Temat: Potrawy, które znacie z dzieciństwa…

… i nikt poza Wami ich nie zna. Macie takie?


Ja za dzieciaka często jadłam kaszę gryczaną ze skwarkami i wszystkie koleżanki się z tego śmiały xD A do niedzielnego obiadu często podawana była surówka: buraczki (świeże lub ze słoika), groszek konserwowy i majonez. Akurat w tej sałatce zakochał się też mój chłopak i bardzo często ją robimy do obiadu.

Prosiatko.3 napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

zupa jarzynowa  "ślepe ryby" która z rybami nie miała nic wspólnego, jadł mój mąż a ja pieczone w piekarniku całe jabka.

co to są ślepe ryby ? ?

Ok, już doczytałam, zupa ziemniaczana bez oczek tłuszczu, bo gotowana bez mięsa 

Naprawdę? To ja często coś podobnego jadam. Nawet nie wiedziałam, że takie zupy mają swoją nazwę (może i dobrze, bo nazwa wyjątkowo obmierzła ;)

Zoe23 napisał(a):

Prosiatko.3 napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

zupa jarzynowa  "ślepe ryby" która z rybami nie miała nic wspólnego, jadł mój mąż a ja pieczone w piekarniku całe jabka.

co to są ślepe ryby ? ?

Ok, już doczytałam, zupa ziemniaczana bez oczek tłuszczu, bo gotowana bez mięsa 

Naprawdę? To ja często coś podobnego jadam. Nawet nie wiedziałam, że takie zupy mają swoją nazwę (może i dobrze, bo nazwa wyjątkowo obmierzła ;)

U mojego męża były oczka ze smażonych krążków cebuli 🤪

Pasek wagi

LinuxS napisał(a):

Krummel napisał(a):

A u kogo z Was jadło się chleb posmarowany masłem i miodem gryczanym? :)

U mnie standard. Nie tylko gryczany, ale kazdy inny jaki byl. Myslalam, ze tak wszyscy jedza ;-)

U mnie zawsze był miód spadziowy i też jadłam z chlebem posmarowanym masłem, bo generalnie słodycze jedliśmy od święta (albo u dziadków😁) więc może dlatego to był taki "przysmak" :)

Pasek wagi

Cebula duszona na oleju z chlebem 

"Podpłomyki", które nie miały nic wspólnego z podpłomykami a był to chleb sodowy, pieczony na płycie pieca kaflowego. 

Chleb polany kompotem i upieczony na płycie, posypany cukrem. 

Ziemniaki potłuczone z margaryną lub masłem, śmietaną a czasem i z koperkiem. 

Chleb opiekany w jajku a najlepsza wersja premium, dwie kanapki opiekane w jajku a do srodka ser, pieczarki, papryka i cebula i to zapieczone razem na patelni. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.