Temat: potrzebna rada od doswiadczonych w pieczeniu ciast

Chce zrobic kruche ciasto z owocami i pianka- w przepisie jest ze ma byc zimne maslo, a ja chcialabym dac zamiast cukru erytrytol wiec pomyslalam sobie, ze aby ten erytrytol sie rozpuscil podgrzeje go w rozpuszczonym masle. Na to ciasto daje sie kostke, wiec powiedzmy ze rozpuszcze erytrytol w polowie kostki masla- po tym ostudze i schowam do lodowki to maslo, zeby sie scielo ponownie- żeby było zimne.

Czym tym sposobem to kruche ciasto mi wyjdzie?

Praktycznie nie pieke, wiec nie mam pojecia jak to ogarnac. Chce zeby bylo dietetycznie, a tak i tak juz maka, maslo... Co jakis czas robie sernik i wiem ze erytrytol jest wyczuwalny w ciescie przez ta specyficzna dla niego... "lodowatosc", kiedy nie ejst rozpuszczony, wiec kombinuje jak to zrobic zeby byl:)

Nigdy nie udawało mi się kruche ciasto aż do momentu gdy masło zaczęłam rozcierać z mąką. Erytrol proponuje zmialic na puder i dodać do mąki z roztartym masłem

Pasek wagi

z zamienikami cukru ciasto nie wyjdzie

Słaby pomysł. Masło musi być zimne!

Pasek wagi

Jeśli chcesz tak zakombinować z ponownym schłodzeniem masła to myślę że byłoby ok

Masz możliwość aby zmielić w młynku elektrycznym erytrytol, żeby był jak cukier puder? Robiłam tak ciasta i nie był wyczuwałam tego posmaku, o którym wspominasz.

Ja tez bym raczej proponowala zmielic erytrytol na cukier puder... Raz rozpuszczone maslo ponownie schlodzone juz nie bedzie takie samo, ciasto bedzie Ci sie lepic i bedziesz musiala dodac wiecej maki zeby to jakos zagniesc. 

A na przyszlosc - erytrol mozna tez kupic gotowy w formie cukru pudru :) sprawdza sie wlasnie do ciasta kruchego, kremow do tortu itp

Jeżeli już to masło bym rozpuszczała w kąpieli wodnej (i to tak, że wlewasz gorącą - ale nie wrzącą wodę do garnka i nad tym trzymasz miskę z masłem, nie że wkładasz naczynie z masłem w garnek z gotującą się na gazie wodą). Jeżeli tak standardowo rozpuścisz masło i pojawi się piana (tak jak przy klatowanym maśle) to po ponownym schłodzeniu zmieni się konsystencja i może się potem za bardzo lepić. No albo tak jak wyżej, jak masz czym, to zmiel erytrol na puder. 

Edit: tak z czystego wścibstwa. Czemu kruche, jak ma być mniej kaloryczne? Prościej by Ci było jakieś jogurtowe upiec, szarlotkę na cienkim biszkopcie, albo ciasto marchewkowe. 

Albo jakis tort bezowy -  z erytrolem wychodza spoko, plus nie powinno byc tego "smaku" (chociaz ja nigdy nic nie czulam) bo rozpuszcza sie w bialku

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.