Temat: 25 lat a długie studia

Czy uważacie, że rozpoczęcie medycyny w wieku 25 to za późno?. Same studia trwają co najmniej 6 lat a potem jeszcze powolny start w zawodzie.:( Co sądzicie?

AgnieszkaHiacynta napisał(a):

Marisca napisał(a):

lilaaA czego dotyczy średnia wieku ? To jest jakaś tam wypadkowa, ale  jest głównie wysoka z powodu pokolenia naszych dziadków i pradziadków. Pokolenie naszych rodziców wymiera w wieku 50+ (cukrzyca, zawały, nowotwory). Nasze pokolenie jest jeszcze słabsze, już coraz więcej na cmentarzach ludzi 40+,a  nawet 30+, Jedzenie, powietrze, tryb życia są dzisiaj zabójcze. Wypadku nie przewidzisz, swojej śmierci, czy choroby też nie, ale możesz szacować realnie patrząc na to co się dzieje, że po 50-tce musisz liczyć się z tym, że w każdej chwili możesz odejść z tego świata z powodu choroby i zostawić swoje jeszcze niedorosłe dzieci. To jest w pewnym sensie odpowiedzialność za te dzieci, chyba nikt nie chce, aby nastolatek musiał się nim opiekować w ciężkiej chorobie, albo aby nastolatek został sierotą. W moim otoczeniu jakieś 60-70 % moich rówieśników nie ma po jednym rodzicu po 50-tce. A moje otoczenie składa się na osoby znane z pracy, ze szkól do jakiś chodziłam, ze studiów, znajomi rodziców, jest to dość duży przekrój. Na jedną rajkę na cmentarzu połowa to ludzie 70+, a druga połowa to 50 + i gdzieniegdzie 40+ i 30 +. Ja akurat bywam na cmentarzu często nie tlyko 1 listopada. 
Nie wiem, na jakich cmentarzach bywasz, ale ja widuję zdecydowanie najczęściej nekrologi 80+. Oczywiście są jednostkowe przypadki 40+. Mogę napisać, że ja znam bardzo niewiele osób, nie mających rodziców, a mam znajomych z przedziału 30-60. W mojej rodzinie zmarła ostatnio osoba 60+ i to było bardzo młodo, bo wszyscy inni mają na nagrobkach 75-85+. Także można się tak przerzucać argumentami w nieskończoność. Po to wylicza się średnią, odchylenie standardowe i medianę, żeby takie absurdalne argumenty nie padały.  
Bardziej  wartość modalną. Mediana w tym przypadku niewiele wnosi.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.