- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 maja 2016, 13:06
Hej wszystkim ;)
Mój problem jest następujący - prowadzę zdrowy tryb życia, pozbawiony cukrów, tłuszczu (nie liczę orzechów, płatków kokosowych itd), piję dużo wody (1,5l, pracuję nad zwiększeniem ilości), ćwiczę 2 razy w tygodniu a moja waga niemal stoi w miejscu. Przez ostatnie 2 miesiące faktycznie zgubiłam 2 kg, ale nie mam pewności, czy to odpowiednie tempo utraty zbędnego balastu ;) Czy chodzenie na siłownie ma z tym związek? Cały czas pogłębiam swoją wiedzę na temat zdrowych nawyków i sposób odżywiania, ale wciąż mam braki w kwestii odpowiednich... "proporcji chudnięcia".
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc - może miałyście podobny problem albo macie większą wiedzę niż ja w tym temacie. :)
Obecnie ważę ok. 67kg
10 maja 2016, 13:48
jakoś mnie nie dziwi, że nie chudniesz, w menu prawie same węgle :/
10 maja 2016, 13:51
Mogłabyś rozwinąć się w tym temacie? To, że nie chudnę już wiem, byłabym wdzięczna za jakąś radę! :D
10 maja 2016, 13:59
No cóż......
Zdrowe tłuszcze zamieniłaś na te mniej zdrowe...... Poza tym jest ich za mało.
W menu prawie same węgle ( pieczywo, płatki, owoce ) , bardzo mało białka - gdzie masz mięso, ryby, jajka? Ile jesz tych strączków ?
O kaloryczności ciężko się wypowiedzieć - bo w większości nie podałaś gramatury.
Rada - wrzuć to menu do jakiegoś kalkulatora i sprawdź ile to jest kalorii, białka, węgli, tłuszczu.
I co rozumiesz przez "zapotrzebowanie kaloryczne" - PPM czy CPM ?
10 maja 2016, 14:05
Zaciekawiłaś mnie tymi tłuszczami, masło i oleje np rzepakowe są zdrowsze od kokosowych i oliwy?
Pieczywo spożywam średnio raz na 3 dni, ale fakt, owoce są dość wyraźnie obecne w mojej diecie. Nie jem mięsa, ryby raczej rzadko a jajka raz lub dwa razy na tydzień, strączki typu cieciorka czy soczewica stanowią często bazę moich potraw, porcja obiadowa to w moim przypadku jakieś 250-300g, w przypadku sałatek około 150g.
Znasz może jakiś dobry kalkulator? Wyniki często różnią się od siebie :)
Mam na myśli zapotrzebowanie CPM ;)
10 maja 2016, 14:07
Co do kaloryczności, staram się zamykać posiłek w 300kcal, wyjątkiem jest obiad, z reguły ma 500-600
10 maja 2016, 14:21
Zaciekawiłaś mnie tymi tłuszczami, masło i oleje np rzepakowe są zdrowsze od kokosowych i oliwy? Pieczywo spożywam średnio raz na 3 dni, ale fakt, owoce są dość wyraźnie obecne w mojej diecie. Nie jem mięsa, ryby raczej rzadko a jajka raz lub dwa razy na tydzień, strączki typu cieciorka czy soczewica stanowią często bazę moich potraw, porcja obiadowa to w moim przypadku jakieś 250-300g, w przypadku sałatek około 150g. Znasz może jakiś dobry kalkulator? Wyniki często różnią się od siebie :)Mam na myśli zapotrzebowanie CPM ;)
Kokos i oliwa z oliwek mają BARDZO niekorzystny stosunek kwasów Omega -3 do Omega -6 - więc są "średnio" zdrowe. Warto "przeprosić " się z tłustymi rybami - to najlepsze źródło zdrowych tłuszczów. Warto w diecie uwzględnić orzechy i pestki dyni. I nie rezygnować z masła !!!!!!
Owoce - źródło czystego cukru - na redukcji raczej nie są polecane, max 1 porcja dziennie ( u ciebie jest ich ok. 4 .... ).
I koniecznie jedz jajka - nawet 2-3 dziennie - to najzdrowszy pokarm świata - idealna ilość białka i tłuszczu.
Co do kalkulatora CPM - wiem, ze jest jakiś na Vitalii - ale nie wiem czy dobry.....
A co do kalkulatora do liczenia kalorii i mark - ja najbardziej lubię Myfittnespal - dostępny w internecie jak i na telefon. wiele osób poleca kalkulator Vitaliowy - fitatu.
10 maja 2016, 14:24
Bardzo Ci dziękuję za tą porcję wiedzy ;) Mam jeszcze pytanie, nie mogę się nie uczepić tego masła - jak pewnie wiesz, jest raczej demonizowane przez wysoką zawartość tłuszczu, osobiście przyznaję, że nie wgłębiałam się w ten temat :D Na czym polega jego korzystny wpływ na dietę?
10 maja 2016, 14:49
Jeżeli chodzi o "zawartość tłuszczu w tłuszczu" to akurat masło ma go bardzo mało - tylko 82% , podczas, gdy oliwa z oliwek 92%, a olej kokosowy jeszcze więcej.
Masło jest całkowicie naturalne i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D i E. Oczywiście ma potrzeby jedzenia pół kostki masła dziennie, ale kilka - kilkanaście gramów na pieczywo wyjdzie tylko na zdrowie. A kobietom tłuszcz jest niezbędny do funkcjonowania hormonów i dla ładnej skóry....
10 maja 2016, 14:52
Tanamari nie rozumiem logiki - uważasz, ze masło jest demonizowane ze względu na wysoką zawartość tłuszczu (82%) a zastępujesz je produktem, ktory jest w 100% tluszczem?
Edytowany przez Wisterya 10 maja 2016, 14:53
10 maja 2016, 14:55
Wisterya - Już tłumaczę, stwierdziłam, że masło jest demonizowane, nie, że ja je demonizuję :) nie brakuje porad mówiących o rzekomo negatywnych skutkach jedzenia masła, natomiast oliwa jest często rekomendowana jako lepsza opcja, nawet dietetyk kiedyś zalecił mi taką zamianę, co najwyraźniej świadczy o średnich kompetencjach ;)
Lisiaaa - wezmę to pod uwagę i wprowadzę zmiany, jestem ciekawa efektów ;)