- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
25 września 2009, 17:50
JJ27 ja się kieruję zasadą ,że to musi być mąka jak najmniej oczyszczona...
kupuje orkiszową - dla mnie jest najlepsza do wypieków(typ 1850 jak mniemam)
razową (typ 1850 jak mniemam)
oraz mąkę z pełnego przemiału
Nie kupuje białej maki ! Edytowany przez calineczkazbajki 25 września 2009, 18:03
25 września 2009, 18:35
Ja kupiłam w sklepie kolo domu mąkę orkiszową typ 2000 podejrzewam,że mniej oczyszczona niż typ 1850.A widziałam też mąkę graham i pszenna typ 2000.Te można u nas dostać bez problemów a żytnią zamówiłam w BogutynMłyn.
Myślę ,że takich musisz szukać typ 1850-2000.
25 września 2009, 18:37
Przepraszam nie przywitałam się . Witajcie, ale ze mnie gapa.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
25 września 2009, 19:09
O rany. Sąsiadka przyniosła mi z ogródka swojego 6 sztuk cukinii. Muszę się nimi zająć teraz.
Witaj Krysiu.
26 września 2009, 08:44
Witajcie w ten słoneczny poranek.
I znowu mamy fajny przepis.Czasami brak pomysłów co zrobić z produktami które leżą w naszej lodówce lub poza nią.Mam pomysł. piszcie jak wam brak weny ,podawajcie co nacie w danej chwili pod ręka i może razem stworzymy jakieś fajne przepisy ,oczywiście zgodne z MM.Mogą być różne propozycje a same będziemy je korygować.Stworzymy swoje własne meni/zdjęcia mile widziane/.Co wy na to?
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
26 września 2009, 09:27
Witaj Krysiu.
Ja właśnie pitraszę bigosik z cukinii, kalafiora, kapusty kiszonej, cebulki, pomidorów i czerwonej fasolki z puszki. Słyszałam, że fasola obniża poziom cholesterolu we krwi i chociaż u mnie jest w normie to jednak nie zaszkodzi temu przeciwdziałać. A fasolę bardzo lubię więc mam przyjemne z pożytecznym.
Twój pomysł na przepisy mi się podoba nawet. Jestem za....
- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
26 września 2009, 11:19
Witam dziewczyny :)
świetny pomysł :)
Edytowany przez calineczkazbajki 26 września 2009, 11:37
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
26 września 2009, 13:21
Cukinie zapiekane z fetą
Składniki:
4 cukinie,
2 duże miękkie pomidory,
1/2 opak. sera feta,
2 łyżki śmietany,
2 szalotki,
3 ząbki czosnku,
3 jajka, 1 łyżka kaparów,
3 łyżki oliwy,
po łyżce świeżych ziół: pietruszka, szczypiorek i bazylia, kilka listków mięty, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju
Cukinie kroimy w małą kostkę (ok. 1/2 cm). Szalotkę kroimy w plasterki, szklimy ją na patelni na oleju, dorzucając posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone cukinie i kontynuujemy smażenie przez 7 - 8 minut. Solimy, pieprzymy, pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy mikserem, dodając po trochu fetę i śmietanę. Do masy dokładamy cukinie, zioła i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do natartego czosnkiem żaroodpornego naczynia lub do kilku miseczek i wstawiamy na ok. 30 minut do nagrzanego piekarnika (200 st.C). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je z oliwą, kaparami, solą i pieprzem. Podajemy w oddzielnej miseczce, jeśli cukinię zapiekamy w dużym naczyniu, lub przybieramy nimi cukinie w małych miseczkach.
Edytowany przez agniczka 26 września 2009, 13:21