Temat: magiczna data - 1 września

Dotychczas nie sprawdzały się moje długoterminowe plany dietetyczno-ćwiczeniowe. Po prostu mam tzw. słomiany zapał.
Dlatego postanowiłam odchudzać się na razie przez miesiąc. Od 1 września do 30 września.
Oczywiście, myślę o edycjach październikowej, listopadowej, grudniowej itd., ale dopiero jak "zaliczę" wrzesień

Kto ze mną???
Pasek wagi
a co do podjadania - jeśli jesz 5 posiłków dziennie, w miarę regularnie i różnorodnie, chęć podjadania zanika
zanim to jednak się stanie - polecam: wodę, wodę z cytryną, herbatki, owoc, nasiona słonecznika, pestki dyni, żurawinę lub kilka rodzynek, orzechów itp., marchewkę, kalarepkę, zielonego ogórka...
jeśli już zjeść coś poza normalnym jadłospisem, to w miarę możliwości - zdrowo
Pasek wagi
cancri --> OK, dostosuję się i będę edytować
a co do książek, wszystkie mam, ale w wersji papierowej, więc nie pomogę...
może jednak któraś z Vitalijek ma je w pdf-ie
Pasek wagi
a jakie są zasady gillian tej diety? Bo jestem ciekawa
ale takie ogólne zasady??
przepraszam, że się nie odzywałam, ale wyjechałam wczoraj i właśnie wróciłam
ostatni weekend urlopu...

zasady diety:

generalnie chodzi o jedzenie potraw nieprzetworzonych lub mało przetworzonych; dieta zawiera dużo warzyw i owoców, ziaren, orzechów, herbatek ziołowych; jest dobra dla wegetarian, ale jeśli ktoś lubi mięso i nie może bez niego się obejść, nie ma przeszkód 
jej plus i minus jednocześnie to niektóre "egzotyczne" (przynajmniej dla mnie) pokarmy, np. wodorosty 
Gillian nazywa je superpokarmami i dzieli na kilka kategorii


Gillian dzieli produkty żywnościowe na dobre i złe.
Dobre to:
- surowa żywność (owoce i warzywa, skiełkowane ziarna zbóż i nasiona), zawierająca enzymy;
- dobre węglowodany (bez dodatku cukru, np. owoce, pieczywo z pełnego ziarna, ziarno zbóż, ryż i warzywa);
- żywność ekologiczna, organiczna (wolna od chemikaliów);
- dobre białka (roślinne, np. kiełki lub połączenie nasion roślin strączkowych i zbóż);
- dobre tłuszcze (orzechy, nasiona lnu i słonecznika, pestki dyni, wodorosty, ryby, awokado).

Aby schudnąć, należy odpowiednio łączyć produkty.

Grupa 1:
Białka (mięso, drób, ryby, sery, jajka, mleko, orzechy) są trawione powoli, w środowisku kwaśnym.

Grupa 2:
Węglowodany - wszystkie rodzaje ziaren i wyprodukowana z nich żywność (pieczywo, makaron, płatki, mąka, ciastka itp.) oraz warzywa bogate w skrobię (np. ziemniaki, jamsy, kukurydza), do ich strawienia potrzebne są zasadowe soki trawienne.

Grupa 3:
Surówki, warzywa korzeniowe, warzywa o niskiej zawartości skrobi, nasiona, zioła, orzechy i oleje z nasion.

Grupa 4:
Owoce - trawione najszybciej.

Zasady:
- nie jeść produktów z grup 1 i 2 podczas jednego posiłku;
- żywność z grupy 3 można łączyć z grupą 1 i 2;
- owoce należy jeść oddzielnie w odstępie co najmniej pół godziny od innych produktów; najlepiej rano, na pusty żołądek; nie łączyć melonów z innymi owocami, bo są trawione najszybciej, dlatego najlepiej jeść je oddzielnie;
- po zjedzeniu posiłku węglowodanowego należy odczekać 2 godziny, zanim się zje posiłek białkowy;
- po posiłku białkowym trzeba odczekać 3 godziny, zanim się zje posiłek węglowodanowy.

Grupa 1:
sery, jajka wiejskie, orzechy, ryby, dziczyzna, królik, mięso, mleko, drób, skorupiaki, soja, tofu i inne produkty sojowe, jogurty.

Grupa 2:
kasze i płatki zbożowe, makaron, ryż, żyto, kukurydza, proso, produkty zbożowe, herbatniki, pieczywo, ciasta, krakersy, pierożki i paszteciki, miód, syrop klonowy, ziemniaki i inne warzywa o dużej zawartości skrobi, cukier i słodycze.

Grupa 3:
warzywa liściaste i świeże zioła, nasiona, masło, śmietana, tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek (tłoczona na zimno), zioła suszone, przyprawy korzenne i ostre.

Grupa 4:
wszystkie owoce.

Jak pozbyć się tłuszczyku - główne zalecenia Gillian McKeith:
- jeść wcześnie ostatni posiłek;
- łączyć odpowiednio grupy żywności;
- wyeliminować żywność rafinowaną i wysoko przetworzoną;
- pić 8 szklanek wody dziennie, dobra przy odchudzaniu jest też herbatka z pokrzywy;
- unikać margaryn, pełnotłustego mleka, serów i innych produktów z mleka krowiego; można używać mleka sojowego;
- unikać cukru;
- ograniczyć produkty z pszenicy, zwłaszcza pieczywo;
- jeść dobre tłuszcze i eliminować złe;
- nie opuszczać posiłków i zawsze jeść śniadania;
- zorganizować sobie dzień odtrucia organizmu;
- nie stosować cudownych diet;
- rozpocząć ćwiczenia fizyczne;
- rano wypijać na czczo szklankę ciepłej wody z sokiem cytrynowym;
- wyeliminować alkohol;
- w razie potrzeby można przyjmować preparaty uzupełniające (zawierające brakujące składniki odżywcze, wspomagające odchudzanie czy zmniejszające łaknienie).

Lista produktów z diety obfitości Gillian:

Zielone warzywa liściaste:
boćwina, cykoria, endywia, endywia kędzierzawa, jarmuż, kapusta bezgłowa, liście buraka, liście gorczycy sarepskiej, liście mniszka lekarskiego (mleczu), liście rzepy, rokieta siewna, roszponka, rukiew wodna, sałata liściasta, sałata lodowa, sałata rzymska, szczaw, szpinak.

Surowe orzechy:
kasztany jadalne, migdały, nerkowce (z umiarem), orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy piniowe, pekan, pistacje.

Nasiona:
chia (nasiona szałwii kolumbijskiej), pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, siemię lniane.

Warzywa:
awokado, bakłażany, bok choy (kapusta chińska), brokuły, brukselka, buraki, cebula, cukinia, jamsy, kabaczek, kalafior, kalarepa, karczochy, marchew, okra, papryka, pasternak, pietruszka, pomidory, rukiew wodna, rzepa, rzodkiew, rzodkiewki, seler, seler naciowy, szparagi, zielony groszek, ziemniaki.

Mąki:
amarant, graham, owsiana, sojowa, tapioka, z nasion słonecznika, ziemniaczana, z pszenicy durum.

Wodorosty:
agar, arame, hijiki, kelp, kombu, nori, palma morska, rodymenia palczasta, wakame.

Zboża:
amarant, brązowy ryż, jęczmień, kamut, kasza bulgur, kasza gryczana, komosa ryżowa, kukurydza, orkisz, owies, proso, ryż basmati, żyto.

Nasiona roślin strączkowych:
biała fasola (odmiany o dużych i średnich ziarnach), bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola adzuki, fasola anasazi (biało-brązowa), fasola pinto (beżowa nakrapiana), "piękny jaś", soczewica, soja.

Świeże zioła (jako przyprawy):
bazylia, cynamon, estragon, goździki, imbir, kardamon, kmin, kolendra, koper, koper włoski (fenkuł), kozieradka, liść laurowy, majeranek, mięta, morela (śliwka) umeboshi, oregano, rozmaryn, szafran, trybula, tymianek.

Herbaty ziołowe:
czerwona koniczyna, dzika róża, głóg, imbir, koper włoski, korzeń waleriany, lukrecja, malina właściwa, melisa, mięta ogrodowa, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, pau d'arco, pokrzywa, rumianek, skrzyp, wiąz śliski, żeń-szeń.

Owoce:
agrest, ananasy, cytryny, daktyle, granaty, grejpfruty, kumkwat, limonki, mandarynki, pomarańcze, porzeczki, skrzyżowanie jeżyny z maliną, tangelo (skrzyżowanie grejpfruta z mandarynką), truskawki, żurawiny, borówki amerykańskie, brzoskwinie, czarne jagody, gruszki, guawy, jabłka, jeżyny, kiwi, liczi, mango, morele, morwy, nektarynki, nieśpliki japońskie, papaje, pitaki (owoce opuncji), winogrona, wiśnie, wszystkie owoce suszone, banany, figi, melony (arbuz, kantalup, melon bananowy, melon zimowy - honeydew).

Tofu.

Tempeh.

Ryby.


Ale dłuuugi post
Pasek wagi
Powiem Wam, ze ta dieta podobna jest do diety rozdzielnej dr Haya. Sama ja stosuje od niedawna, stosowalam ja tez na studiach i chudlam :)
jest sporo podobnych diet, np. dieta Diamondów
najważniejsze jednak, że jest skuteczna

dla mnie najlepsze jest to, że nie trzeba liczyć kalorii ani ograniczać porcji, bo po jakimś czasie organizm sam reguluje wielkość posiłków
poza tym - jem to, na co w danym dniu mam ochotę, a nie to, co akurat napisane w jakiejś "rozpisce"

największym problemem jest utrzymanie stałych pór posiłków - i to chyba zadanie na ten tydzień
Pasek wagi
no i gdzie jesteście?
Pasek wagi
Powodzenia życzę! :)
no, jak będę tu sama, to powodzenie murowane
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.