- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 grudnia 2010, 11:12
9 grudnia 2011, 15:40
9 grudnia 2011, 15:45
9 grudnia 2011, 15:54
Edytowany przez hanejowa 9 grudnia 2011, 15:52
9 grudnia 2011, 16:14
No niestety, taka moja uroda, że waga wskazuje dużo więcej niż wygląd, może to i dobrze
zdjęcie robione 1,5 roku temu, ale waga u mnie taka sama od dłuższego czasu:((
9 grudnia 2011, 20:25
ZDROWE MUFINKI OWSIANE
1 szklanka maślanki
¾ szklanki +2 łyżki płatków owsianych
1 i ¼ szklanki pełnoziarnistej mąki do pieczenia
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich ( ja dałam mielone)
1/3 szklanki słodziku
1/3 szklanki oleju rzepakowego ( ja dałam z oliwek)
1 jajko ubite
1 łyżeczka olejku waniliowego
Rozgrzać piekarnik do 220*C. blachę na 12 mufinek nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi foremkami.
W małej misce wymieszać maślankę i ¾ szklanki płatków owsianych. Pozostawić aby się moczyły przez 30 minut.
W międzyczasie w średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, po czym domieszać orzechy włoskie.
W dużej misce wymieszać dokładnie słodzik, olej, jajko i olejek waniliowy. Domieszać płatki namoczone w maślance, a następnie mieszaninę z mąką. Mieszać tylko do chwili aż składniki się połączą, uważając by nie było to zbyt długo.
Rozłożyć ciasto w równych porcjach do przygotowanych foremek, napełniając je na ok. 2/3 wysokości. pozostałe płatki zużyć do posypania muf inek. Piec przez 11-15 minut lub do czasu, aż drewniany patyczek wbity w środek muf inki będzie czysty po wyjęciu. Studzić przez 5 min w formie, a następnie wyjąć, żeby całkowicie ostygły.
9 grudnia 2011, 20:31
Kulki czekoladowe
skł
6 łyżek płatków owsianych
3/4 szkl mleka
1 łyżeczka kakao
słodzik( 3 łyżeczki - wg uznania)
aromat waniliowy
posypka:
kokos, czeklada mleczna( 10 kostek czekolady mlecznej rozpuscic z odrobiną
mleka)
zagotowac mleko ze slodzikiem i aromatem, dodajemy płatki czekamy aż
napęcznieją, dodajemy kakao. Po wystygnięciu formujemy kulki i obtaczamy częsci
w kokosie, częsc w czekoladowej polewie. Dajemy do lodówki na całą noc.