- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 maja 2012, 22:18
1 czerwca 2012, 02:06
ja też haha :D możemy sobie ręce podać :DBoże... a ja przeczytałam "Mała Syrenka" chyba muszę iść spać :P.Dzwoń do leśniczego, oni tam powinni mieć całodobowy dyżur.
1 czerwca 2012, 07:25
1 czerwca 2012, 07:42
1 czerwca 2012, 07:53
1 czerwca 2012, 08:03
1 czerwca 2012, 08:57
1 czerwca 2012, 09:04
czytałam kiedyś, że jeśli człowiek dotknie małej sarny, to matka już nigdy się nią nie zaopiekuje ponownie, malutka zostanie odrzucona. trochę zeście się pospieszyli, trzeba było wołać leśnika, a nie brać ją do domu.
1 czerwca 2012, 09:05
1 czerwca 2012, 09:10
1 czerwca 2012, 09:11
Gulasz z sarny.Składniki: 500 g (pół kilo) sarniny (najlepiej z udźca) 100 g bekonu 3 duże posiekane cebule ząbek czosnku oliwa z oliwek szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3 rozgniecione jagody jałowca Gulasz z sarny - Opis przyrządzania: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy bekon, pokrojony w drobną kostkę, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy 5 minut, po czym dorzucamy sarninę pokrojonej w gulaszową kostkę. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zarumieni. Dolewamy czerwone wino. Dodajemy tymianek, paprykę i jałowiec oraz trochę soli i pieprzu. Patelnię przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. W trakcie pieczenia zaglądamy do mięsa kilka razy i ewentualnie dolewamy trochę wina lub bulionu, ale błagam! - prawdziwego, nie z kostki. Kiedy mięso jest już miękkie, patelnię wyjmujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, stawiamy patelnię na dużym ogniu i gotujemy, aż nadmiar sosu odparuje. Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub ziemniakami z wody. Niezwykle smacznym dodatkiem jest też piure z ziemniaków pół na pół z selerem.
Dzięki za przepis! Mam właśnie sarninę w zamrażalniku i nie wiedziałam co z nią zrobić ....
Odnośnie autorki - zrobiliście głupotę straszną. Napisz jak sprawa się zakończyłą.