- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 listopada 2018, 20:28
Czy warto kupić? Jakie tanie polecacie i żeby filtry teżbyły tanie.
Edytowany przez araksol 25 listopada 2018, 20:52
26 listopada 2018, 08:31
w Kielcach ponoć jest woda z arsenen...
Ja mam ten dzbanek, ale no nie lubie wody z kranu a dzbanek smaku nie zmienia :(
26 listopada 2018, 08:40
Były kiedyś promocje dzbanek za darmo ale kup 4filtry. Filtr britta jest w cenie ok20zł ale większość tańszych filtrów również pasuje do dzbanka
26 listopada 2018, 10:31
zastanawiam sie nad kupnem, poniewaz chce ograniczyc zuzycie plastiku a woda z kranu u mnie w miejscowosci jest okropna w smaku (UK)
tylko wlasnie czytalam o tym wyplukiwaniu mineralow etc, co prawda wszystko suplementuje ale nadal mnie to zastanawia
26 listopada 2018, 11:54
Ciekawam które to minerały barwią ją na rudo momentami. Albo jakie wartości ma kamień[/quote]Nie ma sensu. Woda wodociągowa w całej Polsce nadaje się do picia bez filtrowania. Filtry tylko pozbawiają ją minerałów, kupowanie filtra tylko po to, żeby musieć suplementować minerały mija się z celem.No akurat to co po ugotowaniu popularnie nazywamy kamieniem to nic innego jak MAGNEZ I WAPŃ, więc akurat tutaj nie zgadłaś ;) I tak, zostanie na filtrze, więc nie będziesz miała problemu kamienia na czajniku. Ale też będziesz go miała o tyle mniej w diecie ;)
Edytowany przez Karolka_83 26 listopada 2018, 11:55
26 listopada 2018, 12:00
Kamień jest OK.
26 listopada 2018, 12:40
Weż nie pleć głupot.... zwłaszcza tam się nadaje gdzie są stare rury z dodatkiem azbestu no nie? Albo tam gdzie do warstw wodonośnych dostają się bakterie E.coli co jakiś czas (u nas wielokrotnie była dowożona do domów woda butelkowana, bo było skażenie i nie wolno było wody z wodociągu używać nawet do gotowania...) Araksol- wszystkie te tanie dostępne w sklepach typu Lidl dzbanki bez problemu nadają się do użycia zamiennie standardowych filtrów- ja mam akurat dzbanek dafi i filtry stosuję takie jak akurat są w promocji- ostatnio w LM były filtry akurat też dafi- po 5zł z groszami (normalnie chyba koło 8zł) to kupiłam zapas i mam z głowy na ponad pół roku...
A gdzie są te rury z dodatkiem azbestu? I skąd się tam wziął, jak udało się tego dokonać? I w jakim celu? Rury są stalowe, jakem metalurg, nie mam pojęcia jak włożyć azbest do kąpieli, żeby nie skoagulował i nie przeszedł do żużla. Możesz mnie oświecić, jak to zrobić? A jeszcze lepiej, opatentuj ten sposób, zarobisz kupę kasy. Ale obawiam się, że na rury wodociągowe nikt tego nie zastosuje z bardzo prozaicznego powodu - taki kompozyt zbrojony włóknami mineralnymi byłby bardzo drogi, musiałabyś znaleźć inne zastosowania (może w technice kosmicznej).
Teza o szkodliwości starych rur, to mit. Niezależnie od wieku rury, jeśli jest wypełniona płynącą wodą i nie ma dostępu powietrza, to nie ma korozji. Korozja jest w stojącej wodzie i jak jest powietrze - rura może być funkiel nowa, jeśli jest przerwa w dostawie wody i jest spuszczona woda z instalacji, mamy środowisko wilgotne + tlen, to korozja wystąpi. Zawsze po przerwie w dostawie wody jest brązowa/ruda woda. Wystarczy spuścić, jak zacznie płynąć czysta woda, to już nie ma w niej produktów korozji.
Ciekawam które to minerały barwią ją na rudo momentami. Albo jakie wartości ma kamień
Na rudo barwią momentami tlenki żelaza, jak napisałam, wystarczy spuścić zastaną wodę z rur, poczekać aż spłynie. A kamień, to wapń, magnez i potas, więc rozumiem, że pytasz jakie wartości ma wapń, magnez i potas. Poczytaj ulotki suplementów. Wodę mineralną też przegotowujesz, żeby się pozbyć kamienia?
26 listopada 2018, 13:09
a co jesli kranowka ma po prostu kiepski smak? filtrowac czy przegotowac? dodac cytryny?
26 listopada 2018, 13:49
Ja mam dzbanek XiaoMi ale nie wiem czy jest dostepny w Polsce. Jestem zadowolona.
26 listopada 2018, 13:55
Filtrowanie, ani przegotowanie nie poprawi smaku, raczej pogorszy. Prawdopodobnie zły smak kranówy jest spowodowany niskim stopniem mineralizacji. Twarda woda (bardziej zmineralizowana, po przegotowaniu osadza się kamień) jest smaczniejsza od miękkiej wody (słabo zmineralizowana, nie osadza się kamień). Najpaskudniejsza woda jaka piłam, była z odwróconej osmozy. Praktycznie czyste H2O, pozbawione wszelkich minerałów. Podobnie niesmaczna jest woda destylowana. I zarówno woda destylowana, jak i woda z odwróconej osmozy, mimo swojej czystości chemicznej i biologicznej (a raczej właśnie dlatego) są niezdrowe, bo nie mają minerałów. To, jaką masz wodę, możesz sprawdzić na stronach swoich lokalnych wodociągów.
26 listopada 2018, 13:58
a co jesli kranowka ma po prostu kiepski smak? filtrowac czy przegotowac? dodac cytryny?
ja bym przegotowała a jeśli smak nadal Ci nie odpowiada, to spróbuj właśnie z cytryną, jakiś listek mięty, może kilka plasterków pomarańczy - generalnie próbuj. My pijemy wodę z kranu przegotowaną i oczywiście nie smakuje ona jak woda mineralna ze sklepu, co nie znaczy, że jest niesmaczna - jest inna. Po kilku dniach przyzwyczailiśmy się do "nowego" smaku i jest ok. Nie wiem, dla mnie te wszystkie filtry sa po prostu obleśne. Ja oczyma wyobraźni widzę tam pleśń :P Stojąca woda, jeden filtr przez miesiac (a niektórzy trzymają dłużej, bo przecież mało filtrowali itp) - nie wiem, moim zdaniem juz ta kranówa lepsza. W dzbanku jak wleje przegotowaną wodę do ostudzenia, to mi postoi max 1 dzień (a zazwyczaj krócej) i dzbanek idzie do mycia, czy chociaz przepłukania. Jeśli chodzi o te dzbanki filtrujące, to nie wiem jak Wy (jak robicie inaczej to ekstra), ale u każdego u kogo widziałam używanie dzbanków, to widziałam tylko dolewanie nowej wody. Nikt nigdy nie umył tego dzbanka przed nalaniem nowej porcji wody. Mycie następowało tylko i wyłącznie przy zmianie filtra, czyli zapewne ten raz w miesiącu. No nie wierzę, że tam na dnie dzbanka (już abstrahując od tego filtra) nie robi się ta woda jakaśs taka maziowata. Bleee