Temat: Insulina 12,4 ; cukier na czczo 93 czy to bardzo dużo ?

HOMA-IR na poziomie 2,28 to wskazuje na insulinoopornosc ? Już nie wiem co mam robić w ciągu ostatniego roku- dwóch baaardzo zmieniłam na lepsze sposób odżywiania. Zero cukru, przetworzonej żywności, soków, słodzonych napojów, słodyczy. Nawet owoce ograniczam. Ograniczyłam równie praktycznie do zera proste węglowodany w postaci makaronów, pieczywa, białego ryżu, ziemniaków. Niestety nie mam wcześniejszych wyników i nie mogę stwierdzić czy wcześniej było jeszcze gorzej . Moje pytanie brzmi zasadniczo czy miałyście wyższe insulinę i cukier na czczo i czy jeszcze popełniam jakieś błędy żywieniowe,bo ręce mi opadły.

Pasek wagi

Haga. napisał(a):

Ja tu widzę nadmiar białka - skoro obciełaś tłuszcz i węglowodany i masz siłę zaiwaniać, to musi być sporo białka. Ono też potrafi wybijać insulinę. I sprawiać inne przykrości.

Masz dostęp do jakiegoś sensownego dietetyka?

Omg to okazuje się że to bardzo złożony problem. Z tłuszczem bywa różnie jednego dnia więcej drugiego mniej,tak samo z resztą jak i z węglami. Staram się ograniczać proste węgle ale czasem coś tam wpadnie

Pasek wagi

Haga. napisał(a):

Ja tu widzę nadmiar białka - skoro obciełaś tłuszcz i węglowodany i masz siłę zaiwaniać, to musi być sporo białka. Ono też potrafi wybijać insulinę. I sprawiać inne przykrości.

Masz dostęp do jakiegoś sensownego dietetyka?

Przecież ona jest na wege. Niech wyliczy makra z jednego dnia jedzenia, a najlepiej kilku i poda, co dokładnie je i jak często, ile śpi, czy uprawia sport (chyba nie), jaką ma aktywność, czy duzo siedzi, jak sprawy z menopauzą - wtedy można stawiać jakieś hipotezy, ale bez żadnych konkretów, to jak wróżenie z fusów. Jakość spożywanych tłuszczów też ma znaczenie. 

Naturalna! napisał(a):

Haga. napisał(a):

Ja tu widzę nadmiar białka - skoro obciełaś tłuszcz i węglowodany i masz siłę zaiwaniać, to musi być sporo białka. Ono też potrafi wybijać insulinę. I sprawiać inne przykrości.

Masz dostęp do jakiegoś sensownego dietetyka?

Przecież ona jest na wege. Niech wyliczy makra z jednego dnia jedzenia, a najlepiej kilku i poda, co dokładnie je i jak często, ile śpi, czy uprawia sport (chyba nie), jaką ma aktywność, czy duzo siedzi, jak sprawy z menopauzą - wtedy można stawiać jakieś hipotezy, ale bez żadnych konkretów, to jak wróżenie z fusów. Jakość spożywanych tłuszczów też ma znaczenie. 

Czesc , tak do końca jeszcze vege nie jestem. W tej chwili okreslilabym mój sposób odżywiania jako flexi z bardzo ograniczoną ilością mięsa. Jeśli już mięso się pojawia to pod postacią fileta z kurczaka,indyka, ryby. Ostatnio przemycam tofu ,blenduje razam z truskawki. Jeśli chodzi o makra to wychodzą różnie 😬 Jeśli chodzi o węglowodany to ogranicza a praktycznie wyeliminowałam do zera proste węglowodany w postaci pieczywa, makaronów,cukru, słodyczy, soków itp. Jem " chleb zmieniający życie" warzywa,jaja, owoce najczęściej jabłka. Jeśli chodzi o ruchu to rzeczywiście w zimie siedzę na dupie. Jesienią i zimą i 2019 chodziłam na siłownię ale wiadomo co było potem. Menopauzę mam od 6 lat, śpię źle.Jem 3 posiłki dziennie,nie podjadam pomiędzy. Piję tylko wodę i czarną kawę.

Pasek wagi

Dużo węgli dla mnie. 

To aktualne menu?

hanca napisał(a):

Dużo węgli dla mnie. 

To aktualne menu?

Wiesz co raz mam ich więcej,raz mniej. Jak mam mniej to słyszę że za mało. Jak więcej że za dużo 😳. Wyniki poznałam dopiero od czwartku więc potrzebuję trochę czasu żeby jakoś to ogarnąć.

Pasek wagi

Jasne, rozumiem, myślałam że już dłużej się z tym zmagasz.

Ja mam śniadania typowo białkowo-tluszczowe, czyli najczęściej jajka, rzadziej tłuste ryby i mięso, do tego warzywa z olejem i pestkami. Potem posilek węgle-tluszcz czyli jakieś płatki, orzechy, owoc. Na obiad znowu mięso/ryby/jajka/ewentualnie strączki z warzywami i olejem.

hanca napisał(a):

Jasne, rozumiem, myślałam że już dłużej się z tym zmagasz.

Ja mam śniadania typowo białkowo-tluszczowe, czyli najczęściej jajka, rzadziej tłuste ryby i mięso, do tego warzywa z olejem i pestkami. Potem posilek węgle-tluszcz czyli jakieś płatki, orzechy, owoc. Na obiad znowu mięso/ryby/jajka/ewentualnie strączki z warzywami i olejem.

Ok,to jakie makra zeca się przy IO ?

Pasek wagi

Wiesz, to wszystko zależy, którą drogą chce się pójść.

Teraz jest taki trend, żeby ściąć ile się da. Poczytaj może sobie albo posłuchaj o diecie niskowęglowodanowej w IO.

Stare szkoły chyba nie zakładają zmiany makr, tylko korzystanie z węgli złożonych.

Wszystko zależy od tego czy chcesz te węgle ścinać czy nie. 

Białko zależy od tego czy ćwiczysz czy nie. Przy ćwiczeniach zaleca się chyba 1,5 gr na kg. 

hanca napisał(a):

Wiesz, to wszystko zależy, którą drogą chce się pójść.

Teraz jest taki trend, żeby ściąć ile się da. Poczytaj może sobie albo posłuchaj o diecie niskowęglowodanowej w IO.

Stare szkoły chyba nie zakładają zmiany makr, tylko korzystanie z węgli złożonych.

Wszystko zależy od tego czy chcesz te węgle ścinać czy nie. 

Białko zależy od tego czy ćwiczysz czy nie. Przy ćwiczeniach zaleca się chyba 1,5 gr na kg. 

No Ok ale do jakich wartości ściąć te węgle i co w zamian żeby wartość kaloryczna całego dnia nie schodziła poniżej p. Jaga. Napisała że białka za dużo i to powoduje rzut insuliny. No cóż hyba pozostaje mi trzymać dietę lepiej niż do tej pory i regularnie robić wyniki aby mieć jakąś wiedzę czy jest poprawa. Tym razem jednak pójdę do mojej doktor POZ i poproszę o skierowanie a nie będę bulic z własnej kieszeni. Doczyram co mogę

Pasek wagi

hanca napisał(a):

U mnie też insulina była 12, a homa-ir 2,45. Od roku stosuję post wstrzymywany i w 4 pomiarach miałam insulinę 5,3-6,0. Homa-ir 1,25-1,33. Niestety, z cukrem jest różnie, bo rok temu było 102, potem 92, teraz 100.

Również jem tak jak Ty, niestety lubię słodycze i nie potrafię sobie odmówić podczas jakiś imprez rodzinnych, spotkań, świąt. Poza tym wszystko robię sama w domu, jem dużo jajek, warzyw, olejów, pestek i nasion, węgle ograniczam do minimum.

Czyli jesteś na IF , tu też ilu ludzi tyle opinii. Np że powinno się jeść 5 mniejszych posiłków co 3 h

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.