Temat: Rosół - przez ile dni?

Przez ile dni przechowujecie w lodówce rosół? Ja żadnej zupy, a tym bardziej rosołu nie trzymam dłużej niż 2 dni. Jak mam za dużo rosołu, albo wiem, że mi się przyda do bazy jakiejś zupy to go mrożę. 

Z kolei moja teściowa trzyma rosół z niedzieli nawet do piątku i jest w stanie w piątek ugotować na jego bazie zupę... 

jak z niego wyjmiesz warzywa i mieso to moze spokojnie postac

jeśli wiem, że na następny dzień będę jadła to samo wtedy trzymam do 3 dni max, jeśli nie to mrożę i mam na kiedy indziej 

Pasek wagi

ja nie wiem ci wy robicie ze on kisnie, ja w sumie zazwyczaj robie na 2 dni (po 2 dniach nic nie ma) i jak podgrzewam rano i w poludnie i wieczorem to zawsze calosc wiec nie ma w sumie jak kisnac (jak juz zrobie to potrawie jesc go caly dzien)

Pasek wagi

Przechowuję w lodówce czysty bulion. Rekord to 6 dni i po takim czasie wciąż smakował super. 

Drugiego dnia jak nie zejdzie (a nie schodzi bo robię milion litrów) to zagotuję i wlewam wrzący do słoików, natychmiast zakręcam i tak stoi w lodówce nawet miesiąc. Oczywiście zdarza się,że się nie zapasteryzuje, ale to rzadko. Mam wtedy i bazę do innych zup i sam rosół na szybko.

Pasek wagi

3 dni w lodówce, po tym czasie zazwyczaj już jest zjedzony. Ostatnio mi skisł w jeden dzień bo był upał I stał na płytce nie mogąc ostygnąć. Burzy w to nie mieszam.

jak rosol stoi na wierzchu to kisnie na zajutrz. Pomidorowka stala 3-4 dni i byla dobra. Robie obiady na max 2 dni bo wiem ze nudza sie 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.