Temat: Piekarnik

Mam piekarnik gazowy, który ma grzanie tylko od dołu. I jak robie ciasto to mi się góra nie rumieni. Np wczoraj robiłam jabłecznik z kruszonką i góra była dobra, ale kolor miała jak surowa. Macie jakieś patenty żeby góra ciasta też się rumieniła? Kiedyś nie było przecież piekarników z grzaniem od góry a ciasta były rumiane. Jak kiedyś to robiono? Jakich patentów używano? 

Z góry dziękuję za rady

Pasek wagi

Może za nisko stawiasz albo masz za mało cukru w kruszonce?

Też mam taki piekarnik, może za krótko pieczesz?

Pasek wagi

Raz jak pieklam dluzej to sie spalil spod a gora byla dalej blada.

Stawiam, na tej najwyzszej polce. a cukru dalam tyle ile w przepisie i czuc ze jest slodkie

Ja juz nie mam pomyslow co moze byc powodem :(

Pasek wagi

Moja teściowa ma dachówkę w piekarniku. Dół się nagrzewa wolniej i nie przypieka tak spód, a góra robi się rumiana. Tak ona twierdzi przynajmniej.

Martulleczka napisał(a):

Moja teściowa ma dachówkę w piekarniku. Dół się nagrzewa wolniej i nie przypieka tak spód, a góra robi się rumiana. Tak ona twierdzi przynajmniej.

A jak wyglada taka dachowka? bo google srednio pomaga :D

Pasek wagi

Taka zwykła ceramiczna dachówka do budowy dachu ;). Pomarańczowa, ona ma chyba 2 na całej powierzchni piekarnika, ale tak że nie zakrywają otworów z dopływem powietrza.

Martulleczka napisał(a):

Taka zwykła ceramiczna dachówka do budowy dachu ;). Pomarańczowa, ona ma chyba 2 na całej powierzchni piekarnika, ale tak że nie zakrywają otworów z dopływem powietrza.

A ja tu szukam specjalnych piekarnikowych dachowek :D

Pasek wagi

Zmniejsz temperature.

Doma19 napisał(a):

Zmniejsz temperature.

w przepisie bylo 180 a pieklam w 170. Zmniejszyc bardziej?

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.