Temat: SGGW - gastronomia i hotelarstwo

Witajcie. Natrafiłam przypadkowo na nowy kierunek PRAKTYCZNY na SGGW : gastronomia i hotelarstwo. Studiuje się go 4 lata i kończy się go tytułem inżyniera. Jest to zarządzanie gastronomią i hotelarstwem. Na stronie jest napisane, iż ten kierunek powstał na potrzeby rynku i jest bardzo przyszłościowy. Ale nie wiem co o tym myśleć. Może wy możecie cos powiedzieć? Może ktoś z was poszedł już w tym roku na te studia lub orientuje się jak naprawdę wygląda rynek pod tym względem. Byłabym bardzo wdzięczna :)

( http://www.sggw.pl/studia/i-stopnia/gastronomia-i-hotelarstwo/ tutaj jest o tym więcej )

Teraz każdy się rzuca na te kierunki bo przyszłościowe, ale jak ci wszyscy skończą szkołe i będą chcieli znaleźć prace to raczej będzie słabo bo będzie duża konkurencja. Przynajmniej ja tak uważam.;)

Patunia1996 napisał(a):

Teraz każdy się rzuca na te kierunki bo przyszłościowe, ale jak ci wszyscy skończą szkołe i będą chcieli znaleźć prace to raczej będzie słabo bo będzie duża konkurencja. Przynajmniej ja tak uważam.;)

Każdy kierunek kończy co roku setki... czy nawet tysiące ludzi... 
Z takim podejściem to lepiej wcale nie studiować bo po co...
bo kiedyś na studia ciężko było się dostać a teraz oprócz państwowych uczelni jest cała masa prywatnych i każdy kto ma maturę może studiować a potem kończą studia te setki... czy nawet tysiące a fachowców brak...
Tzn ten kierunek jest nowy( od 2013 dostpępny) i jest jedynie w Warszawie na SGGW, wiec myślę, że kiedy ja skończę studia to wcale tak dużo inzynierów po tym kierunku nie będzie :) Zresztą chyba co roku bardzo duzo ludzi kończy studia, te same kierunki a praca jest. Tym bardziej na inżynierów jest zapotrzebowanie...  ale mogę się mylić, bo jeszcze nie istnieje w świecie pracy, studiów :P

JaGruba napisał(a):

Patunia1996 napisał(a):

Teraz każdy się rzuca na te kierunki bo przyszłościowe, ale jak ci wszyscy skończą szkołe i będą chcieli znaleźć prace to raczej będzie słabo bo będzie duża konkurencja. Przynajmniej ja tak uważam.;)
Każdy kierunek kończy co roku setki... czy nawet tysiące ludzi... Z takim podejściem to lepiej wcale nie studiować bo po co...

zeby zostac kierownikiem bierondki :D:
to sie dowiedziałam....xd
Uważam, że to dobry kierunek, o ile lubisz gotowac, czy pracowac w hotelu (recepcja itp.). Ja jestem po technikum hotelarskim, wiem, że nie jest to to samo, ale mimo wszystko ten kierunek mi się podobał.

Wiem, ze w Poznaniu jest jeszcze hot-gastr.koleżanka studiuje, ale nie poleca tej uczelni.
 inżynier gastronomi ??? wtf inżynier ??? a co będziesz całkować ile jajek trzeba do ciasta?? co za idioci nadają inżyniera takim kierunkom.... nijak się to ma do kierunków technicznych...

soraka napisał(a):

 inżynier gastronomi ??? wtf inżynier ??? a co będziesz całkować ile jajek trzeba do ciasta?? co za idioci nadają inżyniera takim kierunkom.... nijak się to ma do kierunków technicznych...

Nie :) Tam się uczy o zarządzaniu, marketingu, żywieniu, trochę chemii itp.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.