Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Witajcie. Cieszę się ,że pomysł się spodobał.
Agniczka ,świetny przepis,wykorzystam, ale chyba można zamiast fety dać inny ser. Akurat nie ma fety, cukinie dziś kupiłam i myślę, że jutro można spróbować coś takiego zrobić.
Zauważyłam,że ja bardziej lubię warzywa duszone niz surowe.Byłam dzis na rynku wazrywnym i dostałam oczopląsu, tyle kolorowych warzyw i dadatków do nich. Kupiłam jeszcze różnokolorową paprykę, czeroną ,żółtą,zielona i kabaczek,nie wiem czym on sie różni od cukinii ale chyba z niego cos fajnego też można zrobić.Mam tez troche pieczarek, pomidory u mnie sa zawsze. Wymyślcie cos z tego co można zrobić. Ja tez główkuję .
Aha, właśnie nastawiłam maszynę do chleba. Za ok. 3 godziny będzie gotowy. Tym razem zmieszałam trzy rodzaje mąki orkisz,żytnia i pszenna. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Super przepis Agniczko, ale aż 4 cukinie? ja z 4 cukinii po pokrojeniu w kostkę miałam pełen duży gar i połowę z tego zamroziłam. A tej potrawy to by chyba było dla szwadronu wojska..
Krysiu myślę że Twoje warzywa też by się nadawały do zapieczenia podobnie jak te cukinie, a chlebek też pewnie wyjdzie Ci pyszny. 
Ratatouille

składniki

  • 4 młode kabaczki dł. ok. 20 cm
  • 2 małe bakłażany
  • 2 cebule
  • 3 kolorowe papryki
  • 5 -6 pomidorów
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 7 -8 łyżek oliwy
  • tymianek, bazylia, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 40 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyć. Z kabaczków i bakłażanów odciąć końce, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Strąki papryki oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w cząstki. Ząbki czosnku obrać i rozgnieść. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Obsmażyć bakłażany, następnie włożyć paprykę, cebulę, pomidory oraz na końcu kabaczki i czosnek. Przyprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Dusić na małym ogniu 20 minut. Przełożyć do miseczki i posypać startym parmezanem.
  2. Można też dodać mięsko np z indyka lub kurczaka

To zależy jakiej wielkości, ja zawsze używam małych, bo nie lubię dużych.

Kotleciki z cukinii
składniki: 1 cukinia ok. 1 kg, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 łyżeczka soli do zmiękczenia cukinii, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.

Cukinie umyć, przekroić na ćwiartki wzdłuż, usunąć gniazda nasienne z miękką otoczką, zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach. Wsypa łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Po pół godzinie odcisnąć ze startej cukinii sok, wsypać bułkę tartą, wymieszać. Na patelnię wlać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cebule pokrojoną w kosteczkę i posiekany czosnek.. Przestudzoną cebulę i czosnek dodać do cukinii, doprawić solą i pieprzem do smaku. (uzyskana masa powinna miec konsystencję wyrobionego mielonego mięsa na kotlety mielone).
Z masy formować płaskie kotleciki, smażyć je na złoty kolor na oleju. Podawać ciepłe z surówką np. z kapusty pekińskiej.

 

POMIDORY ZAPIEKANE Z RYŻEM I PAPRYKĄ

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 


Składniki:
600 g pomidorów,
100 g ryżu,
2 łyżeczki oliwy do naczynia,
koperek,
300 g strąków papryki,
2 cebule,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz i papryka mielona do smaku
Wykonanie:
Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plastry. W wysmarowanym oleju naczyniu układać warstwami: ryż, paprykę i pomidory, przesypując posiekanym koperkiem i przyprawami.
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.Pycha

Tarta twarogowa z warzywami

 

ciasto:
125 g chudego, białego sera
1 łyżka oliwy
7 łyzek mleka 0%
1/4 łyżeczki soli
200 g mąki pszennej 1850
1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie :
dowolne warzywa, np. por i cebula uduszone na wodzie i podgotowany na pół twardo brokuł

sos:
2 białka jaja
150 g jogurtu naturalbego 0%
sól, pieprz, pzyprawy
2 ząbki czosnku (niekoniecznie)


ser, oliwe, mleko dokłądnie utrzec lub zmiksowac, dodac pozostałe składniki, zagniesć ciasto. Schłodzić pół godziny w lodowce. Tortownice lub foremkę do tarty wyłozyć pergaminem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w kliku miejscach, podpiec na rumiano przez 15 min w 180 stopniach.
Warzywa ułożyć na podpieczonym spodzie.
Sos: białko ubić lekko widelcem, dodać resztę składników i zalać warzywa.

Piec 20 min w 180 stopni.

Agniczka co do tych kotlecików z cukinii. czy zamiast bułki tartej można dać jajko?.Ono będzie trzymać te kotleciki aby się nie rozsypały. Bułka tarta na MM raczej nie ,chyba,że z pieczywa  z pp.Myślę, że można tez dodać podsmażone posiekane pieczarki i smak będzie bardziej intensywny. Co ty na to?
Masz rację Krysiu. Tartą bułkę można sobie zrobić z odpowiedniego chlebka, bo też mi ta bułka nie pasowała tu. Mnie się bardzo podoba przepis na tartę.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.