nie spotkałam takich worków z przyprawami, ale pieczenie w rękawie na pewno jest smaczne, a mięsko pozostaje soczyste.
Ostatecznie takie mieszanki przyprawowe można sobie przygotować samemu.
> Augustyna - całe  jajko czy tylko zółtko ??dobrej
> nockii zycze
Calineczko całe jako.
Witam niedzielnie. Dzięki dziewczyny za nowe przepisy .Skrupulatnie je notuję. Anikasy a te worki widziałam,kiedyś robiłam takie nogi z kurczaka.Nawet dobre to było,.
Faktycznie Helenko ,smakowicie się tu zrobiło,ale o to chodzi, warto się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniami.Niech to nasze "żarcie ":będzie smaczne i dietetyczne,bo o to chodzi.
JJ27 ta rybka tez wygląda smakowicie.
A ja gdzieś znalazłam taki przepis ,może być fajny.
Roladki w musztardzie.
2 piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
2 łyżki musztardy  z Dijon
sól, pieprz
3/4 szklanki bulionu drobiowego
2 kieliszki likieru porzeczkowego /a może winko/
łyżka masła\
W każdej piersi naciąć kieszeń,oprószyć piersi sola pieprzem,posmarować kieszeń musztardą i posypać natką.Uformować roladki,każdą zawinąć w folię aluminiową i upiec w tem 220 C ok.15 minut.W garnku gotowac bulion tak długo az zredukuje sie do 1/3 objetosci,dodac masło i likier porzeczkowyZagotować. Takim sosem polać pokrojone na kawałki roladki drobiowe.
Podobno pycha.


Witam dziewczynki w niedzielny i bardzo słoneczny poranek. Aż żyć się chce jak pogoda tak dopisuje

Dzisiaj podzielę się z wami moim ulubionym daniem, dla odmiany na bazie polędwiczek wieprzowych

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŻURAWINOWYM

·         3 łyżki masła

·         2 polędwiczki wieprzowe, około 250g każda

·         1 szklanka posiekanej cebuli

·         2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

·         1 szklanka rosołu z kurczaka (może być z kostki)

·         2/3 szklanki żurawin do mięsa lub dżemu żurawinowego

·         2 łyżki octu balsamicznego

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Łyżkę masła rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, która można również użyć w piekarniku). Polędwiczki przyprawić sola i pieprzem i zrumienić dobrze na maśle ze wszystkich stron. Wstawić patelnie do piekarnika i piec około 15-17 minut, aż polędwiczki będą upieczone (wewnętrzna temperatura mięsa powinna być 71°C). W czasie jak polędwiczki sie pieką, rozpuścić na malej patelni pozostałe 2 łyżki masła na średnim ogniu, dodać cebule, rozmaryn, sauté aż cebula zmięknie, około 3-5 minut. Dodać rosół, żurawiny i ocet i wymieszać aż żurawiny sie rozpuszcza, około 3 min. Gotowe polędwiczki zdjąć z patelni, trzymać w cieple, pozostały z pieczenia sosik dodać do sosu żurawinowego i gotować aż sos zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Mięso pokroić na plastry, połać sosem żurawinowym i podawać.


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

·         2-3 wąskie polędwiczki wieprzowe

·         Marynata: 1/3 szklanki oliwy, 5 gałązek rozmarynu, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz

·         Pierzynka: 1/5 szklanki suszonych pomidorów, 1 utarty ząbek czosnku, 2 łyżki tartego parmezanu, świeżo mielony pieprz

·         Posypka: 2 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki bułki tartej, oliwa.

Wymieszaj składniki marynaty. Pokrój polędwiczki w plasterki grubości ok.3 cm i wymieszaj z marynatą, odstaw. Miękkie pomidory suszone odcedź z oliwy i posiekaj bardzo drobno, wymieszaj z resztą składników. Migdały utrzyj w moździerzu niezbyt drobno, wymieszaj z bułką tartą i odrobiną oliwy, tak żeby posypka była wilgotna. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż płasko jedną warstwę kotlecików wieprzowych. Na każdym połóż trochę pasty z suszonych pomidorów, a na wierzchu posypkę z migdałów i bułki tartej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piecz, aż wierzch się zrumieni, przez ok. 20 minut.


Życzę miłego dnia



Dziewczyny ,taki dziś miałam obiadek, wg przepisu Calineczki./piersi kurczaka w zalewie jogurtowej/ W smaku super.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.