Temat: Tak czy śmak?

Jeżeli chcecie się pobawić i odpowiedzieć to będę wdzięczna za informację, z której części Polski jesteście. 

 Ostrężnice czy jeżyny? 

 Kremówka czy napoleonka?  

 Strugaczka czy temperówka? 

 Sznycle czy kotlety mielone? 

 Drożdżówki czy słodkie bułki? 

 Grysik czy kasza manna? 

I pytania bonusowe: zamykacie czy zakluczacie drzwi (zakładając, że używacie klucza)? Co to są flizy? I czy wysłanie na dworzec kogoś kto pyta o to jak dojść na Starówkę w Krakowie to chamstwo, czy obywatelski obowiązek ;) 

Oj przez te ptysie zrobiłam się głodna ;(

Tego sznycla kojarzę jeszcze z jakiegoś odcinka Kuchennych Rewolucji, ale koniec końców nie wiem dalej, dlaczego tak się mówi na to mielone. 

cancri napisał(a):

Oj przez te ptysie zrobiłam się głodna Tego sznycla kojarzę jeszcze z jakiegoś odcinka Kuchennych Rewolucji, ale koniec końców nie wiem dalej, dlaczego tak się mówi na to mielone. 

No u mnie sznycel to raczej bite mięso, a nie mielone :)

U mnie za to nigdy nie używało się nazwy "sznycel" w kontekście polskiej kuchni. W mojej świadomości sznycel istnieje jako jakieś mięso po niemiecku :-D

1. Jeżyny. Ostrężnice kojarzą mi się z robakami. 

2. U nas napoleonka jest rodzajem kremówki (w sensie kremówka - każde ciasto z kremem). 

3. Temperówka i strugaczka zamiennie. 

4. Kotlety mielone. Sznycle nie są z mięsa mielonego, to taki jakby schabowy. 

5. Drożdżówki i bułki słodkie.

6. Kasza manna częściej niż grysik (to znaczy jakoś dla mnie na słodko to zawsze jest kasza manna a w zupie to grysik XD). 

Pochodzę z Zagłębia. Do dzisiaj nie wiedziałam czym są flizy, drzwi zamykam. 

Dziewczynka12343 napisał(a):

Yenla napisał(a):

Jeżyny, kremówka, strugaczka, sznycle, slodka bułka i drożdżówka używam zamiennie, grysik.Zamykam drzwi, nie wiem co to są flizy.Jestem z Bielska-Białej (Śląsk)
I ty jesteś ze śląska ?? xD Żeby nie było to nie piszę tego wrednie.

Bielsko oprócz tego, ze leży w granicach śląska niewiele ma z nim wspólnego ;) My jesteśmy Podbeskidziem :P nikt z moich kręgów Ślązakiem się nie czuje. 

Pasek wagi

jeżyny

kremówka i napoleonka - to są dwa różne desery 

STRUGAWKA, tylko i wyłącznie :D

sznycle czy kotlety mielone - dwie różne potrawy

drożdżówki czy słodkie bułki - zamiennie

 grysik 

drzwi zamykam 

flizy to płytki

jak ktoś się mnie pyta o Starówkę w Krakowie to grzecznie tłumaczę różnicę i wskazuje drogę

Podkarpacie, ale od 6 lat mieszkam w Krakowie 

jeżyny

kremówka

temperówka

kotlety mielone

drożdżówki

kasza manna

zamykam drzwi

nie wiem co to flizy i co ma starowka do dworca.

Wilena napisał(a):

brujita napisał(a):

Wilena napisał(a):

A co do kremówek/napoleonek - no u nas jak poprosisz w cukierni o kremówkę to dostaniesz taką z masą z budyniem, albo ze śmietaną - zależy od miejsca. Za najlepsze uchodzą te z Wadowic, a one są robione na budyniu. Za to napoleonka to zupełnie coś innego, różowa masa (kremówka nigdy, zawsze kremowa - w sensie chodzi mi o kolor), w konsystencji bardziej lepka pianka niż krem i do tego okrutnie słodka + jest zdecydowanie wyższa od kremówki. U mnie na budyniu są zdecydowanie napoleonki, natomiast z lepką różową pianką to ptysie. Ale one mają też inne ciasto (o ile pamiętam parzone, podobne jak na karpatkę). Napoleonki zawsze są z ciastem francuskim. Takie przynajmniej są moje wspomnienia z tych ciastek, bo nie jadłam ich już parę dobrych lat (moja miłość do wszelakich mas i kremów odeszła w siną dal).
Ptysie to u nas to: z bitą śmietaną, albo z masą podobną do tych z kremówek. Nie widziałam nigdy takich z tym różowym. 

Takie małe na wagę, to rzeczywiście kojarzę bardziej tak, jak na Twoim zdjęciu. Ale głównie znam takie duże, kupowane na sztuki, co mają średnicę z 10 cm i tyle samo wysokości. Coś w tym rodzaju:

Podobny obraz

jeżyny

kremówka

strugawka!

sznycle

drożdżówki

kasza manna/grysik

zamykam

reszty nie rozumiem ;)

Pasek wagi

Jeżyny
Kremówka
Temperówka
W sumie to jak byłam dzieckiem to zawsze mama mówiła, że będą sznycle na obiad :P teraz używa się i tego i tego zamiennie  
Drożdżówki
Grysik 

Drzwi zamykam,  nie wiem co to flizy. W Krakowie nie ma Starówki, tylko jest Rynek ;) 

Jestem z podkarpacia

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.