Temat: chleb a złe samopoczucie

Kilka dni temu postanowiłam na kilka dni odstawić artykuły mączne, trwało to może z 3 dni i czułam się lepiej. zdarzyło mi się łączyć węgle z białkami, np. ziemniaki z mięsem i nie miałam żadnych dolegliwości. a dzisiaj, jak się złamałam i zjadłam bułkę z plastrem wędliny, czy mięsa już od 2,5h czuję ból brzucha i generalnie czuję się ociężała.
Myślicie, że to kwestia glutenu? miałyście tak kiedyś, macie doświadczenie z odstawianiem go bądź kompletnym wyeliminowaniem z diety?

Możesz czuć się lepiej po odstawieniu, ale nie sądzę, aby brzuch bolał cię od bułki. Jakbyś miałą ostrą alergię na gluten, to serio wiedziałabyś o tym od dawna.

Ja mam cos podobnego. Po pieczywie zaczynam "puchnac" i ogolnie zle sie czuje. Staram sie unikac bulek i chleba.

Dobrze , że o tym napisałaś. ! Też się czuje często ociężała i wzdęta byłam na badaniach i wyszły ok to może przez chleb . Staram się go ograniczać do minimum , ale wczoraj przesadziłam i może dlatego  od wczoraj czuje się ocieżała.

jurysdykcja napisał(a):

Możesz czuć się lepiej po odstawieniu, ale nie sądzę, aby brzuch bolał cię od bułki. Jakbyś miałą ostrą alergię na gluten, to serio wiedziałabyś o tym od dawna.

A wiesz, niekoniecznie ;) Moja mama w wieku 40 lat odkryła, że to gluten jej szkodzi. A to nie była jakaś ostra reakcja po zjedzeniu chleba czy makaronu, w końcu jadła to całe życie, ale od  lat skarżyła się właśnie na bóle żołądka, wzdęcia, tylko jakoś tego nie łączyła z glutenem. Funkcjonowała tak, aż postanowiła na próbę go odstawić. I wtedy - jak ręką odjął. Teraz jak od święta zje np. porcję pierogów, ciasto,  to potem cierpi i żałuje i sytuacja jednoznacznie wskazuje winnego.

Pasek wagi

ja mam tak jak zjem jakies biale, ale pszenne pieczyw, ale jak jem chleb żytni, to wszytsko jest ok

Pasek wagi

mrruczek napisał(a):

jurysdykcja napisał(a):

Możesz czuć się lepiej po odstawieniu, ale nie sądzę, aby brzuch bolał cię od bułki. Jakbyś miałą ostrą alergię na gluten, to serio wiedziałabyś o tym od dawna.
A wiesz, niekoniecznie ;) Moja mama w wieku 40 lat odkryła, że to gluten jej szkodzi. A to nie była jakaś ostra reakcja po zjedzeniu chleba czy makaronu, w końcu jadła to całe życie, ale od  lat skarżyła się właśnie na bóle żołądka, wzdęcia, tylko jakoś tego nie łączyła z glutenem. Funkcjonowała tak, aż postanowiła na próbę go odstawić. I wtedy - jak ręką odjął. Teraz jak od święta zje np. porcję pierogów, ciasto,  to potem cierpi i żałuje i sytuacja jednoznacznie wskazuje winnego.
mam identycznie jak Twoja mama

Ja też tak mam, że po białym. Dlatego nie jem tego:-)

Pasek wagi

No tak, ja wierzę, ale po 5 danich? To trochę mało jak na odwyk. chyba.

jurysdykcja napisał(a):

No tak, ja wierzę, ale po 5 danich? To trochę mało jak na odwyk. chyba.
jak nie dostarczasz swojemu organizmowi produktów, po których źle się czujesz i Ci szkodzą to logiczne, że nie będziesz czuła się źle ;) Napisałam tylko, że dobrze się czułam i naprawdę miałam więcej energii, byłam bardziej rześka i brzuch nie był tak wydęty, jak zawsze. a wczoraj z rana zafundowałam sobie bułkę z pasztetem i od razu miałam gazy (a przez te dni, co nie jadłam w ogóle), zachciało mi się spać i się zdrzemnęłam na 2h, a wieczorem jak dodatkowo sięgnęłam po bułkę myślałam, że wykręci mi kichy i nici z zaplanowanych ćwiczeń.. 

no i też zastanawiało mnie, czemu zawsze źle się czuję po kawie rozpuszczalnej- myślałam zawsze, że to wina mleka, a właśnie przeczytałam, że kawy rozpuszczalne też mogą zawierać gluten..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.