Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi

MMM...ślinka cieknie na takie potrawy, ja dzisiaj zrobiłam zupę pomidorową z cukinią...

Pół kilo dojrzałych pomidorów albo taka sama ilosć z puszki (ja miałam puszkę - takie fajne z Lidla już pokrojone)

1 duża cukinia

łyżka oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (nie miałam, więc zrobiłam bez, poz ym nie przepadam za bazylią)

sól, pieprz

świeze pomidory sparzyć obrać zmiksować, czosnek drobno posiekać cukinie obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie słupki (julienne). Pomidory zalać w garnku ok 2 szkl. wody, dodać czosnek, bazylię i oliwę - zagotować wrzucić cukinię i gotować aż zmięknie na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem

 

A w piekarniku siedzi piernik orkiszowy  - jak go jutro spróbuję to wrzucę przepis

No to jak jedziemy przepisowo to ja też ;)

 

Leczo paprykowe:

4 czerwone papryki, 600g piersi indyka, średnia cukinia, 3 cebule, przecier pomidorowy 500 ml

Mięsko dzień wcześniej umaczałam w przyprawach (papryka czerwona, papryka ostra, szczypta curry, 2 szczypty imbiru, sól, łyżka oleju).  Przypiekłam 10 minutek na patelni a potem dusiłam ok 35 min. Na łyżce oliwy przypiekłam cebulkę, na to wrzucilam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam 10 min, 2 x podlewałam wodą. Jak papryka miękka to dodałam pokrojoną w kostke cukinię i jeszcze z 10 min poddusiłam. Następnie wrzuciłam do mięska i wlałam przecier pomidorowy (ja mam taki własnej produkcji - pomidory zagotowane i zblenderowane, zawekowane), można np. pomidory z puszki potraktować blenderem i wrzucić do garnka. Pogotować wszystko razem i Gotowe.

Jak dla mnie Nieziemskie :D

Pasek wagi
Witam kochane dziewczyny, ja tam pozostanę wam wierna chociaż ostatnio nie za bardzo daje radę tu zaglądać
Ale WY dla mnie i tak będziecie ważniejsze niż jakiś nowy wątek :-)

Widzę, że na tapecie jest cukinia i bakłażan
oto moje propozycje:

1 - cukinia, bakłażan i papryka
wszystko kroisz w dość grubą kostkę, dobrze przyprawiasz solą i pieprzem i wszelkiego rodzaju ziołami. To zalewasz oliwą i marynujesz. później pieczesz. Długość pieczenia oczywiście zależy od tego, jakiej konsystencji chcesz to otrzymać. jest pyszne na obiad do mięsa, do makaronu lub można to przetrzeć i otrzymujesz z tego pożywną zupę. Do zupy dodałam jeszcze pomidory w puszce, taka tam moja wariacja smakowa.

2 - bakłażan
bakłażana kroisz w okrągłe plastry, posypujesz sola, później nacierasz oliwą z czosnkiem i grillujesz. potrzebny jest przecier pomidorowy, pomidory, mozzarella i świeża bazylia. Na spód naczynia dajemy przecier pomidorowy (musi być gęsta konsystencja bo pomidory same w sobie puszczają wodę). Przecier mocno przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. później układamy jakby po skosie jedno po drugim - zgrillowany bakłażan, pomidor - gruby plaster, bazylia, mozzarella - plasterek, bakłażan itd. Wszystko zapiekamy. Dla mega fanów sera można wierzch posypać parmezanem. A efekt końcowy - obłęd. Iście włoski smak.

Augustyna zakupiłam sobie polecana przez Ciebie książkę o cukinii i bakłażanie. Anikasy tak jak pisałam dostałam ją w Merlinie.

A teraz życzę słodkich snów. Chociaż tyle nam zostało skoro nie możemy za bardzo szaleć ze słodyczami.


łomatko...dziewczyny takie rzeczy na noc się głodna zrobiłam, zapiję to wodą i spać będę w pozycji siedzącej nie koniecznie w łóżku . Moja mama robiła z bakłażana coś w rodzaju pasty, dusiła na oleju bakłażana pokrojonego w kostę tak długo, aż nabrał konsystencji musu, z ogromna ilością czosnku - pysznie to smakowało na grzankach, ale nie pamiętam czy coś jeszcze do tego dodawała (możliwe, że pomidory) - nie jadłam tego ze 20 lat  - muszę do siostry zadryndać może ma gdzieś w domowych archiwaliach przepis

a na razie SMACZNYCH SNÓW życzę

Witam z samego ranka
Tyle wspaniałych przepisów powklejałyście, że głodno mi się zrobiło. A ja dzisiaj postanowiłam sobie zrobić post. Ot tak dla oczyszczenia żołądka. Mam zamiar go stosować 2 razy w tygodniu tzn w środy i piątki. Zobaczymy na ile mi tej silnej woli wystarczy. Nie mówię, że to będzie dzień tylko o samej wodzie, ale zero tłuszczu i minimalnie węglowodanów. Na razie zjadłam kubek jogurtu z otrębami pszennymi i owsianymi i popijam herbatką ziołową. Kupiłam taki mix 7 ziół.
mianm jakie pyszności - już sobie drukuje

co do bakłażanów zgadzam się że solo są mdłe ale garść ziół sprawia że to już całkiem inne warzywo,

JJ27 - w takim razie szukam :),

Makadamia super zupa na pewno spróbuję :)
Moja drukarka pewnie zaniemogła, bo tylko dioda mruga, a żadnych czynności nie chce wykonywać.
Witam dziewczynki z rana

Wczoraj jak odbierałam książkę to wpadła mi w oko jeszcze jedna książka. Czy widziałyście ją może ? Może znacie na jej temat jakieś opinie?

"IG Dzień po Dniu. W 30 Dni do Zdrowszego
Trybu Życia" - http://www.empik.com/ig-dzien-po-dniu-w-30-dni-do-zdrowszego-trybu-zycia-ksiazka,prod19610050,p

hej dziewczyny, ja tak z doskoku, ale nie zapominam o MMkach:)) co do bakłażana -moje doświadczenie jest małe, robiłam je 2 razy, właśnie takie roladki, jakie podała Augustyna i  - ten bakłażan wychodzi mi taki gumiasty, ani to potem pokroić, ani zjeść w całości......zawiodłam się na bakłażanie - taki flak, albo nie umiem zrobić, albo nie wiem co, natomiast cukinia to zupełnie inna bajka!!!! jest albo chrupiąca albo rozpływająca się w ustach - pycha!!

Witam :) Ja postanowiłam dać jeszcze jedną szansę bakłażanowi .. chyba coś wybiorę

JJ27 czy ta sól wprzepisach jest konieczna ? Ja nie używam soli
 makadamia ten przepis brzmi intersująco
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.