Temat: soja - jesc czy nie

Hej, 

co myslicie o jedzeniu soi - jest to jedna z najsilniej zmodyfikowanych genetycznie roslin a z drugiej strony jest jednym z lepszych zrodel aminokwasow po miesie i ma wiele witamin?

Jesli tak to jakie potrawy z niej robicie? w jakich ilosciach tygodniowo jecie?

Jem bardzo sporadycznie, bo nie do końca odpowiada mi jej smak i też trochę zraża mnie gmo. Ale za to jem dużo innych strączkowych, sporo orzechów i nie zauważam, żeby mi brakowało soi w jadłospisie.

Jak wyżej, nie jem głównie ze względu na genetyczne modyfikacje i smak, który nie do końca mi odpowiada. Podobnie mam z kukurydzą (świeżą kolbę z masełkiem zjem, ale tej z puszki ni chu-chu).

Pasek wagi

Jem. Prawie codziennie tofu  w różnych postaciach i mleko sojowe, sporadycznie jakiś jogurt. 

 czasem zrobię sobie wege sos boloński, ale w sumie soję nieczęsto jem, bo tarczyca mi kuleje-haszimoto:((

jako tarczycowiec całkowicie odrzuciłam soję. jest też niewskazana dla dzieci - wcześniejsze dojrzewanie dziewczynek itp, 

Pasek wagi

jem raz w tygodniu średnio

Pasek wagi

Nie jem soi ze względu na alergię, gmo i dużą zawartość fitoestrogenow. A aminokwasy egzogenne masz w jajkach.

nie jem, bo wole inne rosliny traczowe -ciecierzyca, czerwona fasola, groch, bob. soja jakos mi nie podchodzi. chodzi tu tylko i wylacznie o preferencje smakowe. modyfikacje czy alergie mi nie straszne.;)

uwielbiam soje. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.