Temat: Muffinki - pytanie?

Witam, chciałabym zapytać czy mogę zrobić muffiny w samych papierkach?
Czy gdy wleje ciasto, te papierki nie rozmiękną, a ciasto nie wypłynie po bokach?



czy jednak muffin nie da się zrobić w samych papierkach i potrzebna jest taka forma?


Może ktoś próbował bez formy i mu wyszło?

> Malalady a masz moze przepis na re z czekolada? bo
> mam dzis zamiar zrobic? moge jeszcze z jablkami
> zrobic..

Składniki



  • Składniki suche :

  • 1 czekolada
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao [osobiście bardziej polecam budyniu czekoladowego]
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody

  • Można dodać 2 łyżki kokosu.

  • Składniki mokre :

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • kropla aromatu waniliowego
  • [lub pomarańczowego]


Sposób przygotowania

Najpierw kruszymy czekoladę na pył. Później układamy do robota kuchennego [ chyba że ktoś nie posiada to operację trzeba przeprowadzić w misce i mieszać mixerem] składniki suche i dla pulchności mieszamy je razem z rozdrobnioną czekoladą również na pył. Następnie po wymieszaniu składników mokrych łączymy je z suchymi i mixujemy ponownie. Układamy na brytfance przeznaczonej specjalnie dla muffinek Przed zaczęciem operacji, czyli robienia masy muffinkowej powinniśmy grzać piekarnik przez cały czas naszej pracy w koło 180 stopniach. Gdy rozlejemy już masę do papilotek układamy muffinki do piekarnika na koło 20/25 minut.


ja nie kruszę czekolady, tylko wrzucam tak cała  kotkę, pyszna jest jak się rozpuści;)


Blaszka albo foremki u mnie to obowiązek, bo ciasto jest gęste i wypływa, sam papierek tego nie utrzymuje.
Blaszke musisz mmiec bo moze sie rozlac..jak masz blaszke to juz niekoniecznie potrzebne papierki ale jak nie ma blaszki to same papierki moga nie zdac egzaminu
Pasek wagi
można, tylko wlewaj mało ciasta, mniej niż pół foremki bo inaczej ciasto się powylewa.
Ja robię zawsze w samych papierkach i wychodza mi idealne ;)
nie koniecznie się rozleją. Zalezy, czy papier jest dobrej jakosci - w miare sztywny (te, które dodają do tych muffinkowych mieszanek sklepowych są w sam raz) i czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji. Ja często robię w samych papierkach, bo ładnie wyglądają po upieczeniu. tylko raz zdarzylo mi sie, że masa sie rozlała, bo była za cięzka.
ja robie dla dzieci w papierku i nalewam 1/3 do srodka i jak wyrosna sa na wysokosci papierka. 
Pasek wagi
Jeśli masz dobre papiloty(papierki), a nie najtańsze to utrzymają ciasto. Jeśli jednak kupiłaś najtańsze to wszystko wypłynie.
Pasek wagi
malalady: bardzo dużo cukru jest w tym przepisie.
 Ja na 2 szklanki mąki daję niepełną szklankę zwykłego cukru, a nie cukru-pudru i wychodzą słodkie.
Muffinek nie miksujemy, tylko mieszamy ręcznie, wtedy są smaczniejsze.
da sie w samych papierkach, chodz to malo efektownie wyglada. Ja osobiscie pieke kolorowe muffiny (nalogowo) w foremkach filikonowych i potem wkladam w papilotki (nie jest to konieczne ale wyglada bardzo efektownie). Jak masz jakies pytania co do muffin to pytaj :) chetnie ci pomoge. I heart it :D
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.