- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 marca 2018, 18:18
Hej,
co myslicie o jedzeniu soi - jest to jedna z najsilniej zmodyfikowanych genetycznie roslin a z drugiej strony jest jednym z lepszych zrodel aminokwasow po miesie i ma wiele witamin?
Jesli tak to jakie potrawy z niej robicie? w jakich ilosciach tygodniowo jecie?
5 marca 2018, 18:26
Jem bardzo sporadycznie, bo nie do końca odpowiada mi jej smak i też trochę zraża mnie gmo. Ale za to jem dużo innych strączkowych, sporo orzechów i nie zauważam, żeby mi brakowało soi w jadłospisie.
5 marca 2018, 18:44
Jak wyżej, nie jem głównie ze względu na genetyczne modyfikacje i smak, który nie do końca mi odpowiada. Podobnie mam z kukurydzą (świeżą kolbę z masełkiem zjem, ale tej z puszki ni chu-chu).
5 marca 2018, 18:55
Jem. Prawie codziennie tofu w różnych postaciach i mleko sojowe, sporadycznie jakiś jogurt.
5 marca 2018, 20:02
czasem zrobię sobie wege sos boloński, ale w sumie soję nieczęsto jem, bo tarczyca mi kuleje-haszimoto:((
5 marca 2018, 20:59
jako tarczycowiec całkowicie odrzuciłam soję. jest też niewskazana dla dzieci - wcześniejsze dojrzewanie dziewczynek itp,
5 marca 2018, 21:29
Nie jem soi ze względu na alergię, gmo i dużą zawartość fitoestrogenow. A aminokwasy egzogenne masz w jajkach.
5 marca 2018, 21:34
nie jem, bo wole inne rosliny traczowe -ciecierzyca, czerwona fasola, groch, bob. soja jakos mi nie podchodzi. chodzi tu tylko i wylacznie o preferencje smakowe. modyfikacje czy alergie mi nie straszne.