Temat: SGGW - gastronomia i hotelarstwo

Witajcie. Natrafiłam przypadkowo na nowy kierunek PRAKTYCZNY na SGGW : gastronomia i hotelarstwo. Studiuje się go 4 lata i kończy się go tytułem inżyniera. Jest to zarządzanie gastronomią i hotelarstwem. Na stronie jest napisane, iż ten kierunek powstał na potrzeby rynku i jest bardzo przyszłościowy. Ale nie wiem co o tym myśleć. Może wy możecie cos powiedzieć? Może ktoś z was poszedł już w tym roku na te studia lub orientuje się jak naprawdę wygląda rynek pod tym względem. Byłabym bardzo wdzięczna :)

( http://www.sggw.pl/studia/i-stopnia/gastronomia-i-hotelarstwo/ tutaj jest o tym więcej )

Kalifornijska napisał(a):

Uważam, że to dobry kierunek, o ile lubisz gotowac, czy pracowac w hotelu (recepcja itp.). Ja jestem po technikum hotelarskim, wiem, że nie jest to to samo, ale mimo wszystko ten kierunek mi się podobał.Wiem, ze w Poznaniu jest jeszcze hot-gastr.koleżanka studiuje, ale nie poleca tej uczelni.


A to dlaczego?
Mam tam dwójkę znajomych, są bardzo za. Sama miałam rzucać studia dla wspomnianej uczelni i kierunku.
wg mnie ten kierunek powinien mieć licencjat nie inżyniera... niech więcej powstaje takich pseudo inżynierskich kierunków a inżynier nie będzie już nic znaczył... 
ja myśle, że to nie jest pseudo inzynierski, ponieważ jest to typowo techniczny/praktyczny kierunek  i uczą tam zarządzania, biologii, chemii, planowania, prawa gospodarczego, biznes planów, ekonomii, towaroznawstwo itp. no ale ile ludzi tyle opinii : ) ogólnie nie o to pytałam, no ale ok :)

( http://wnzck.sggw.pl/wp-content/uploads/Plan-studi%C3%B3w-niestacjonarnych-I-stopnia-kierunku-Gastronomia-i-hotelarstwo.pdf to jest plan zajęc, więc myślę, że nie będą  uczyc o jajkach" jak napisalas wczesniej :P  )

nierealne napisał(a):

ja myśle, że to nie jest pseudo inzynierski, ponieważ jest to typowo techniczny/praktyczny kierunek  i uczą tam zarządzania, biologii, chemii, planowania, prawa gospodarczego, biznes planów, ekonomii itp. no ale ile ludzi tyle opinii : ) ogólnie nie o to pytałam, no ale ok :) ( http://wnzck.sggw.pl/wp-content/uploads/Plan-studi%C3%B3w-niestacjonarnych-I-stopnia-kierunku-Gastronomia-i-hotelarstwo.pdf to jest plan zajęc, więc myślę, że nie będą  uczyc o jajkach" jak napisalas wczesniej :P  )
jajka to była przenośnia. wybacz jeśli Cię uraziłam ale ja studiuję naprawdę ciężki techniczny kierunek i źle się czuję myśląc co się dzieję z tym kształceniem. a tak poza tym tytuł inż. jest tylko po to na tej gastronomi by skusić przyszłych studentów pomyślą sobie "oo inżynier super pracę po tym dostanę" a tak naprawdę to tylko uczelnia ma za was kasę :D możesz iść na ten kierunek i robić to jeśli to lubisz :D ja tego nie neguję w najmniejszym stopniu ja się tylko przyczepiłam tytułu inżyniera :P
Tam są też studia stacjonarne :P Ale ok, spoko :)   Tylko szkoda, że nadal nie otrzymałam konkretnych odpowiedzi odnośnie mojego pytania :P  Cóż muszę szukac po innych forach, bardziej studenckich, o zawodach :)
A bo faktycznie teraz ten tytuł inż to faktycznie  traci na wartości przez różne nowe wynalazki uczelni, ale co zrobić. A co do pytania, kierunek dość ciekawy, pomieszanie w sumie wszystkiego , jak Cię to interesuje to próbuj, bo w dzisiejszych czasach po większości kierunkach pracy pewnej nie ma, więc ważne żeby Tobie się podobało.
Hehe to powiem tak gastronomia i hotele są i zawsze będą więc nie da się ukryć, że ten kierunek ma sens :) , a napisałam, że Tobie ma się podobać, bo sama skończyłam kierunek który mnie nie interesował i odechciało mi się nawet pracy w nim szukać, a tekst o inż to nie chodziło mi o ten kierunek tylko ogólnie : P
 
jesli cie to interesuje i zamierzasz kiedys pracowac w hotelu to idz. ale pamietaj ze i tak zaczniesz od pokojowki, potem recepcjonistki a przy duzym szczesciu moze kiedys dostaniesz lepsza prace. jak pojdziesz w gastronomie to to samo- pomoc kuchenna kelnerka moze potem manager. ogolnie jest to taki zawod gdzie bardziej liczy sie doswiadczenie niz studia, trzeba poznac wszystko od kuchnii. wiec mozesz obojetnie jakie studia robic, a dorabiac sobie  jako kelnerka/recepcjonistka. w ogloszeniach jako wymagania najczesniej podaja znajomosc jezykow obcych i doswiadczenie a studia to drugorzedna sprawa
Pasek wagi
Ok, ok :)  Kurcze sama nie wiem co robić, bo tez mi i tak rodzina tłuamczy, że restauracje i hotele będą zawsze i ciągle się rozwijają, tworzy sie dużo nowych i mówią, że te studia mają sens. Lubię spędzać czas w kuchni, pracowac z ludźmi, zajmowac sie organizacją, jestem samodzielna.  Ale już sama nie wiem... żeby kiszki nie było :P
Chciałam iśc na pedagogikę wczesnoszkolną ewentaulnie, ale moment sobie wybiłam pomysł z głowy patrząc na wzrastające bezrobocie :P
nie no wątpię, żebym po studiach, wykształćeniu wyższy, inzynierze w tym kierunku zaczeła jako pokojówka czy tez pomoc kuchenna , nie przesadzajmy już :) Lekarz tez nie zaczyna od salowej.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.