- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
5 listopada 2011, 11:25
> Malalady a masz moze przepis na re z czekolada? bo
> mam dzis zamiar zrobic? moge jeszcze z jablkami
> zrobic..
Składniki
- Składniki suche :
- 1 czekolada
- 2 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao [osobiście bardziej polecam budyniu czekoladowego]
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- Można dodać 2 łyżki kokosu.
- Składniki mokre :
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- kropla aromatu waniliowego
- [lub pomarańczowego]
Sposób przygotowania
Najpierw kruszymy
czekoladę na pył. Później układamy do robota kuchennego [ chyba że ktoś
nie posiada to operację trzeba przeprowadzić w misce i mieszać mixerem]
składniki suche i dla pulchności mieszamy je razem z rozdrobnioną
czekoladą również na pył. Następnie po wymieszaniu składników mokrych
łączymy je z suchymi i mixujemy ponownie. Układamy na brytfance
przeznaczonej specjalnie dla muffinek Przed zaczęciem operacji, czyli robienia masy muffinkowej
powinniśmy grzać piekarnik przez cały czas naszej pracy w koło 180
stopniach. Gdy rozlejemy już masę do papilotek układamy muffinki do piekarnika na koło 20/25 minut.
ja nie kruszę czekolady, tylko wrzucam tak cała kotkę, pyszna jest jak się rozpuści;)
Edytowany przez malalady 5 listopada 2011, 11:26
- Dołączył: 2011-09-02
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 1277
5 listopada 2011, 11:30
Blaszka albo foremki u mnie to obowiązek, bo ciasto jest gęste i wypływa, sam papierek tego nie utrzymuje.
Edytowany przez nnat. 5 listopada 2011, 11:32
- Dołączył: 2010-09-11
- Miasto:
- Liczba postów: 1310
5 listopada 2011, 12:02
Blaszke musisz mmiec bo moze sie rozlac..jak masz blaszke to juz niekoniecznie potrzebne papierki ale jak nie ma blaszki to same papierki moga nie zdac egzaminu
- Dołączył: 2009-04-24
- Miasto: Góra
- Liczba postów: 7960
5 listopada 2011, 12:03
można, tylko wlewaj mało ciasta, mniej niż pół foremki bo inaczej ciasto się powylewa.
5 listopada 2011, 12:19
Ja robię zawsze w samych papierkach i wychodza mi idealne ;)
- Dołączył: 2010-01-28
- Miasto: Barbados
- Liczba postów: 442
5 listopada 2011, 12:20
nie koniecznie się rozleją. Zalezy, czy papier jest dobrej jakosci - w miare sztywny (te, które dodają do tych muffinkowych mieszanek sklepowych są w sam raz) i czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji. Ja często robię w samych papierkach, bo ładnie wyglądają po upieczeniu. tylko raz zdarzylo mi sie, że masa sie rozlała, bo była za cięzka.
Edytowany przez dorsiek 5 listopada 2011, 12:21
- Dołączył: 2009-07-25
- Miasto: Aha
- Liczba postów: 4104
5 listopada 2011, 12:20
ja robie dla dzieci w papierku i nalewam 1/3 do srodka i jak wyrosna sa na wysokosci papierka.
- Dołączył: 2006-06-05
- Miasto: Ciemnogród
- Liczba postów: 3502
5 listopada 2011, 12:23
Jeśli masz dobre papiloty(papierki), a nie najtańsze to utrzymają ciasto. Jeśli jednak kupiłaś najtańsze to wszystko wypłynie.
- Dołączył: 2006-01-31
- Miasto: Mojemiejscenaziemi
- Liczba postów: 1981
5 listopada 2011, 12:49
malalady: bardzo dużo cukru jest w tym przepisie.
Ja na 2 szklanki mąki daję niepełną szklankę zwykłego cukru, a nie cukru-pudru i wychodzą słodkie.
Muffinek nie miksujemy, tylko mieszamy ręcznie, wtedy są smaczniejsze.
- Dołączył: 2010-03-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1185
5 listopada 2011, 12:57
da sie w samych papierkach, chodz to malo efektownie wyglada. Ja osobiscie pieke kolorowe muffiny (nalogowo) w foremkach filikonowych i potem wkladam w papilotki (nie jest to konieczne ale wyglada bardzo efektownie). Jak masz jakies pytania co do muffin to pytaj :) chetnie ci pomoge. I heart it :D