Temat: Dobry czas na Start ! 1 sierpnia i 1 dzień tygodnia ...



Ile z nas mówi od jutra ?
Jutro już na bank , od poniedziałku itp ...
A ile z nas naprawdę tylko spoczywa na tej obietnicy ?
Sama nie raz tak mówię , co prawda od kilku dni już znów mam kontrolę nad sobą ,ale chciałabym też zmotywować inne Vitalijki do walki !
I dlatego sądzę ,że dziś jest dobry czas , nie ważne ,że zjadłyście już coś z rana nie zdrowego , jeżeli do wieczorka podjecie warzywka i wypijecie ze 2 litry wody tona bank waga nie pokaże jutro więcej . Trzeba tylko chcieć :)

Mój plan to :

*stajemy na wagę i ją zapisujemy

*mierzymy się :
>szyja
>biceps
>piersi
>talia
>brzuch
>biodra
>uda
>łydki

 Następnie obliczamy zgodnie z wiekiem,wagą,wzrostem i tym ile mamy ruchu nasze dzienne zapotrzebowania kalorii w kalkulatorze  .

Później rozkładamy sobie plan jedzenia na 5 posiłków z odstępami po 2,5 - 3 godziny ,pamiętając przy tym ,że :
>śniadanie powinno mieć najwięcej kcal
>lunch połowę tyle co śniadanie
>obiad około 100 kcal mniej od pierwszego śniadania
>podwieczorek no ze 100 kcal
>kolacja połowę kcal co lunch

Troszkę to zamieszane ,ale działa w 100 % przy czym jesteśmy syte :) na podwieczorek polecam kisiel i np, jabłuszko pyyycha i działa na zaparcia :P a jeśli koniecznie chcemy zjeść coś słodkiego to 4 kostki gorzkiej czekolady nam nie zaszkodzą ,ale nie polecam przy zaparciach ...

No i jak w każdej diecie jest tu potrzeba silna wola ,determinacja i cierpliwość a nasze marzenia staną się realne ...


Buziaki :**



Chętnie się przyłączę....

Z tym, że zawsze ma problem z obliczeniem kalorii... nie mam wagi spożywczej w domu i czasem ciężko mi określić ile tych kalorii zjadłam. Staram się jednak wybierac produkty zdrowe i o niższym IG.

Do tego ćwicze wg włąsnego planu  .... dzięki temu kiedyś schudłam ze 116 kg do 95 :)

teraz marze o tym by zobaczyć 8 z przodu :)

 

 

ja też.. ale wyjeżdżam na 2 tygodnie za tydzień... będziecie tolerować moją nieobecność w tym czasie?
Pasek wagi
> Wątek założony w złym dziale. Proszę zwracaj uwagę
> gdzie zakładasz tematy. Przeniesione do Grup
> Wsparcia.

Przepraszam nie zwróciłam uwagi
> ja też.. ale wyjeżdżam na 2 tygodnie za
> tydzień... będziecie tolerować moją nieobecność w
> tym czasie?

Oczywiście tylko i tam staraj się trzymać planu ...

Plan żywieniowy ... w sumie tak jadam właśnie ... najwięcej rano i na lunch ... może powinnam zwiększyć ilość obiadu ... często też jadam obiado-kolację czyli zamiast 5 posiłków 3-4 ...

Ale spróbuję to od dziś zmienić.... W sumie dało by rade jeść 3 posiłki w pracy (śniadania w domu nie jem....)

Gorzej z tym liczeniem kalorii...

 

A mam pytanie, jakies cotygodniowe ważenie? Zdrowe współzawodnictwo ? ;)

to ja też się przyłączam ;) 

również mam problem z liczeniem kalorii, niestety na oko jedynie wybieram to co ma mniej i jest zdrowsze ale nie mam pojęcia ile pochłaniam tego w ciągu dnia :P Niby są różne tabele z wartościami kalorii w różnych produktach, ale skąd mam wiedzieć ile coś waży? Jeśli ktoś ma na to sposób to będę wdzięczna za pomoc :)
Pasek wagi
Tak sądzę iż to jest dobry pomysł aby co tydzień się ważyć sądzę iż dobrze będzie aby swoje cotygodniowe osiągnięcia wagowe opisywać w mojej grupie BĘDĘ SZCZUPŁA  . Tam co tydzień założę temat o tym i raz w miesiącu będziemy się mierzyć (odważnie mogą dodawać zdjęcia na ,których będziemy widziały różnicę) jak i mogą dodawać pomysły na posiłki opisane w ilość zawartych kcal - to pomoże innym :)
 


JA MAM TAKI SPOSÓB NA WAŻENIE PRODUKTÓW : LINK 



> Niby są różne tabele z wartościami kalorii w
> różnych produktach, ale skąd mam wiedzieć ile coś
> waży? Jeśli ktoś ma na to sposób to będę wdzięczna
> za pomoc :)

O właśnie ... pół biedy jak jem np. jogurt .... to na kubeczku jest podana jego waga, mozna wrzucić do kalkulatora i luz. Ale np. kromka razowego chleba? Nie mam wagi, więc jak to przeliczyć? Chleb chlebowi nierówny .... Tak samo masło czy margaryna, która posmaruje pieczywo....

Jak to liczycie dziewczyny ?

 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.