- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 sierpnia 2010, 18:18
28 listopada 2010, 12:45
28 listopada 2010, 13:16
Faza II/Faza III:
Nikogo wzrok nie myli, na Dukanie można zjeść pączka. Oczywiście, o wiele różniącego się od tradycyjnego, ale myślę, że a i tak pysznego. Idealny na kryzysowe momenty w diecie, albo po prostu na zabicie ochoty na "coś słodkiego".
Składniki (na 1 pączka):
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka „jasnego”- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i „wydrążamy” środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko „dociskamy” do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być „wolna przestrzeń”, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.
Smacznego!
skopiowane ze strony drdukan.blox.pl jest tam sporo fajnych przepisów :)
a ciastko z jabłkiem zrobie w podłużnej małej foremce i do środka wrzuce starte jabłko ile sie zmiesci i cynamon :)
28 listopada 2010, 13:34
a te otręby to miksowane?
to w mikrofali robiłaś?? i wyszło ci??
28 listopada 2010, 14:30
28 listopada 2010, 15:31
28 listopada 2010, 16:25
28 listopada 2010, 16:38
a jakiego używasz mleka w proszku? ile kosztuje?
i masz maizene czy używasz mąki kukurydznianej?
28 listopada 2010, 16:38