Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
> Dzień dobry dziewczyny :)Ja też szukam
> odpowiedniej mąki do wypieków , bo jak się okazało
> kupno mąki orkiszowej jest nie lada sztuką :)Jutro
> wyruszam na poszukiwania :)

Caliczko a tesco!? gdzieś mi się obiło o uszy że tesco w UK ma dość sporo produktów które można podciągnąć pod MM
Auchan to u mnie raczej nie ma ...

w Tesco pierwszy kupiłam raz tą mąke ,,, a póżniej ją wywiało :(
Pasek wagi

Ah wybacz Calineczko, zapomniałam że ty w UK

z tego co wiem to koleżanki kupuja w Tesco, sainsbury's, albo w health shop

Pasek wagi

rrogue

Podoba mi się ten przepis na bakłażany. Na pewno z niego skorzystam.

Cieszę się, że nie muszę szukać innego forum z dietą MM. Mam nadzieję, że na tym uzyskam potrzebną mi wiedzę.
ja  nie mogę się jakoś przekonać do bakłażanów ....sa dla mnie jakieś bezsmakowe ...( raz zrobiłam i może nie tak jak trzeba ?)
ale z drugiej strony korci mnie aby wypróbowac jakiś przepis , który bedzie super smaczny
Pasek wagi
> ja  nie mogę się jakoś przekonać do bakłażanów
> ....sa dla mnie jakieś bezsmakowe ...( raz
> zrobiłam i może nie tak jak trzeba ?)ale z drugiej
> strony korci mnie aby wypróbowac jakiś przepis ,
> który bedzie super smaczny
Same bakłażany tak jak i cukinia są jak mówisz bezsmakowe. Wszystko zależy od dodatków. Mnie np bardzo smakują też jako musake.
Witajcie dziewczyny.
Właśnie dziś zrobiłam sobie takie danie z głowy.
Nazwałam to Wariacje cukiniowo-paprykowe.
A zaczęło się od tego,że miałam ochotę na bigosik z cukinii, ale za bardzo nie miałam produktów w domu do tego. Dysponowałam tylko cukinią /jedną/ papryką czerwoną ,pomidorami/mam je zawsze/ , puszką fasolki białej, zielona pietruszkę. .
W woku udusiłam pokrojoną cebulę. paprykę ,dodałam obrane pokrojone pomidory i na koniec, fasole z puszki. Dużo przypraw ziołowych , bazylia, tymianek,zioła prowansalskie, pieprz ,sól i na konie zielona pietruszka. Dziewczyny wyszła naprawdę pychotka.Gdybym jeszcze coś więcej miała tez bym dodała.Same widzicie, że można tworzyć dania z tego co się ma  w danej chwili pod ręką.Żałuje tylko ,że tak mało tego wyszło i na jutro mi nie zostało.
Świetne danie Krysiu. Jasne, że można tworzyć różności jak się tylko chce.
To  może podam tu przepis na Roladki bakłażanowe.
Trochę dostosowany do MM.
 2 bakłażany,
łyżka kaparów/można co innego/
2 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
125 g mozzarelli
1 puszka obranych pomidorów/można świeżych/
2 jajka
50 g świeżego utartego parmezanu
8 łyżek oliwy z oliwek

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm,posolić i odstawić.Kapary drobno posiekać.Czosnek przepuścić przez praskę.Natkę pietruszki posiekać.Z puszki wyjąć część pomidorów ,odsączyć i rozgnieść. Wymieszać z kaparami,czosnkiem,natką i mozzarellą.Dodać parmezan,jajka,posolić i dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.Bakłażany osuszyć.na patelni rozgrzać 6 łyżek oliwy i zarumienić ba niej plastry bakłażanów.Położyć na nich nadzienie i każdy plaster zrolować. Roladki spiąć wykałaczkami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Pozostałe pomidory drobno pokroić i wymieszać z oliwą pozostała. Posolić i rozłożyć na roladkach.Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
      Smacznego.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.