- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 grudnia 2014, 21:47
Kilka dni temu postanowiłam na kilka dni odstawić artykuły mączne, trwało to może
z 3 dni i czułam się lepiej. zdarzyło mi się łączyć węgle z białkami,
np. ziemniaki z mięsem i nie miałam żadnych dolegliwości. a dzisiaj, jak
się złamałam i zjadłam bułkę z plastrem wędliny, czy mięsa już od 2,5h czuję ból brzucha i generalnie czuję się ociężała.
Myślicie, że to kwestia glutenu? miałyście tak kiedyś, macie
doświadczenie z odstawianiem go bądź kompletnym wyeliminowaniem z diety?
Edytowany przez cd83404d8974da112d4ccdd447db542a 9 grudnia 2014, 22:32
9 grudnia 2014, 21:51
Możesz czuć się lepiej po odstawieniu, ale nie sądzę, aby brzuch bolał cię od bułki. Jakbyś miałą ostrą alergię na gluten, to serio wiedziałabyś o tym od dawna.
9 grudnia 2014, 21:51
Ja mam cos podobnego. Po pieczywie zaczynam "puchnac" i ogolnie zle sie czuje. Staram sie unikac bulek i chleba.
9 grudnia 2014, 22:01
Dobrze , że o tym napisałaś. ! Też się czuje często ociężała i wzdęta byłam na badaniach i wyszły ok to może przez chleb . Staram się go ograniczać do minimum , ale wczoraj przesadziłam i może dlatego od wczoraj czuje się ocieżała.
9 grudnia 2014, 22:15
Możesz czuć się lepiej po odstawieniu, ale nie sądzę, aby brzuch bolał cię od bułki. Jakbyś miałą ostrą alergię na gluten, to serio wiedziałabyś o tym od dawna.
A wiesz, niekoniecznie ;) Moja mama w wieku 40 lat odkryła, że to gluten jej szkodzi. A to nie była jakaś ostra reakcja po zjedzeniu chleba czy makaronu, w końcu jadła to całe życie, ale od lat skarżyła się właśnie na bóle żołądka, wzdęcia, tylko jakoś tego nie łączyła z glutenem. Funkcjonowała tak, aż postanowiła na próbę go odstawić. I wtedy - jak ręką odjął. Teraz jak od święta zje np. porcję pierogów, ciasto, to potem cierpi i żałuje i sytuacja jednoznacznie wskazuje winnego.
9 grudnia 2014, 22:32
ja mam tak jak zjem jakies biale, ale pszenne pieczyw, ale jak jem chleb żytni, to wszytsko jest ok
9 grudnia 2014, 22:33
A wiesz, niekoniecznie ;) Moja mama w wieku 40 lat odkryła, że to gluten jej szkodzi. A to nie była jakaś ostra reakcja po zjedzeniu chleba czy makaronu, w końcu jadła to całe życie, ale od lat skarżyła się właśnie na bóle żołądka, wzdęcia, tylko jakoś tego nie łączyła z glutenem. Funkcjonowała tak, aż postanowiła na próbę go odstawić. I wtedy - jak ręką odjął. Teraz jak od święta zje np. porcję pierogów, ciasto, to potem cierpi i żałuje i sytuacja jednoznacznie wskazuje winnego.Możesz czuć się lepiej po odstawieniu, ale nie sądzę, aby brzuch bolał cię od bułki. Jakbyś miałą ostrą alergię na gluten, to serio wiedziałabyś o tym od dawna.
9 grudnia 2014, 23:32
No tak, ja wierzę, ale po 5 danich? To trochę mało jak na odwyk. chyba.
10 grudnia 2014, 08:02
No tak, ja wierzę, ale po 5 danich? To trochę mało jak na odwyk. chyba.
no i też zastanawiało mnie, czemu zawsze źle się czuję po kawie rozpuszczalnej- myślałam zawsze, że to wina mleka, a właśnie przeczytałam, że kawy rozpuszczalne też mogą zawierać gluten..
Edytowany przez cd83404d8974da112d4ccdd447db542a 10 grudnia 2014, 08:11