- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 lutego 2011, 12:15
Cześć kochani.
Po długiej lektórze książek i artykułów na temat tej diety postanawiam zacząć już 1 marca.Ktoś się przyłączy?
W grupie rażniej :)
2 marca 2011, 10:06
2 marca 2011, 10:33
o otrebach (znalazlam to na innym portalu z ditea proteinowa)
" Dlaczego otreby ?
Bo to zewnetrzna oslonka ziarna bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Otręby pszenne zawierają aż 42 g błonnika na 100 g produktu. Dzieki czemu regulują pracę układu pokarmowego, zwalczają zaparcia, umożliwiają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej.
Otręby owsiane natomiast obniżają stężenie "złego" cholesterolu (LDL) jednocześnie podwyższając stężenie "dobrego holesterolu" (frakcji HDL), Regulują stężenie glukozy we krwi.
Podobno otręby, zwłaszcza owsiane, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelit.
Nadmiar otrąb jest jednak szkodliwy, ponieważ zawarty w otrębach kwas fitynowy upośledza wchłanianie przez organizm wapna, magnezu, żelaza i cynku.
Nadmiar błonnika nierozpuszczalnego w wodzie może może spowodować zespoł jelita nadwrażliwego.
To dlatego DUKAN każe zachować umiar i nie spożywać więcej niż 2 łyżki otrąb dziennie i wypijać co najmniej 1,5-2 litrów dziennie.
Inaczej osobom cierpiącym na długotrwałe zaparcia otręby zaszkodzą zamiast pomóc."
Wrzucilam , bo mysle ze konkretnie rozwieje to watpliwosci , co do ilosci otrebow, a moze i komus sie przyda
Poza tym w ksiazce jest konkretnie napisane, ze 2 lyzki otrab to max, 3 lyzki dobrze wplywaja na organizm, ale dostarczaja jednoczesnie zbyt wielu kalorii.
Edytowany przez bd943ed0eacad673dc8a1bd8915f8678 2 marca 2011, 10:34
2 marca 2011, 11:04
2 marca 2011, 11:45
2 marca 2011, 12:33
2 marca 2011, 12:48
Adzik1990 proszę przepis na kanapkę, myślę że o tą ci chodziło :)
Ciasto :
3 łyżki otręb
1 jajko
1/4 szkl mleka
1 lyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik do smaku
aromat do wyboru
Masa jest dość żadka,ale to dobrze.
Należy ją rozdzielic na dwie częsci i piec w płaskim pojemniczku ok 3 minuty(otrzymujemy dwa placki)
Masa serowa:
Kostka chudego sera białego
1/2 dużego jogurtu
3 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku (woda lub kawa)
słodzik do smaku
można dodać aromat.
Wszystko miksujemy (żelatyne dodajemy przestudzoną)
Na cistao wykładamy masę ,na nią drugą część ciasta i do lodóweczki na ok 1-1 1/2 godzinki :)
przepis jest od neci83:)
2 marca 2011, 12:55
nie wiem czy zmieszcze się w waszej tabelce bo zaczęłam wcześniej ale podaję wagę:
1faza 15styczeń 88kg, trwała 2 dni
2faza 17styczeń 84,4 trwa do dziś i nadal do 140 dni do wagi 68kg .
a waga na dzisiaj 80,20kg.
2 marca 2011, 13:04