- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 kwietnia 2024, 19:44
… i nikt poza Wami ich nie zna. Macie takie?
Ja za dzieciaka często jadłam kaszę gryczaną ze skwarkami i wszystkie koleżanki się z tego śmiały xD A do niedzielnego obiadu często podawana była surówka: buraczki (świeże lub ze słoika), groszek konserwowy i majonez. Akurat w tej sałatce zakochał się też mój chłopak i bardzo często ją robimy do obiadu.
24 kwietnia 2024, 12:02
zupa jarzynowa "ślepe ryby" która z rybami nie miała nic wspólnego, jadł mój mąż a ja pieczone w piekarniku całe jabka.
co to są ślepe ryby ? ?
Ok, już doczytałam, zupa ziemniaczana bez oczek tłuszczu, bo gotowana bez mięsa
Naprawdę? To ja często coś podobnego jadam. Nawet nie wiedziałam, że takie zupy mają swoją nazwę (może i dobrze, bo nazwa wyjątkowo obmierzła ;)
24 kwietnia 2024, 16:59
zupa jarzynowa "ślepe ryby" która z rybami nie miała nic wspólnego, jadł mój mąż a ja pieczone w piekarniku całe jabka.
co to są ślepe ryby ? ?
Ok, już doczytałam, zupa ziemniaczana bez oczek tłuszczu, bo gotowana bez mięsa
Naprawdę? To ja często coś podobnego jadam. Nawet nie wiedziałam, że takie zupy mają swoją nazwę (może i dobrze, bo nazwa wyjątkowo obmierzła ;)
U mojego męża były oczka ze smażonych krążków cebuli 🤪
24 kwietnia 2024, 17:11
A u kogo z Was jadło się chleb posmarowany masłem i miodem gryczanym? :)
U mnie standard. Nie tylko gryczany, ale kazdy inny jaki byl. Myslalam, ze tak wszyscy jedza ;-)
U mnie zawsze był miód spadziowy i też jadłam z chlebem posmarowanym masłem, bo generalnie słodycze jedliśmy od święta (albo u dziadków😁) więc może dlatego to był taki "przysmak" :)
Edytowany przez Angelofdeath 24 kwietnia 2024, 17:12
28 kwietnia 2024, 22:01
Cebula duszona na oleju z chlebem
"Podpłomyki", które nie miały nic wspólnego z podpłomykami a był to chleb sodowy, pieczony na płycie pieca kaflowego.
Chleb polany kompotem i upieczony na płycie, posypany cukrem.
Ziemniaki potłuczone z margaryną lub masłem, śmietaną a czasem i z koperkiem.
Chleb opiekany w jajku a najlepsza wersja premium, dwie kanapki opiekane w jajku a do srodka ser, pieczarki, papryka i cebula i to zapieczone razem na patelni.