Temat: Początek roku szkolnego - początek diety i ćwiczeń;P

Ostatnio pomyślałam sobie że zaczyna się rok szkolny więc trzeba będzie się wziąć za naukę, ale chyba nie tylko... Wiem że do wakacji jeszcze duużo czasu ( nawet te jeszcze się dobrze nie skończyły), ale chciałabym za rok żebym wyglądała jakoś w kostiumie kąpielowym i wgl. A więc biorę się za siebie Opracuję sobie jakaś racjonalną dietę i zacznę regularnie ćwiczyć żeby zrzucić trochę kilogramów i wymodelować sylwetkę. Wiem że samej mi będzie trochę trudno wytrwać więc może ktoś się przyłączy. Razem będziemy sie motywować i wgl. A wiadomo że w grupie raźniej
daj przepis może kiedyś sptóbuje!!
Pączek (P)

Faza II/Faza III:

Nikogo wzrok nie myli, na Dukanie można zjeść pączka. Oczywiście, o wiele różniącego się od tradycyjnego, ale myślę, że a i tak pysznego. Idealny na kryzysowe momenty w diecie, albo po prostu na zabicie ochoty na "coś słodkiego".

Składniki (na 1 pączka):

  • 1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki jogurtu
  • przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat)
  • słodzik według uznania

Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka „jasnego”- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i „wydrążamy” środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko „dociskamy” do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być „wolna przestrzeń”, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.

Smacznego!


skopiowane ze strony drdukan.blox.pl jest tam sporo fajnych przepisów :)

a ciastko z jabłkiem zrobie w podłużnej małej foremce i do środka wrzuce starte jabłko ile sie zmiesci i cynamon :)

a te otręby to miksowane?

to w mikrofali robiłaś?? i wyszło ci??

szczerze to byłam leniem i nie miksowałam xD ale chyba nie trzeba bo ciacho wyszło pychaaaa :)
Ja dodałąm do środka troche dżemiku też z tego bloga :) Pyszne było na prawde :) Może nie smakowało jak pączek ale jak dobre ciacho owszem :D dlatego postanowiłam spróbować z jabłkiem :D
ale niechce mi się wieżyć, że ona jest z mikrofali!!
no przecież robiłam :P
dużo smacznych rzeczy robi się w mikrofali :D
np jakie?

a jakiego używasz mleka w proszku? ile kosztuje?

i masz maizene czy używasz mąki kukurydznianej?

i na jaką temperature czy coś tam nastawiasz mikrofale?
mikrofala na najwyzszej mocy xD ale nie wiem jakiej xD
ja uzywam mąki kukurydzianej :P
robie jeszcze bułeczki dukana w mikrofali np :) albo kanapeczke na cieplo z szyneczką i plasterkiem sera :)
rozne ciacha na szybko np jakies kakaowe :P

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.