Temat: pieczenie bezy - pomocy !! :(

Hej,

 od soboty probuje upiec beze pavlova z marnym skutkiem :( mam stary piekarnik i juz dwa razy ja spalilam.. nie wiem co robie nie tak ;/ pierwszy przepis ktory mi nie wyszedl to 5 minut na 180 stopniach, nastepnie 1.5godziny na 140stopniach, wylaczyc piekarnik i zostawic na kolejna godzine a nastepnie wyjac z piekarnika do calkowitego ostygniecia... w polowie czasu na 140 stopniach poczulam okropny smrod i okazalo sie ze caly spod jest czarny.... ( nie mam termoobiegu- pieklam gora/dol).

kolejnego dnia sprobowalam jescze raz - tym razem z innego przepisu... najpierw 30minut na 140 stopniach a nastepnie 3 godziny na 110...efekt taki sam ;/ nie wiem co robie zle.. czy to wina piekarnika czy przepisu, a moze powinnam grzac gora/ dol a pozniej tylko gora ? 

Piekarnik ogolnie jest chyba ok poniewaz pieke rozne inne ciasta i zwykle nie mam takiego problemu. Bialka uzylam raz chlode, za drugim razem temperatura pokojowa. Beze pieklam na blaszce wylozonej papierem...

Czy ktoras z Was miala moze podobny problem ? Podobno do 3 razy sztuka takze dzisiaj robie ostatnie podejscie :P Jesli mozecie podzielic sie jakimis cennymi wskazowkami to bede baaaaaardzo wdzieczna ! :) 

przepraszam za brak polskich znakow :*

Ja robie bezę z przepisu Pani Joli na malinową chmurkę. Zawsze mi wychodzi. Piekę dwie bezy bo przekładam masą. Z tego co pamiętam to przepis zawiera 3 białka. I tem. 160 stopni.

Robiłam ostatnio z kwestii smaku i się udała, wyszła mi też w wersji wegańskiej. Odpowiednia ilość wolno dodawanego cukru jest kluczowa. Suszyłam ponad 3 godziny.

https://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/pavlova/przepis.html

Bezy są kapryśne i w sumie cieszę się, że moja rodzina średnio je lubi więc piekę najczęściej dla gości do tortów. Z tego przepisu np. https://odczarujgary.pl/jak-upiec-beze/ robiłam ze 3x i wyszła za każdym. No ale to leci na termoobiegu i na mus na papierze.

Pasek wagi

Wiesz co, mój tata które nigdy nie miał do czynienia z pieczeniem czegokolwiek ostatnio się wziął właśnie za beze. Zrobił ich już kilka bo wszystkim bardzo posmakowaly i za każdym razem wyszły mu po prostu idealne. Może ma dobry przepis, nie wiem, jeśli chcesz to zapytam, tylko daj znać  najlepiej na wiadomościach prywatnych

Ja swoje bezy zawsze przesuszalam, były brązowe A z jego przepisu jak raz zrobiłam... No idealna.

hej ! dziekuje bardzo za tak duzy odzew <3  korzystajac z Waszych rad wlasnie wstawilam 3 beze do piekarnika :P - na nizszej temperaturze i podwojnej blaszce (pokrytej pergaminem).... zobaczymy czy tym razem wyjdzie :) dalam sobie ostatnia szanse i jesli znowu bedzie klapa to na przyszlosc zrobie jak jedna z Was i kupie sobie gotowy juz spod :D 

Moim zdaniem to jednak wina piekarnika, a nie samego przepisu. 

Daj znać czy się udała ;)

Pasek wagi

dziewczyny jesteście niesamowite !! Beza wyszła, chyba jak na pierwszy raz nie jest najgorzej 😜

Jeszcze raz ogromnie dziękuje Wam za pomoc ❤️ Teraz trochę praktyki i wprawy i zostanę bezowym ninja :D 

PowrozeJarmuzem napisał(a):

Robiłam ostatnio z kwestii smaku i się udała, wyszła mi też w wersji wegańskiej. Odpowiednia ilość wolno dodawanego cukru jest kluczowa. Suszyłam ponad 3 godziny.https://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/pavlova/p...

Ja też i wyszła mi piękna i pyszna. Cukier dodawany po łyżeczce, suszona pół godz w 120 st i 3 godziny w 100. 

papierowyksiezyc napisał(a):

dziewczyny jesteście niesamowite !! Beza wyszła, chyba jak na pierwszy raz nie jest najgorzej ?Jeszcze raz ogromnie dziękuje Wam za pomoc ?? Teraz trochę praktyki i wprawy i zostanę bezowym ninja :D 

Super !

you.can.do.it napisał(a):

PowrozeJarmuzem napisał(a):

Robiłam ostatnio z kwestii smaku i się udała, wyszła mi też w wersji wegańskiej. Odpowiednia ilość wolno dodawanego cukru jest kluczowa. Suszyłam ponad 3 godziny.https://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/pavlova/p...Ja też i wyszła mi piękna i pyszna. Cukier dodawany po łyżeczce, suszona pół godz w 120 st i 3 godziny w 100. 
  wow Twoja wygladala rewelacyjnie !  sprobuje tym sposobem nastepnym razem :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.