- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 czerwca 2009, 14:55
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
16 września 2009, 22:58
Oczywiście, że nie - mogą być wytrawne:
2 1/3 szklanki mąki pp
dwie lyzeczki soli
dwie lyzeczki proszku do pieczenia
lyzeczka sody oczyszczanej
jedna mniejsza papryka lub pol duzej
szczypior lub cala mloda cebulka
dwa niewielkie pomidorki
1 i ¾ szklanki maslanki
2 lyzeczki przecieru pomidorowego
pieprz, papryka, oregano, tymianek
Make mieszamy z sola, proszkiem i soda, papryke kroimy w kosteczke, cebulke z calym szczypiorem kroimy, pomidory także w kostke. Wszystko dodajemy do sypkich mieszamy, tak żeby warzywa były oklejone maka. Maslanke roztrzepujemy z przecierem i dodajemy do wymieszanych sypkich. Mieszamy niezbyt starannie i nakladamy do foremek muffinkowych, pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. wzięte z Forum Zuzla...tak btw to kopalnia pomysłów i przepisów, właśnie z tego forum popełniłam muffinki śliwkowe i to, że mi przedwczoraj kakaowe nie wyszły to była rzeczywiście wina papilotów - te dzisiejsze pięknie urosły i lekko wyszły z foremki, papilotków użyłam tylko do kokilek (przepis jest na 12 sporych mufin, nie zmieściłam całego ciasta do formy, więc wykorzystałam kokilki do creme brule)
Będę testowała różne przepisy, żeby z tych najfajniejszych upiec większą ilość - niby to raptem pół godziny roboty, ale ja często pracuję na 2-gą zmianę od 12:00 do 22:00 i w te dni nie specjalnie mam czas na zabawy w kuchni, które nota bene bardzo lubię,
a teraż życzę wszystkim mm-kom dobrej nocki (ech muszę zacząć wcześniej chodzić spać, podobno prędzej się wtedy chudnie)
16 września 2009, 23:17
Edytowany przez calineczkazbajki 16 września 2009, 23:18
17 września 2009, 09:57
17 września 2009, 22:49
Calineczka - te cukiniowe wyglądają apetycznie - tylko trzeba dobrze przemyśleć jak zastąpić olej i sok pomarańczowy tak aby zrównoważyć mokre i suche składniki -
chyba wiem - zamiast oleju mleko- sok pomarańczowy ok. ale świeżo wyciśnięty, oczywiście fruktoza zamiast cukru, kilka kropli ekstraktu waniliowego zamiast cukru waniliowego, z orzechów trzeba zrezygnować przynajmniej na I fazie (powiększyć ilość mąki?) oczywiście mąka pp i cukinie dałabym do mokrych, acha nie całe jajko tylko samo białko...hmm trzeba spróbować
a wogóle to chyba kupie sobie tę książkę
mąkę kupuję tu: www.bogutynmlyn.pl
18 września 2009, 12:12
Edytowany przez calineczkazbajki 18 września 2009, 12:24
18 września 2009, 12:40
Edytowany przez calineczkazbajki 18 września 2009, 12:45
18 września 2009, 13:06
18 września 2009, 13:11
18 września 2009, 13:21
18 września 2009, 13:44