- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 lipca 2017, 21:38
Jeżeli chcecie się pobawić i odpowiedzieć to będę wdzięczna za informację, z której części Polski jesteście.
Ostrężnice czy jeżyny?
Kremówka czy napoleonka?
Strugaczka czy temperówka?
Sznycle czy kotlety mielone?
Drożdżówki czy słodkie bułki?
Grysik czy kasza manna?
I pytania bonusowe: zamykacie czy zakluczacie drzwi (zakładając, że używacie klucza)? Co to są flizy? I czy wysłanie na dworzec kogoś kto pyta o to jak dojść na Starówkę w Krakowie to chamstwo, czy obywatelski obowiązek ;)
4 lipca 2017, 01:08
Oj przez te ptysie zrobiłam się głodna
Tego sznycla kojarzę jeszcze z jakiegoś odcinka Kuchennych Rewolucji, ale koniec końców nie wiem dalej, dlaczego tak się mówi na to mielone.
4 lipca 2017, 01:09
Oj przez te ptysie zrobiłam się głodna Tego sznycla kojarzę jeszcze z jakiegoś odcinka Kuchennych Rewolucji, ale koniec końców nie wiem dalej, dlaczego tak się mówi na to mielone.
No u mnie sznycel to raczej bite mięso, a nie mielone :)
4 lipca 2017, 01:33
U mnie za to nigdy nie używało się nazwy "sznycel" w kontekście polskiej kuchni. W mojej świadomości sznycel istnieje jako jakieś mięso po niemiecku :-D
4 lipca 2017, 05:23
1. Jeżyny. Ostrężnice kojarzą mi się z robakami.
2. U nas napoleonka jest rodzajem kremówki (w sensie kremówka - każde ciasto z kremem).
3. Temperówka i strugaczka zamiennie.
4. Kotlety mielone. Sznycle nie są z mięsa mielonego, to taki jakby schabowy.
5. Drożdżówki i bułki słodkie.
6. Kasza manna częściej niż grysik (to znaczy jakoś dla mnie na słodko to zawsze jest kasza manna a w zupie to grysik XD).
Pochodzę z Zagłębia. Do dzisiaj nie wiedziałam czym są flizy, drzwi zamykam.
4 lipca 2017, 05:58
I ty jesteś ze śląska ?? xD Żeby nie było to nie piszę tego wrednie.Jeżyny, kremówka, strugaczka, sznycle, slodka bułka i drożdżówka używam zamiennie, grysik.Zamykam drzwi, nie wiem co to są flizy.Jestem z Bielska-Białej (Śląsk)
Bielsko oprócz tego, ze leży w granicach śląska niewiele ma z nim wspólnego ;) My jesteśmy Podbeskidziem :P nikt z moich kręgów Ślązakiem się nie czuje.
4 lipca 2017, 06:22
jeżyny
kremówka i napoleonka - to są dwa różne desery
STRUGAWKA, tylko i wyłącznie :D
sznycle czy kotlety mielone - dwie różne potrawy
drożdżówki czy słodkie bułki - zamiennie
grysik
drzwi zamykam
flizy to płytki
jak ktoś się mnie pyta o Starówkę w Krakowie to grzecznie tłumaczę różnicę i wskazuje drogę
Podkarpacie, ale od 6 lat mieszkam w Krakowie
4 lipca 2017, 07:13
jeżyny
kremówka
temperówka
kotlety mielone
drożdżówki
kasza manna
zamykam drzwi
nie wiem co to flizy i co ma starowka do dworca.
4 lipca 2017, 07:31
Ptysie to u nas to: z bitą śmietaną, albo z masą podobną do tych z kremówek. Nie widziałam nigdy takich z tym różowym.A co do kremówek/napoleonek - no u nas jak poprosisz w cukierni o kremówkę to dostaniesz taką z masą z budyniem, albo ze śmietaną - zależy od miejsca. Za najlepsze uchodzą te z Wadowic, a one są robione na budyniu. Za to napoleonka to zupełnie coś innego, różowa masa (kremówka nigdy, zawsze kremowa - w sensie chodzi mi o kolor), w konsystencji bardziej lepka pianka niż krem i do tego okrutnie słodka + jest zdecydowanie wyższa od kremówki. U mnie na budyniu są zdecydowanie napoleonki, natomiast z lepką różową pianką to ptysie. Ale one mają też inne ciasto (o ile pamiętam parzone, podobne jak na karpatkę). Napoleonki zawsze są z ciastem francuskim. Takie przynajmniej są moje wspomnienia z tych ciastek, bo nie jadłam ich już parę dobrych lat (moja miłość do wszelakich mas i kremów odeszła w siną dal).Takie małe na wagę, to rzeczywiście kojarzę bardziej tak, jak na Twoim zdjęciu. Ale głównie znam takie duże, kupowane na sztuki, co mają średnicę z 10 cm i tyle samo wysokości. Coś w tym rodzaju:
Edytowany przez brujita 4 lipca 2017, 07:33
4 lipca 2017, 07:40
jeżyny
kremówka
strugawka!
sznycle
drożdżówki
kasza manna/grysik
zamykam
reszty nie rozumiem ;)