Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
dzięki ;* 
> Mam pytanie - czy mogę połączyc łososia z
> chlebem? 
>

wg mojej wiedzy - nie możesz
łososia możesz łączyć z warzywami , serami ...

Pasek wagi
przepisy na łososia ( posiłek tłuszczowy )

Łosoś pieczony na parzeTyp: Posiłki tłuszczowe - Dania
Składniki:(na 2 osoby)
- 2 dzwonka łososia
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- wywar z ryby (1-2 kostki)

Przygotowanie:
Łososia myjemy, solimy nacieramy oliwą z czosnkiem. Do brytfanki nalewamy tyle esencjonalnego wywaru aby było tuż pod kratkę. Na to kładziemy łososia i pieczemy w około 200 stopniach 45 minut.
Podajemy z masłem przygotowanym na początku. Warto zostawić wywar przyda się na następny raz.
Zapiekanka z rybyTyp: Posiłki tłuszczowe - Dania
Składniki:
- ryba (dorsz, łosoś)
- por,
- cebula,
- pieczarki,
- ser żółty,- przyprawy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, na dnie układamy drobno pokrojona cebulę i por, następnie przyprawione kawałki surowej ryby, na to podsmażone na oliwie i przyprawione pieczarki, a na wierzch starty żółty ser
ŁOSOŚ -PROSTYTyp: Posiłki tłuszczowe - Dania
Kupujemy filety z łososia.
Mniej więcej taki kawałek jak duża męska dłoń - na osobę ;-)
Łososia myjemy, dzielimy na porcje.
Wykładamy naczynie do zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma
brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb durcos - obficie, skrapiamy sokiem z cytryny też obficie, układamy na folii - skórą do dołu. Można go nie skrobać
z łusek. Nie trzeba folii natłuszczać, bo łosoś i tak wypuści swój tłuszczyk.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu. Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i bardzo dobrze). Rybkę zdejmujemy więc - oddzielając od razu od skóry na talerze. Można skropić jeszcze cytryną jak ktoś lubi.
rybka z delikatnym czosnkiem na cieplo w 45 minut (posilek tluszczowy)Typ: Posiłki tłuszczowe - Dania
skladniki: 6 dzwonkow lososia, 3 zabki czosnku, oliwa, sol, pieprz, estragon.
Dzwonka oproszamy sola i pieprzem z kazdej strony i ukladamy na blasze wyciagnietej z piekarnika, na ktorej wczesniej polozylismy folie aluminiowa (zeby rybka nie przywarla). Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Dzwonka posypujemy z gory odrobina estragonu.Oliwę mieszamy z czosnek przepuszczonym przez praske. Na kazde dzwonko wylewamy ok. 1 lyzeczki oliwy.dzielimy na male kawaleczki i kladziemy na dzwonka (jeden kawalek na srodkowa czesc i po jednym kawalku na kazda "odnoge"). Wstawiamy do goracego piekarnika i po ok. 30 minutach mamy pyszna rybke.
Zupa rybna z kulkamiTyp: Posiłki tłuszczowe - Dania
Składniki:
-1/2 kg tłustej ryby(psrąg,łosoś)
-1 1/2l.wywaru z warzyw
-1 biała cz. pora
- seler naciowego
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 cytryny
-1 małe jajko
-sól, pieprz do smaku,imbir gałka
Rybę zmiksować z jajkiem dodać sól,pieprz ew.imbir ,gałkę.Do zmiksowamej ryby dodać część pokrojonej drobno natki i papryki.
Wywar zagotować .Dodać pokrojony w słupki seler ,półplasterki pora ,pozostałą paprykę.Zgotować.
z masy rybnej utoczyć kulki ,wkładać do wywaru pogotować 10-15 minut.Doprawić solą,pieprzem ,posypać natką.podawać z półplasterkami cytryny
Pasek wagi
przepraszam za dezinformację..... a dlaczego nie można??  bo jak mówię, tuńczyka z makaronem można..... może łosoś jest bardziej tłusty??? hmm....
tylko tunczyka w sosie własnym można jesć w posiłku weglowodanowym
reszta ryb nalezy do posiłków tłuszczowych
Pasek wagi
bardzo cenna informacja calineczko:)))) a gorzką czekoladę do posiłku tłuszczowego, prawda?? mam okres i mnie ciągnie..... planuje na jutro na śniadanie:)


wydaje mi się (!!!) ,że skoro czekolada jest węglowodanem to należy ją jeść w okolicy sniadania albo 2 godz po sniadaniu , ew obiedzie ... ale pamiętaj  napisałam "wydaje mi się "

ja gorzką czekoladę jem do kawy :))
i 1 kostka w zupełności mi wystarcza
Pasek wagi
znalazłam na oryginalnym  Montignacku:

Ciemna czekolada zawierająca 70% kakao ma niski IG (25). Można ją jeść zarówno w Fazie I jak i II. Wystarczą 2-3 kwadraciki po posiłku
Pasek wagi
cd o rybach :

Ryby z niską zawartością tłuszczu - można do posiłków węglowodanowych.
Ryby te należy przyrządzać na parze,w mikrofali,gotować ,piec w folii-zawsze bez dodatku tłuszczu.


                      białko            tłuszcze
błękitek                17,8            0,7
czerniak              18,3            0,8
dorsz                  16,8            0,6 -0,7
kergulena              8,0            0,5
mintaj                    7,6            0,5 -0,6
okoń                    11,3            0,5 - 0,41
płoć                      7,6            0,5
sandacz                10,4            0,2 -0,7
sola                      12,4            1,0 -1,4
szczupak              11,0            0,3 -0,8
tuńczyk w
sosie własnym        23,5            1,2

Tuńczyk mozna tylko w sosie własnym (w wodzie) -jest on poddawany specjalnej obróbce .Świeży ma 4,6 % tłuszczu ,więc do węgli sie nie nadaje

tuńczyk wędzony - jemy do tłuszczy
makrela wędzona - jemy do tłuszczy
łosoś - jemy do tłuszczy

Pasek wagi

Ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w 100 gramach produktu:

Nabiał do 1,5% tłuszczu do posiłków węglowodanowych:

- twaróg chudy max 1,5% tłuszczu B - 20g, T - 0,5g, W - 3,5g
- mleko B - 3,5g, T - 0,5g, W - 5,1g
- mleko w proszku odtłuszczone B - 36g, T - 1,25g, W - 51g
- mleko w proszku pełne B - 26g, T - 26g, W - 38g
- kefir B - 3,2g T - 1,5g W - 4,7g
- jogurt naturalny B - od 3,6g do 4,3g T - 1,5g W - 6,2g
- jogobella light B - 4,1g T - 1,1g W - 8,4g
- maślanka B - 3,4g T - 0,5g W - 4,7g

Śmietany do posiłków tłuszczowych:

- 12% B - 2,7g T - 12g W - 3,9g ? nie używamy
- 18% B - 2,5g T - 18g W - 3,6g
- 30% B - 2,2g T - 30g W - 3,1g
Jajka B - 12,5g T - 9,7g W - 0,6g - całe jako tłuszcz, białko do węgli

Sery - do posiłków tłuszczowych:

- ser tofu feta B - 9,9g T - 24,7g W - 5,3g (za dużo węgli)
- feta B - 17g T - 16g W - 1g
- camembert B - od 18g do 21,5g T 23g W - 0,2g
- brie B - od 17g do 20g T - 28g W - 0,2g
- parmezan B - 41,5g T - 32g W - 0,1g
- salami B - 25g T - 28g W - 0,1g
- edamski B - 26g T - 23,4g W - 0,1g
- gouda B - 28g T - 22,9g W - 0,1g
- ementaler B - 29g T - 30,6g W 0,1g
- rokpol B - 22,6g T - 30,6g W - 0,1g

Mięsa - jako posiłek tłuszczowy:

- piersi kurczaka B - 21g T - 1,3g
- udo B - 17g T - 10,2g
- schab B - 21g T - 10g
- łopatka B - 16g T - 21,7g

Ryby:

- makrela wędzona B - 21g T - 15,5g , 0 ?węgl
- dorsz wędzony B - 22,1g T - 0,5g ,0 ? węgli
- filety z mintaja, morszczuka (świeze, mrożone) B - 17g T - 0,6g ? mało tłuszczu może być do węgli
- łosoś świezy B - 19,9g T - 13,6g - 0 ?węgli
- śledź świezy B - 16,3g T - 10,7g ? 0 ?węgli
- śledź solony B - 19,8g T - 15,4g - 0 ?węgli
- dorsz-filety bez skóry B - 16,5g T - 0,3g 0 ?węgli
- sardynka w oleju B - 24g T - 13,9g ,0 ? węgli
- tuńczyk w oleju B - 27g T - 9g , 0 ? węgli
- tuńczyk w sosie własnym B - 21g T - 1,2g, 0 ?węgli

Produkty sypkie: produkty raczej do posiłków węglowodowych

- kasza perłowa B - 7g T - 2,2g W - 68,8g
- kasza jęczmienna pęczak B - 10,4g T - 1,38 W - 74,7
- kasza gryczana B - 12,6g T - 3,1g W - 70,1g
- makaron razowy B - 8,9g T - 2,6g W - 74,7g
- makaron sojowy B - 0,6g T - 0g W - 45g
- makaron bezjajeczny B - 10g (Lubella 12g) T - 1,7g W - 77,2g
- ryż Basmati B - 6,7g T - 0,4g W - 80,4g
- ryż brązowy B - 7,1g T - 1,9g W - 68,1g
- chleb żytni B - 7g T - 1,8g W - 47,8g
- chleb żytni razowy B - 5,6g T - 1,7g W - 45,6g
- chleb graham B - 7,6g T - 1,7g W - 44,4g
- bułka grahamka B - 8,2g T - 1,7g W - 51.5g
- WASSA B - 11,5g T - 9,6g W - 66g (w 1 kromce B - 1,7g T - 1,6g W - 11g)
- soczewica B - 25g T - 0,6g W - 60,8g
- soja ziarna B - 34g T - 19,6g W - 17g
- fasola biała ziarna B - 21g T - 1,6g W - 4,9g
- groch suchy B - 24g T - 1,4g W - 45,2g
- płatki owsiane B - 12g T - 7,2g W - 62,4g
- płatki pszenne B - 9g T - 3g W - 70,9g
- płatki żytnie B - 6,4g T - 3,2g W - 7,1g
- płatki jęczmienne B - 9,8g T - 3,6g W - 69,8g
- otręby owsiane B - 14g T - 7g W - 45g
- otręby pszenne B - 16g T - 4,6g W - 19,5g
- kostka sojowa B - 50g T - 2g W - 30g
- granulat sojowy B - 50g T 2g W 30g
- sezam B - 23,2g T - 59,9g W - 2,1g
- koncentrat pomidorowy B - 5,6g T - 1,5g W - 16,7g
- orzeszki ziemne B - 23,7 do 27g T - 46,1g W - 11,9
- majonez domowy B - 1,3g T - 79g W - 2,5g - p.tłuszczowy
- musztarda B - 5,7g T - 6,4g W - 20,3
- kakao, proszek B - 18,2g T - 21,7g W - 44,9g
- pestki słonecznika B - 24,4g T - 43,7g W - 18,6g

Warzywa jako dodatek do posiłków tłuszczowych i węglowodanowych:

- szpinak B - 2,6g T - 0,4g W - 0,4g
- czosnek B - 6,4g T - 0,5g W - 5,2g
- szczypiorek B - 4,1g T - 0,8g W - 0,4g
- seler bulwowy B - 1,6g T - 0,3g W - 2,8g
- kalarepa B - 2,2g T - 0,3g W - 4,3g
- kalafior B - 2,4g T - 0,2g W - 2,6g
- brokuły B - 3g T - 0,4g W - 2,7g
- fasolka szparagowa zielona B - 2,4g T - 0,2g W - 3,7g
- cebula B - 1,4g T - 0,4g W - 5,2g
- por B - 2,2g T - 0,3g W - 3g
- papryka B - 1,3g T - 0,5g W - 4,6g
- marchew B - 1g T - 0,2g W - 5,1g
- koper ogrodowy B - 2,8g T - 0,4g W - 2,8g
- kiełki soi B - 13,1g T - 6,7g W - 7g
- reszta warzyw około B - 1g T - 0,3g W ? 2 -3g
- pieczarki B - 2,7g T - 0,4g W - 0,6g


 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.