- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
22 września 2009, 21:31
MMM...ślinka cieknie na takie potrawy, ja dzisiaj zrobiłam zupę pomidorową z cukinią...
Pół kilo dojrzałych pomidorów albo taka sama ilosć z puszki (ja miałam puszkę - takie fajne z Lidla już pokrojone)
1 duża cukinia
łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (nie miałam, więc zrobiłam bez, poz ym nie przepadam za bazylią)
sól, pieprz
świeze pomidory sparzyć obrać zmiksować, czosnek drobno posiekać cukinie obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie słupki (julienne). Pomidory zalać w garnku ok 2 szkl. wody, dodać czosnek, bazylię i oliwę - zagotować wrzucić cukinię i gotować aż zmięknie na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem
A w piekarniku siedzi piernik orkiszowy - jak go jutro spróbuję to wrzucę przepis
Edytowany przez makadamia 22 września 2009, 21:33
- Dołączył: 2009-05-14
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 50
22 września 2009, 21:56
No to jak jedziemy przepisowo to ja też ;)
Leczo paprykowe:
4 czerwone papryki, 600g piersi indyka, średnia cukinia, 3 cebule, przecier pomidorowy 500 ml
Mięsko dzień wcześniej umaczałam w przyprawach (papryka czerwona, papryka ostra, szczypta curry, 2 szczypty imbiru, sól, łyżka oleju). Przypiekłam 10 minutek na patelni a potem dusiłam ok 35 min. Na łyżce oliwy przypiekłam cebulkę, na to wrzucilam pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam 10 min, 2 x podlewałam wodą. Jak papryka miękka to dodałam pokrojoną w kostke cukinię i jeszcze z 10 min poddusiłam. Następnie wrzuciłam do mięska i wlałam przecier pomidorowy (ja mam taki własnej produkcji - pomidory zagotowane i zblenderowane, zawekowane), można np. pomidory z puszki potraktować blenderem i wrzucić do garnka. Pogotować wszystko razem i Gotowe.
Jak dla mnie Nieziemskie :D
Edytowany przez rrogue 22 września 2009, 21:56
- Dołączył: 2007-07-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 134
22 września 2009, 22:24
Witam kochane dziewczyny, ja tam pozostanę wam wierna chociaż ostatnio nie za bardzo daje radę tu zaglądać
Ale WY dla mnie i tak będziecie ważniejsze niż jakiś nowy wątek :-)
Widzę, że na tapecie jest cukinia i bakłażan
oto moje propozycje:
1 - cukinia, bakłażan i papryka
wszystko kroisz w dość grubą kostkę, dobrze przyprawiasz solą i pieprzem i wszelkiego rodzaju ziołami. To zalewasz oliwą i marynujesz. później pieczesz. Długość pieczenia oczywiście zależy od tego, jakiej konsystencji chcesz to otrzymać. jest pyszne na obiad do mięsa, do makaronu lub można to przetrzeć i otrzymujesz z tego pożywną zupę. Do zupy dodałam jeszcze pomidory w puszce, taka tam moja wariacja smakowa.
2 - bakłażan
bakłażana kroisz w okrągłe plastry, posypujesz sola, później nacierasz oliwą z czosnkiem i grillujesz. potrzebny jest przecier pomidorowy, pomidory, mozzarella i świeża bazylia. Na spód naczynia dajemy przecier pomidorowy (musi być gęsta konsystencja bo pomidory same w sobie puszczają wodę). Przecier mocno przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. później układamy jakby po skosie jedno po drugim - zgrillowany bakłażan, pomidor - gruby plaster, bazylia, mozzarella - plasterek, bakłażan itd. Wszystko zapiekamy. Dla mega fanów sera można wierzch posypać parmezanem. A efekt końcowy - obłęd. Iście włoski smak.
Augustyna zakupiłam sobie polecana przez Ciebie książkę o cukinii i bakłażanie. Anikasy tak jak pisałam dostałam ją w Merlinie.
A teraz życzę słodkich snów. Chociaż tyle nam zostało skoro nie możemy za bardzo szaleć ze słodyczami.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
23 września 2009, 07:42
Witam z samego ranka
Tyle wspaniałych przepisów powklejałyście, że głodno mi się zrobiło. A ja dzisiaj postanowiłam sobie zrobić post. Ot tak dla oczyszczenia żołądka. Mam zamiar go stosować 2 razy w tygodniu tzn w środy i piątki. Zobaczymy na ile mi tej silnej woli wystarczy. Nie mówię, że to będzie dzień tylko o samej wodzie, ale zero tłuszczu i minimalnie węglowodanów. Na razie zjadłam kubek jogurtu z otrębami pszennymi i owsianymi i popijam herbatką ziołową. Kupiłam taki mix 7 ziół.
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
23 września 2009, 08:23
mianm jakie pyszności - już sobie drukuje
co do bakłażanów zgadzam się że solo są mdłe ale garść ziół sprawia że to już całkiem inne warzywo,
JJ27 - w takim razie szukam :),
Makadamia super zupa na pewno spróbuję :)
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
23 września 2009, 09:10
Moja drukarka pewnie zaniemogła, bo tylko dioda mruga, a żadnych czynności nie chce wykonywać.
- Dołączył: 2007-07-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 134
23 września 2009, 12:25
Witam dziewczynki z rana
Wczoraj jak odbierałam książkę to wpadła mi w oko jeszcze jedna książka. Czy widziałyście ją może ? Może znacie na jej temat jakieś opinie?
"IG Dzień po Dniu. W 30 Dni do Zdrowszego Trybu Życia" - http://www.empik.com/ig-dzien-po-dniu-w-30-dni-do-zdrowszego-trybu-zycia-ksiazka,prod19610050,p
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
23 września 2009, 12:48
hej dziewczyny, ja tak z doskoku, ale nie zapominam o MMkach:)) co do bakłażana -moje doświadczenie jest małe, robiłam je 2 razy, właśnie takie roladki, jakie podała Augustyna i - ten bakłażan wychodzi mi taki gumiasty, ani to potem pokroić, ani zjeść w całości......zawiodłam się na bakłażanie - taki flak, albo nie umiem zrobić, albo nie wiem co, natomiast cukinia to zupełnie inna bajka!!!! jest albo chrupiąca albo rozpływająca się w ustach - pycha!!
- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
23 września 2009, 14:30
Witam :)
Ja postanowiłam dać jeszcze jedną szansę bakłażanowi
.. chyba coś wybiorę
JJ27 czy ta sól wprzepisach jest konieczna ? Ja nie używam soli
makadamia ten przepis brzmi intersująco