Temat: Muffinki - pytanie?

Witam, chciałabym zapytać czy mogę zrobić muffiny w samych papierkach?
Czy gdy wleje ciasto, te papierki nie rozmiękną, a ciasto nie wypłynie po bokach?



czy jednak muffin nie da się zrobić w samych papierkach i potrzebna jest taka forma?


Może ktoś próbował bez formy i mu wyszło?

Po dwa papierki i nie do pełna, a powinny wyjść :)
mi bez się zawsze rozleją
zależy jakie masz papierki
jeśli są takie "sztywniejse" to muffinki wyjdą, choć nie tak ładne jakby mogły być
niestety w takich cieniutkich papilotkach na pewno się rozpłyną....
a! jeszcze dodam ze najlepiej zamiast mleka dać jogurt naturalny to ciasto będzie takie bardziej zwarte a babeczki mięciutkie :)

jaki smak robisz?
ja najbardziej lubię z bananem, borówkami lub z czekolada w kosteczkach;)
Malalady a masz moze przepis na re z czekolada? bo mam dzis zamiar zrobic? moge jeszcze z jablkami zrobic..
Pasek wagi
jak nie miałam blachy to robiłam w samych papilotkach, po jednym na jedna babeczke. trzeba wlac troche mniej ciasta bo moze sie wylać. muffiny bez blachy maja troche brzydszy kształt moim zdaniem. z ciasta ktore zazwyczaj robie bez blachy wychodzą raczej płaskie i tak hm... na boli rozrośnięte. w blasze ładnie ida w góre i wygladaja jak powinny :)
Nie musisz mieć blachy, jak zawsze robię na różne uroczystości rodzinne to świetnie mi wychodzą w samych papierkach i nie rozlewają mi się! Musisz tylko zobaczyć jakie są to papierki - jak sztywne to ok, a jak takie cienkie, nie sztywne to po prostu 1 muffinka musi być w 2 foremkach papierowych :) I nalej tak do połowy, może troszkę więcej, bo bardzo urosną :)
babeczki trzeba raczej robić w blaszce i papilotkach a muffinki można w takich usztywnianych brązowych dużych papilotkach i wtedy wychodzą bez blaszki :)
ja robię bez blaszki, w jednym papierku, ciasto do połowy i wychodzą super kształtne, smaczne i nic się nie wylewa :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.