- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 maja 2020, 20:01
Chce zrobic kruche ciasto z owocami i pianka- w przepisie jest ze ma byc zimne maslo, a ja chcialabym dac zamiast cukru erytrytol wiec pomyslalam sobie, ze aby ten erytrytol sie rozpuscil podgrzeje go w rozpuszczonym masle. Na to ciasto daje sie kostke, wiec powiedzmy ze rozpuszcze erytrytol w polowie kostki masla- po tym ostudze i schowam do lodowki to maslo, zeby sie scielo ponownie- żeby było zimne.
Czym tym sposobem to kruche ciasto mi wyjdzie?
Praktycznie nie pieke, wiec nie mam pojecia jak to ogarnac. Chce zeby bylo dietetycznie, a tak i tak juz maka, maslo... Co jakis czas robie sernik i wiem ze erytrytol jest wyczuwalny w ciescie przez ta specyficzna dla niego... "lodowatosc", kiedy nie ejst rozpuszczony, wiec kombinuje jak to zrobic zeby byl:)
Edytowany przez sacria 27 maja 2020, 20:42
27 maja 2020, 21:56
Jeżeli już to masło bym rozpuszczała w kąpieli wodnej (i to tak, że wlewasz gorącą - ale nie wrzącą wodę do garnka i nad tym trzymasz miskę z masłem, nie że wkładasz naczynie z masłem w garnek z gotującą się na gazie wodą). Jeżeli tak standardowo rozpuścisz masło i pojawi się piana (tak jak przy klatowanym maśle) to po ponownym schłodzeniu zmieni się konsystencja i może się potem za bardzo lepić. No albo tak jak wyżej, jak masz czym, to zmiel erytrol na puder. Edit: tak z czystego wścibstwa. Czemu kruche, jak ma być mniej kaloryczne? Prościej by Ci było jakieś jogurtowe upiec, szarlotkę na cienkim biszkopcie, albo ciasto marchewkowe.
Dzięki:)
Wiesz co... moja mama ostatnio zrobiła takie ciasto kruche z truskawkami i pianką z białek (ja dodam jeszcze rabarbar) i było tak pyszne... mąż wyjechał w delegację, wraca w piątek i chciałam zrobić takie ciasto na jego powrót. I moja mama mówi czy nam się coś stanie jak raz na rok zrobię kaloryczne ciasto- nie stanie się, ale obie jesteśmy świrami na tym punkcie i pomyślałam że pokombinuje:P Ale może zrobię je po prostu tradycyjnie i tyle- go chciałabym żeby było tak pyszne jak to mamy:)
27 maja 2020, 21:56
Jeżeli już to masło bym rozpuszczała w kąpieli wodnej (i to tak, że wlewasz gorącą - ale nie wrzącą wodę do garnka i nad tym trzymasz miskę z masłem, nie że wkładasz naczynie z masłem w garnek z gotującą się na gazie wodą). Jeżeli tak standardowo rozpuścisz masło i pojawi się piana (tak jak przy klatowanym maśle) to po ponownym schłodzeniu zmieni się konsystencja i może się potem za bardzo lepić. No albo tak jak wyżej, jak masz czym, to zmiel erytrol na puder. Edit: tak z czystego wścibstwa. Czemu kruche, jak ma być mniej kaloryczne? Prościej by Ci było jakieś jogurtowe upiec, szarlotkę na cienkim biszkopcie, albo ciasto marchewkowe.
Dzięki:)
Wiesz co... moja mama ostatnio zrobiła takie ciasto kruche z truskawkami i pianką z białek (ja dodam jeszcze rabarbar) i było tak pyszne... mąż wyjechał w delegację, wraca w piątek i chciałam zrobić takie ciasto na jego powrót. I moja mama mówi czy nam się coś stanie jak raz na rok zrobię kaloryczne ciasto- nie stanie się, ale obie jesteśmy świrami na tym punkcie i pomyślałam że pokombinuje:P Ale może zrobię je po prostu tradycyjnie i tyle- go chciałabym żeby było tak pyszne jak to mamy:)
27 maja 2020, 22:00
A czemu zakładasz, że robiąc normalnie nie wyjdzie? Przecież kruche to najprostsze ciasto.
Robiłam ostatnio normalnie, tylko nie pamiętam czy to nie był ksylitol. Na mące orkiszowej robię.
27 maja 2020, 22:08
A czemu zakładasz, że robiąc normalnie nie wyjdzie? Przecież kruche to najprostsze ciasto.Robiłam ostatnio normalnie, tylko nie pamiętam czy to nie był ksylitol. Na mące orkiszowej robię.
Moja mama ostatnio robiła keks z erytrytolem i beżu było czuć ten specyficzny smak. W serniku też go czuję (a miele na puder erytrytol). Wydaje mi się że sprawdza bezbłędnie się tylko jak jest rozpuszczony, np..w lemoniadzie.
Czyli nie czułas dziwnego posmaku? To może po prostu dam pół na pół erytrytol i cukier i nie będę topić masła.
Edytowany przez sacria 27 maja 2020, 22:09
27 maja 2020, 22:15
Pamietaj tez, ze 100g cukru przelicza sie na ok. 130g erytrolu zeby zachowac ta sama slodkosc.
28 maja 2020, 14:43
Hej, dużo piekę na erytrytolu. Nie trzeba rozpuszczać do ciasta kruchego. Jeśli chcesz koniecznie rozpuścić, to w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić i dodać do ciasta (wtedy dac trochę mniej jajka albo odrobinę więcej mąki).