- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 maja 2020, 20:01
Chce zrobic kruche ciasto z owocami i pianka- w przepisie jest ze ma byc zimne maslo, a ja chcialabym dac zamiast cukru erytrytol wiec pomyslalam sobie, ze aby ten erytrytol sie rozpuscil podgrzeje go w rozpuszczonym masle. Na to ciasto daje sie kostke, wiec powiedzmy ze rozpuszcze erytrytol w polowie kostki masla- po tym ostudze i schowam do lodowki to maslo, zeby sie scielo ponownie- żeby było zimne.
Czym tym sposobem to kruche ciasto mi wyjdzie?
Praktycznie nie pieke, wiec nie mam pojecia jak to ogarnac. Chce zeby bylo dietetycznie, a tak i tak juz maka, maslo... Co jakis czas robie sernik i wiem ze erytrytol jest wyczuwalny w ciescie przez ta specyficzna dla niego... "lodowatosc", kiedy nie ejst rozpuszczony, wiec kombinuje jak to zrobic zeby byl:)
Edytowany przez sacria 27 maja 2020, 20:42
27 maja 2020, 20:05
Nigdy nie udawało mi się kruche ciasto aż do momentu gdy masło zaczęłam rozcierać z mąką. Erytrol proponuje zmialic na puder i dodać do mąki z roztartym masłem
27 maja 2020, 20:38
Jeśli chcesz tak zakombinować z ponownym schłodzeniem masła to myślę że byłoby ok
Edytowany przez szemranakejt 27 maja 2020, 20:54
27 maja 2020, 21:02
Masz możliwość aby zmielić w młynku elektrycznym erytrytol, żeby był jak cukier puder? Robiłam tak ciasta i nie był wyczuwałam tego posmaku, o którym wspominasz.
27 maja 2020, 21:22
Ja tez bym raczej proponowala zmielic erytrytol na cukier puder... Raz rozpuszczone maslo ponownie schlodzone juz nie bedzie takie samo, ciasto bedzie Ci sie lepic i bedziesz musiala dodac wiecej maki zeby to jakos zagniesc.
27 maja 2020, 21:24
A na przyszlosc - erytrol mozna tez kupic gotowy w formie cukru pudru :) sprawdza sie wlasnie do ciasta kruchego, kremow do tortu itp
27 maja 2020, 21:29
Jeżeli już to masło bym rozpuszczała w kąpieli wodnej (i to tak, że wlewasz gorącą - ale nie wrzącą wodę do garnka i nad tym trzymasz miskę z masłem, nie że wkładasz naczynie z masłem w garnek z gotującą się na gazie wodą). Jeżeli tak standardowo rozpuścisz masło i pojawi się piana (tak jak przy klatowanym maśle) to po ponownym schłodzeniu zmieni się konsystencja i może się potem za bardzo lepić. No albo tak jak wyżej, jak masz czym, to zmiel erytrol na puder.
Edit: tak z czystego wścibstwa. Czemu kruche, jak ma być mniej kaloryczne? Prościej by Ci było jakieś jogurtowe upiec, szarlotkę na cienkim biszkopcie, albo ciasto marchewkowe.
Edytowany przez Wilena 27 maja 2020, 21:35
27 maja 2020, 21:36
Albo jakis tort bezowy - z erytrolem wychodza spoko, plus nie powinno byc tego "smaku" (chociaz ja nigdy nic nie czulam) bo rozpuszcza sie w bialku