- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
26 września 2009, 13:29
Witajcie. Cieszę się ,że pomysł się spodobał.
Agniczka ,świetny przepis,wykorzystam, ale chyba można zamiast fety dać inny ser. Akurat nie ma fety, cukinie dziś kupiłam i myślę, że jutro można spróbować coś takiego zrobić.
Zauważyłam,że ja bardziej lubię warzywa duszone niz surowe.Byłam dzis na rynku wazrywnym i dostałam oczopląsu, tyle kolorowych warzyw i dadatków do nich. Kupiłam jeszcze różnokolorową paprykę, czeroną ,żółtą,zielona i kabaczek,nie wiem czym on sie różni od cukinii ale chyba z niego cos fajnego też można zrobić.Mam tez troche pieczarek, pomidory u mnie sa zawsze. Wymyślcie cos z tego co można zrobić. Ja tez główkuję .
26 września 2009, 13:31
Aha, właśnie nastawiłam maszynę do chleba. Za ok. 3 godziny będzie gotowy. Tym razem zmieszałam trzy rodzaje mąki orkisz,żytnia i pszenna. Ciekawe co z tego wyjdzie.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
26 września 2009, 13:39
Super przepis Agniczko, ale aż 4 cukinie? ja z 4 cukinii po pokrojeniu w kostkę miałam pełen duży gar i połowę z tego zamroziłam. A tej potrawy to by chyba było dla szwadronu wojska..
Krysiu myślę że Twoje warzywa też by się nadawały do zapieczenia podobnie jak te cukinie, a chlebek też pewnie wyjdzie Ci pyszny.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
26 września 2009, 15:21
To zależy jakiej wielkości, ja zawsze używam małych, bo nie lubię dużych.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
26 września 2009, 15:22
Kotleciki z cukinii
składniki: 1 cukinia ok. 1 kg, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 łyżeczka soli do zmiękczenia cukinii, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Cukinie umyć, przekroić na ćwiartki wzdłuż, usunąć gniazda nasienne z miękką otoczką, zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach. Wsypa łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Po pół godzinie odcisnąć ze startej cukinii sok, wsypać bułkę tartą, wymieszać. Na patelnię wlać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cebule pokrojoną w kosteczkę i posiekany czosnek.. Przestudzoną cebulę i czosnek dodać do cukinii, doprawić solą i pieprzem do smaku. (uzyskana masa powinna miec konsystencję wyrobionego mielonego mięsa na kotlety mielone).
Z masy formować płaskie kotleciki, smażyć je na złoty kolor na oleju. Podawać ciepłe z surówką np. z kapusty pekińskiej.
Edytowany przez agniczka 26 września 2009, 15:26
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
26 września 2009, 15:26
POMIDORY ZAPIEKANE Z RYŻEM I PAPRYKĄ |
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Składniki: 600 g pomidorów, 100 g ryżu, 2 łyżeczki oliwy do naczynia, koperek, 300 g strąków papryki, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i papryka mielona do smaku Wykonanie: Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plastry. W wysmarowanym oleju naczyniu układać warstwami: ryż, paprykę i pomidory, przesypując posiekanym koperkiem i przyprawami. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.Pycha
|
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
26 września 2009, 15:28
Tarta twarogowa z warzywami |
ciasto: 125 g chudego, białego sera 1 łyżka oliwy 7 łyzek mleka 0% 1/4 łyżeczki soli 200 g mąki pszennej 1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie : dowolne warzywa, np. por i cebula uduszone na wodzie i podgotowany na pół twardo brokuł
sos: 2 białka jaja 150 g jogurtu naturalbego 0% sól, pieprz, pzyprawy 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
ser, oliwe, mleko dokłądnie utrzec lub zmiksowac, dodac pozostałe składniki, zagniesć ciasto. Schłodzić pół godziny w lodowce. Tortownice lub foremkę do tarty wyłozyć pergaminem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w kliku miejscach, podpiec na rumiano przez 15 min w 180 stopniach. Warzywa ułożyć na podpieczonym spodzie. Sos: białko ubić lekko widelcem, dodać resztę składników i zalać warzywa.
Piec 20 min w 180 stopni. |
Edytowany przez agniczka 26 września 2009, 15:28
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
26 września 2009, 17:58
Masz rację Krysiu. Tartą bułkę można sobie zrobić z odpowiedniego chlebka, bo też mi ta bułka nie pasowała tu. Mnie się bardzo podoba przepis na tartę.