- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 października 2022, 09:43
Cześć,mam w tym roku mnistwo suszonych grzybów prawie 2 kg 😲 Chcę zapakować je próżniowo porcjami ale boję się że mogą zaplesnieć. Macie może jakieś doświadczenie w tym temacie ? Teraz grzyby są wysuszone ale trzymam je w materiałowym worku więc są takie jakby "gumowe" czy przed pakowaniem podsuszyć w piekarniku tak bardziej "na wiór"
28 października 2022, 18:11
Mój ojciec trzyma suszone grzyby w szklanych słoikach, bardzo mocno zakręconych. Nie łapią wilgoci, nie pleśnieją, kilka lat tak stoją.
Mój ojciec jest stary grzybiarz, 2 kg suszonych to niewiele. Ale zawsze po wysuszeniu on pakuje w duże słoiki szklane, mocno zakręca i tyle.
W tych materiałowych workach bez sensu, wilgotnieją, tracą zapach, myślałam, że nikt już tego nie robi.
No w tym worku to są dopiero tydzień i teraz właśnie chcę je pakować. Też trzymałam w dobrze zakręconym słoiku ale teraz zauważyłam że coś niedobrego się z nimi dzieje (są tam 2 lata) słoik był bardzo mocno zakręcony. Grzyby nie spleśniały ale pokrywka zrobiła się wypukła
28 października 2022, 20:25
Dziś sprawdzałam owoce, najstarsze mają daty z 10.2020, jadłam i są ok.