- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 czerwca 2017, 11:16
Razem z moim lubym doszliśmy do wniosku,ze ograniczamy mięso do minimum.Dlatego jesli jest tutaj jakaś weganka albo wegetarianka prosiłabym,zebys wypisała listę jakbyś szła na duze spożywcze zakupy.Szukalam w internecie,ale nie znalazłam nic co by mnie zadowoliło.Wiec jesli masz chwilke zrob to dla mnie.Bede bardzo wdzięczna.
Szybkiego upływu poniedziałku ;)
26 czerwca 2017, 12:32
Zobacz sobie na youtube kanał "Aga in America". Możesz tam zobaczyć jak odżywia się rodzina frutarianów (to nie wegetarianizm ani weganizm, ale zawsze coś :p) oraz jakie zakupy robią na cały tydzień. Często w filmikach jest wspomniane, ile kupują produktów na cały tydzień itp. Przykładowo w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=jfJbpZdFJ20
26 czerwca 2017, 12:41
trudno mi mówić o ilości produktów, ale mogę wypisać co kupuję:
- kasza jaglana, makarony, kasza gryczana/kuskus/ryż
- puszki: cieciorka, fasola czerwona, biała, czarna, mleczko kokosowe (dużo), pomidory w puszce
- sucha cieciorka na falafele, soczewica
- owoce: sezonowe, koniecznie dużo bananów bo zawsze przydają się do różnych przepisów, jabłka, gruszki
- warzywa: sezonowe, kupuję to na co akurat mam ochotę, nie mam stałego asortymentu
- mrożonki: duuużo warzyw na patelnię, szpinaku mrożonego, w zimie owoce mrożone
- tofu, dużo tofu :P
- nabiał: ser żółty, twaróg, jogurty naturalne, jogurt grecki, maślanka
- miód albo syrop klonowy dobrze jak jest w domu (zależnie czy wege czy wegan)
- czarna sól, drożdże dezaktywowane (jeśli wegan)
- płatki owsiane, mąka
- suszone owoce, orzechy
- ketchup, musztarda
- jajka
- ulubione przyprawy, dużo curry i papryki ostrej i łagodnej
- sezam do tahini albo samo tahini
- nasiona chia, czarnuszka, czarny sezam, w wersji wegan przyda się pewnie siemię lniane bo czasem zastępuje się nim jajka w przepisach
- jeśli pieczesz sama chleb to mąki na chleb a jeśli nie to jakieś pieczywo ;)
- dużo buraków, ziemniaków (często sobie piekę frytki np w piekarniku)
- woda, dobre herbatki, kawka
to jest chyba taka moja lista, oczywiście nie na każde zakupy :P ale to mam zawsze w domu i już da się coś tworzyć :)
ogólnie jeśli chcesz to możesz podejrzeć w moim pamiętniku jak gotuję, bo też bardzo ograniczyłam mięso (jem tylko jak jestem u kogoś i nie chcę odmawiać) może CIę coś zainspiruje :)
26 czerwca 2017, 13:56
- maka z cieciorki
- brazowy ryz, kuskus
- makarony pelnoziarniste
- puszki: pomidory (lub passata), fasola czerwona , groszek, kukurydza, cieciorka
- kapary, oliwki, papryczki jalapenos, suszone pomidory
- hummus
- pasta tofu cebulowa z Lidla (zawsze must have w lodowce <3 )
- tofu normalne/ chilli, tofu wedzone
- zielenina salatkowa: szpinak/rukola/jarmuz
-warzywa- podstawa: pomidory, cebula, czosnek, ogorek, papryka, awokado (warzywa inne: kalafior, fasolka szparagowa, brokuly- sezonowo)
- pieczarki
- swieze ziola w doniczkach- 2 podstawowe ktore musze zawsze miec to kolendra i bazylia
- owoce - do jedzenia tak po prostu jak i do salatek z rukola/szpinakiem (gruszka, pomarancze itd)
- orzechy wloskie, przechy nerkowca
- slonecznik, sezam
- olej chilli
- przyprawy: kurkuma, wedzona papryka, kumin, chilli, ziola prowansalskie, tymianek i inne
- napoj sojowy/ryzowy/migdalowy
- platki owsiane
Z nieweganskich:
- feta
- ser kozi/owczy/ gorgonzola
- jajka
Edytowany przez sacria 26 czerwca 2017, 14:11
26 czerwca 2017, 14:00
Weganka.
Moja dieta opiera się głównie na warzywach. Więc
1. WARZYWA w dużych ilościach, w tym ziemniaki
2. KASZE, ryż, płatki (głównie kasza jaglana, trochę gryczanej, amarantus, kukurydziana), płatki owsiane
3. BIAŁKO, czyli fasolki - najczęściej świeże, suche, bób, soczewica, czasem w puszkach
4. BIAŁKO I TŁUSZCZ, czyli orzechy - laskowe, migdały, pistacje, nerkowce, pestki - dynia i słonecznik
5. OWOCE - świeże i suszone
6. GRZYBY (niewiele i rzadko)
7. MĄKA z cieciorki, kokosa, jaglana, amarantusowa - jako dodatki
8. GOTOWE CIASTECZKA, i inne bezglutenowe wypieki (wafle, batoniki wegańskie) - sporadycznie
I tyle. Na tym opieram swój jadłospis. Żadnych olejów, żadnego pieczywa, glutenu unikam, żadnych makaronów. Nie jadam przetworzonej soi, zresztą nieprzetworzonej też nie. Jajek, nabiału też nie.
26 czerwca 2017, 15:22
- ryz, makaron, przerozne kasze
- warzywa straczkowe: ciecierzyca, fasola czerwona, fasola biala (glownie puszki)
- twarog, jogurty, serki wiejskie, czasami feta lub jakies plesniowe
- orzechy (przede wszystkim nerkowce i laskowe), suszone owoce (morele, jablka, banany, daktyle, sliwki, figi), pestki dyni, nasiona slonecznika
- platki owsiane lub jaglane
- gotowe pesto
- oliwa lub olej
- maslo orzechowe
- ketchup, musztarda
- chleb naszpikowany ziarnami
- wafle ryzowe
- jajka
- owoce i warzywa
26 czerwca 2017, 16:32
Musze przeglądnąć to co dziewczyny wypisały, bo jestem wegetarianką a brakuje mi pomysłów :)
26 czerwca 2017, 20:22
A ja ze swojej strony gorąco polecam kanały na yt :
I blogi: