Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
JJ27 ja się kieruję zasadą ,że to musi być mąka jak najmniej oczyszczona...
kupuje orkiszową - dla mnie jest najlepsza do wypieków(typ 1850 jak mniemam)
razową  (typ 1850 jak mniemam)
oraz mąkę z pełnego przemiału


Nie kupuje białej maki !
Pasek wagi
Ja kupiłam w sklepie  kolo domu mąkę orkiszową   typ 2000  podejrzewam,że mniej oczyszczona niż typ  1850.A widziałam też mąkę graham i pszenna typ 2000.Te można u nas dostać bez problemów a żytnią zamówiłam w BogutynMłyn.
Myślę ,że takich musisz szukać typ 1850-2000.
Przepraszam nie przywitałam się . Witajcie, ale ze mnie gapa.
O rany. Sąsiadka przyniosła mi z ogródka swojego 6 sztuk cukinii. Muszę się nimi zająć teraz.
Witaj Krysiu.

Przepiszę dosłownie przepis z dzisiejszego metra:

Odchudzający kabaczek - przepis Mariusza "Manioka" Kumali, gitarzysty zespołu Closterkeller, który przyrządza odchudzający kabaczek swojej żonie Anji Orthodox, wokalistce zespołu.

Tniemy kabaczek (choć może być też cukinia albo ostatecznie bakłażan) na duże, solidne plastry grubości dwóch centymetrów. Solimy je, obtaczamy posiekaną chili i smarujemy oliwą z czosnkiem. "Uczosnkowić" je trzeba! Potem umieszczamy te plastry na grillowej patelni i opiekamy po pięć minut z każdej strony. Po przyrządzeniu danie jest tak pyszne, że aż dziw bierze, że coś tak bardzo smakowitego wyszło. Anja to uwielbia, a poza tym, to jest bardzo odchudzające.

Witajcie w ten słoneczny poranek.
I znowu mamy fajny przepis.Czasami brak pomysłów co zrobić z produktami które leżą w naszej lodówce lub poza nią.Mam pomysł. piszcie jak wam brak weny ,podawajcie co nacie w danej chwili pod ręka i może razem stworzymy jakieś fajne przepisy ,oczywiście zgodne z MM.Mogą być różne propozycje a same będziemy je korygować.Stworzymy swoje własne meni/zdjęcia mile widziane/.Co wy na to?
Witaj Krysiu.
Ja właśnie pitraszę bigosik z cukinii, kalafiora, kapusty kiszonej, cebulki, pomidorów i czerwonej fasolki z puszki. Słyszałam, że fasola obniża poziom cholesterolu we krwi i chociaż u mnie jest w normie to jednak nie zaszkodzi temu przeciwdziałać. A fasolę bardzo lubię więc mam przyjemne z pożytecznym.
 Twój pomysł na przepisy mi się podoba nawet. Jestem za....
ja też jestem za wklejaniem i tworzeniem naszych wspólnych przepisów. Czasami mamy totalną pustkę w głowie ale w takim gronie pójdzie nam o wiele łatwiej.
A tak w ogóle to Witam wszystkich słonecznie i weekendowo

Witam dziewczyny :)
świetny pomysł :)



Pasek wagi

Cukinie zapiekane z fetą

Składniki:
4 cukinie,
2 duże miękkie pomidory,
1/2 opak. sera feta,
2 łyżki śmietany,
2 szalotki,
3 ząbki czosnku,
3 jajka, 1 łyżka kaparów,
3 łyżki oliwy,
po łyżce świeżych ziół: pietruszka, szczypiorek i bazylia, kilka listków mięty, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju

Cukinie kroimy w małą kostkę (ok. 1/2 cm). Szalotkę kroimy w plasterki, szklimy ją na patelni na oleju, dorzucając posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone cukinie i kontynuujemy smażenie przez 7 - 8 minut. Solimy, pieprzymy, pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy mikserem, dodając po trochu fetę i śmietanę. Do masy dokładamy cukinie, zioła i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do natartego czosnkiem żaroodpornego naczynia lub do kilku miseczek i wstawiamy na ok. 30 minut do nagrzanego piekarnika (200 st.C). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je z oliwą, kaparami, solą i pieprzem. Podajemy w oddzielnej miseczce, jeśli cukinię zapiekamy w dużym naczyniu, lub przybieramy nimi cukinie w małych miseczkach.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.