Temat: Jestem w kulinarnym raju

Nie, nie we W艂oszech馃槈, ale zacz膮艂 si臋 dla mnie najlepszy kulinarnie okres w roku. To co uwielbiam je艣膰, warzywa i owoce zaczynaj膮 smakowa膰 jak powinny, a nie jak plastik. Przy warzywniaku dostaj臋 艣linotoku. Nie przepadam za cytrusami, kocham letnie owoce. I w艂a艣nie ko艅cz臋 owsiank臋 z polskimi truskawkami, malinami i bor贸wkami. W lod贸wce mam jeszcze arbuza, morele i brzoskwinie oraz mas臋 m艂odych warzyw. Mi臋so mo偶e w艂a艣ciwie przesta膰 istnie膰.聽

Kto jeszcze ma tak samo, 偶e wiona/lato to kulinarnie ukochany czas? Podzielcie si臋 przepisami na jakie艣 proste sezonowe potrawy馃檪 Mo偶e si臋 naucz臋 czego艣 nowego.

Zawsze gdzie艣 jest wiosna/lato. By艂am w listopadzie/grudniu w Argentynie i akurat trafi艂am na sezon na czere艣nie i morele. To by艂o jak los na loterii :-)

聽Ale tak, m艂oda kapusta, szparagi, botwina, w PL ma艂osolne to troch臋 jak szcz臋艣cie z warzywniaka.聽
znasz Jarzynov膮? Ja teraz jestem team duszona botwina i okonomyaki z m艂odej kapusty. No i pieczone/sma偶one szparagi聽

Pasek wagi

Uwieljiam polskie warzywa, mi臋dzy innymi z tego 偶e trzeba na nie czeka膰 i smakuj膮 wyj膮tkowo. Czekam na sezon na m艂od膮 kapust臋 dusz臋 j膮 na podsma偶onej cebuli,na smalcu bo tak robi艂a moja babc. Doprawiam sol膮,cukrem i octem spirytusowym. Na koniec dodaje odrobin臋 zasma偶ki i mn贸stwo siekanego koperku. Ostatnio nasz艂a mnie taka my艣l 偶e na pocz膮tku lata lub ko艅c贸wce wiosny pojawia艂a si臋 w sklepach m艂oda w艂oszczyzna w p臋czkach a od jakiego艣 czasu znik艂a. Zupa jarzynowa z takich warzyw ma te偶 niepowtarzalny smak. To samo z leczo ale to ju偶 bardziej jesienne klimaty. Ja og贸lnie od d艂u偶szego czasu jestem team jedzenia rego co uprawia si臋 w regionie, nie kr臋c膮 mnie warzywa i owoce z drugiego ko艅ca 艣wiata.

Pasek wagi

Heh, te偶 bym tak powiedzia艂a, ale warzywa s膮 tak drogie u mnie na rynku, 偶e odczuwam ograniczone szcz臋艣cie:D

Pasek wagi

Noir_Madame napisa艂(a):

Uwieljiam polskie warzywa, mi臋dzy innymi z tego 偶e trzeba na nie czeka膰 i smakuj膮 wyj膮tkowo. Czekam na sezon na m艂od膮 kapust臋 dusz臋 j膮 na podsma偶onej cebuli,na smalcu bo tak robi艂a moja babc. Doprawiam sol膮,cukrem i octem spirytusowym. Na koniec dodaje odrobin臋 zasma偶ki i mn贸stwo siekanego koperku. Ostatnio nasz艂a mnie taka my艣l 偶e na pocz膮tku lata lub ko艅c贸wce wiosny pojawia艂a si臋 w sklepach m艂oda w艂oszczyzna w p臋czkach a od jakiego艣 czasu znik艂a. Zupa jarzynowa z takich warzyw ma te偶 niepowtarzalny smak. To samo z leczo ale to ju偶 bardziej jesienne klimaty. Ja og贸lnie od d艂u偶szego czasu jestem team jedzenia rego co uprawia si臋 w regionie, nie kr臋c膮 mnie warzywa i owoce z drugiego ko艅ca 艣wiata.

Jest w艂oszczyzna, tyle 偶e nie w marketach

Pasek wagi

ruda.lisiczka napisa艂(a):

Heh, te偶 bym tak powiedzia艂a, ale warzywa s膮 tak drogie u mnie na rynku, 偶e odczuwam ograniczone szcz臋艣cie:D

co to znaczy drogie? W stosunku do czego?

Pasek wagi

krolowamargot1 napisa艂(a):

ruda.lisiczka napisa艂(a):

Heh, te偶 bym tak powiedzia艂a, ale warzywa s膮 tak drogie u mnie na rynku, 偶e odczuwam ograniczone szcz臋艣cie:D

co to znaczy drogie? W stosunku do czego?

No a jak my艣lisz? W stosunku do zarobk贸w, pensji, wydatk贸w? Taniej kupi膰 kilogram ry偶u za 5 z艂 a jedzenia jest wi臋cej. Tak膮 sa艂at臋 to zje si臋 na jeden raz, chocia偶 pewnie zdrowiej.聽

Pasek wagi

Moje czere艣nie potrzebuj膮 mieszcz臋 kilku dni slonca. truskawki pycha. Czekam na fasolk臋 szparagowa i og贸rki malosolne

Mieszkanie w Stanach troch臋 mnie znieczuli艂o na sezony owocowo-warzywne, ale teraz bardzo czekam na agrest 馃

Pasek wagi

Darjaaa87 napisa艂(a):

Moje czere艣nie potrzebuj膮 mieszcz臋 kilku dni slonca. truskawki pycha. Czekam na fasolk臋 szparagowa i og贸rki malosolne

Zazdroszcz臋 w艂asnych馃檪 Truskawki z bazarku te偶 pyszne, ale pewnie si臋 nie umywaj膮 do takich z w艂asnego krzaczka.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrze偶one.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu 呕ywno艣ci i 呕ywienia.