Temat: Mity żywieniowe u osób aktywnych fizycznie

Witam, będę bardzo wdzięczny za pomoc w wypełnieniu ankiety na temat MITÓW ŻYWIENIOWYCH u osób aktywnych fizycznie. Myślę, że zaciekawi to was równie mocno jak mnie :). Za kilka dni będę również aktywny tutaj, w razie jakiś pytań dotyczących żywienia, treningów, czy problemów zdrowotnych bardzo chętnie odpowiem :) 

https://docs.google.com/forms/d/18WDGmRkNX_8KVHr01... - Ankieta "Prawdy i mity żywieniowe u osób aktywnych fizycznie"

Pozdrawiam 

No ja mam inne odpowiedzi :D

1. Czy człowiek jest w stanie trawić i przyswajać mleko krowie?

Tak, przecież czerpie z niego i kalorie i witaminy.

2. Czy dieta powinna zawierać 4-5 posiłków dziennie?

Nie. Może - owszem.

3. Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Nie - nie uznaję koncepcji najważniejszych posiłków. Jest bilion styli żywienia. 

4. Czy można jeść po godzinie 18:00?

Pewnie, że tak.

5. Czy sól himalajska jest zdrowsza od kuchennej / morskiej?

Tak jak napisała Corinek.

6. Czy wszystkie substancje oznaczone literką „E” są niezdrowe / szkodliwe?

No nie.

7. Czy ocet jabłkowy w zdrowy sposób pomaga schudnąć?

Dziwne pytanie.

8. Czy produkty kiszone lub fermentowane np.: kefir, to dobre źródło probiotyków?

Raczej tak.

9. Czy powinno się jadać produkty mające na celu odkwaszenie organizmu?

No warzywa odkwaszają - powinno się je jeść. Czy warto jeść jakieś dziwne specyfiki - nie. Pytanie nieprecyzyjne.

10. Czy smażone tłuste ryby np.: łosoś, to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 ?

Nie, bo omega 3 jest wrażliwe na wysoką temperaturę. Co nie oznacza, że taka ryba jest szkodliwa, po prostu jest mniej zdrowa.

11. Czy picie podczas posiłku jest zdrowe?

No ja słyszałam opcję, że lepiej nie pić - ja piję wino, to dopiero koszmar.

12. Czy zdrowsze jest spożywanie kawy regularnie, czy nieregularnie?

Pytanie głupie jak but.

13. Czy spożywanie surowych jajek może być szkodliwe?

Salmonella.

14. Czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż inne rodzaje słodyczy?

Zależy od składu gorzkiej.

15. Czy Witamina C jest słabym przeciwutleniaczem?

To nawet nie jest mit, dziwne pytanie.

16. Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?

Jest nawet bardziej tuczący w tej samej jednostce objętości, bo jest gęstszy, bardziej skondensowany. 

17. Czy fruktoza ( cukier owocowy ) jest zdrowa?

Niet. Choć ponoć służy sportowcom, szczególnie kobietom. 

18. Czy ziemniaki tuczą?

Nie :/

19. Czy świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych?

Wychodzi prawie na to samo o ile i wiadomo. 

20. Czy spożywanie błonnika jest niezbędne w diecie?

Znów, dla mnie to dziwne sformułowanie. Teoretycznie eskimosi jedzą same mięso - więc da się funkcjonować bez błonnika. Jak się to ma do naszej zachodniej diety to już inna bajka. Warto też rozróżnić błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. 

21. Czy powinniśmy ograniczać tłuszcz w diecie do minimum?

Nie.

22. Czy rodzaj tłuszczu używanego do przygotowywania potraw ma znaczenie?

Wiadomo, że tak.

23. Uporządkuj co jest lepszym wyborem "zdrowotnie" do smażenia: ( Wypisz od 1 – 4, gdzie 1 to najzdrowszy wybór, a 4 najbardziej szkodliwy ) Ja bym smażyła na nienasyconych, więc kokos i masło klarowane. W resztę nie wnikam, bo nie używam olei roślinnych do smażenia. Rzepak jest potwornie przetworzony. 

24. Czy wysoki poziom cholesterolu LDL lub HDL szkodzi zdrowiu? 

Nie, to bardziej złożony temat, żeby go sprowadzić do takiego pytania.

25. Czy spożywanie jajek w ilości 5 – 7 dziennie, nie ma znaczącego wpływu na zdrowie?

Zależy jaką masz agendę w kwestii tłuszczu ;)

26. Czy wiesz na co w składzie zwracać uwagę kupując masło ?

% tłuszczu

27. Czy masło jest zdrowsze niż margaryna?

Tak

28. Czy grillowanie jest zdrową formą przygotowywania potraw?

Zależy czy przypalisz, czy nie. 

29. Czy wszystkie słodziki są szkodliwe dla zdrowia ?

Nie, jest stewia.

30. Czy produkty oznaczone jako „FIT” są „dietetyczne” ?

Co oznacza "dietetyczne"? Jak dla mnie to samo, co fit. 

31. Czy produkty oznaczone jako „light” są „dietetyczne” ?

Jak wyżej, czym jest dla ciebie "dietetyczność"?

32. Czy dieta ubogokaloryczna 800 – 1200kcal u osób otyłych stosowana krótkoterminowo ( kilka tygodni ) może być skuteczna?

Tak.

33. Czy głodówki długookresowe ( kilka miesięcy ) są słuszne przy redukcji masy ciała, oraz w kontekście zdrowotnym?

Jak Corinek.

34. Czy wyłącznie dziennie „zapotrzebowanie kaloryczne” odpowiada za modelowanie sylwetki?

Nie.

35. Czy potrawy gotowane, smażone, pieczone, na parze działają tak samo na organizm ?

Nie, bo nawet stopień rozgotowania danego warzywa wpływa na jego indeks glikemiczny.

To ja jeszcze uzupełnię :)

11. Czy picie podczas posiłku jest zdrowe?

Ponoć polecają nie pić bo sie wtedy więcej je ale jak to i dlaczego tak to nie pamiętam

14. Czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż inne rodzaje słodyczy?

A co ma autor na mysli mówiąc słodycze? Bo np w Chinach jako słodycze traktuje się suszone owoce

28. Czy grillowanie jest zdrową formą przygotowywania potraw?

Przypalone jedzenie z grila jest rakotwórcze - więc zależy czy umiesz grilować czy nie (?)

32. Czy dieta ubogokaloryczna 800 – 1200kcal u osób otyłych stosowana krótkoterminowo ( kilka tygodni ) może być skuteczna?

Co znaczy skuteczna? Schudnąć schudnie.Czy będzie zdrowszy? Trochę tak, bo mniej tkanki tłuszczowej, ale wszyscy dobrze wiemy że głodówek nie powinno się stosować (chociaż są i badania że głodówki jak najbardziej)

Reina:

ad. 11, to ja znam odwrotnie - że się mniej je (smiech) ile ludzi tyle teorii

Pasek wagi

1. Czy człowiek jest w stanie trawić i przyswajać mleko krowie?

TAK, co prawda bez obecności podpuszczki jest to bardziej czasochłonny i energetyczny proces, jednak chociażby pepsyna jest w stanie rozkładać kazeinę. Z laktozą u "zdrowych" osób nie ma również problemu. 

2. Czy dieta powinna zawierać 4-5 posiłków dziennie?

NIE - Poprzez "powinna" rozumiem odgórne założenia które przez bardzo długi okres górowały bez argumentacji. Mawia się, żeby jadać co 3 godziny, jednak obecnie ze względu na różnorodne cele. "Szczególnie" u osób aktywnych fizycznie, których dotyczy ankieta, ta ilość posiłków jest bardzo zmienna i coraz częściej wynosi około 3 posiłków, czasem są to 2 posiłki, czasem zaś 4 - w zależności od celu, wygody konsumpcji, trybu życia itd. - ale słowo "powinna" nie ma tu właściwie większych podstaw do zaistnienia oprócz np: nauki dyscypliny w spożywaniu posiłków ażeby nauczyć się jadać regularnie i nie podjadać, jednak jeśli organizm ma zupełnie inne potrzeby a bywa to bardzo często - nie ma zupełnie takiej konieczności - zaś w tym "micie" wrzuca się najczęściej społeczeństwo do jednego worka mówiąc, że takie rozwiązanie jest "najlepsze" :) 

3. Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

NIE - Ponownie, przesąd jest taki, że jest to najważniejszy posiłek dnia i koniec. Nieważne, czy jesteśmy sportowcami, szachistami, naukowcami, jaki mamy tryb życia i czego potrzebujemy. Istniało i istnieje przekonanie, że jest to po prostu założeniem a priori - bo tak jest i już :) a jak dobrze wiemy to błąd. 

4. Czy można jeść po godzinie 18:00?

TAK, ponownie jest to konsekwencją potrzeb i trybu życia, spożywając 2-3 posiłki dziennie od godziny 12-14:00, wiadomym jest, że ostatni posiłek może być zjedzony nawet o 21-22 - zależy o jakiej porze się kładziemy. Również istnieją metody Carb Cycling / Carb Back Loading / IF i tak dalej :)

5. Czy sól himalajska jest zdrowsza od kuchennej / morskiej?

NIE - Moja wcześniejsza odpowiedź nie sugerowała szkodliwości sodu samego w sobie - "bo tak" :) Sól powinna być diametralnie ograniczana w diecie, gdyż zdecydowana większość z nas jada wędliny, chipsy, solone orzeszki, niektóre sery, płatki śniadaniowe, ryby wędzone, i tak dalej, stąd minimalna wartość 2-3g dziennie jest przekraczana kilkukrotnie przez nas, stąd znowu - Nie jest moją intencją sugerowanie, że sól jest niezdrowa, lecz, że wiele osób myśli, że kupi sól himalajską i dostarczy jej dodatkowe 5-10g dziennie, bo przecież "ona jest zdrowa!" i  przez taki sposób myślenia spożywamy jej znacznie za dużo. 

6. Czy wszystkie substancje oznaczone literką „E” są niezdrowe / szkodliwe?

NIE - Głównie wypowiadam się w pracy na temat konserwantów, jednak składniki takie jak likopen, witamina C, kurkumina, czy astaksantyna są prozdrowotne, a również oznacza się je symbolem "E". 

7. Czy ocet jabłkowy w zdrowy sposób pomaga schudnąć?

NIE - To, że ocet hamuje głód poprzez podrażnienie przełyku, błony śluzowej prowadząc do niechęci do spożywania pokarmu, nie jest bezpośrednio zdrowotnym związkiem przyczynowo-skutkowym. W takim przypadku głodówki lub, prowokowanie wymiotów i odwadnianie się, mogłoby być dobrą metodą, bo osiągniemy cel jakim będzie zmniejszona masa ciała (wiem, mocno wyolbrzymione przykłady, ale mają służyć zobrazowaniu tego, że nie każdy środek w odpowiedni sposób służy celowi). Oczywiście jak pisałem spożywany w małych ilościach, rozcieńczony może stanowić dobry dodatek do diety, jednak istnieją przypadki gdzie ludzie spożywają go w nadmiernych ilościach w celu maksymalizowania efektu - Zgodnie z zasadą tolerancji Shelforda - Przekroczenie maksymalnego pożądanego efektu, zahamuje ten efekt lub dojdzie do pogłębiania negatywnych efektów 

8. Czy produkty kiszone lub fermentowane np.: kefir, to dobre źródło probiotyków?

NIE - Nie mają one zdolności do kolonizacji i rozmnażania w jelicie, więc nie są dobrym źródłem probiotyków

9. Czy powinno się jadać produkty mające na celu odkwaszenie organizmu?

NIE - Nie ma konieczności wymieniania takich produktów. Jeśli ktoś w ogóle o takim zagadnieniu nie słyszał, same produkty niewiele mu powiedzą, czy będą "zakwaszające", czy nie. Jest to również mit. 

10. Czy smażone tłuste ryby np.: łosoś, to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 ?

NIE - Celowo zaznaczone jest słowo "smażone", gdyż wiele osób wciąż uważa, że jedząc śledzia, czy łososia nad morzem lub w domu smażonego, czy pieczonego, dodatkowo w panierce dostarcza niezbędnych kwasów omega 3 i niezliczonej ilości bogactw, jak wiadomo są to nietrwałe kwasy tłuszczowe, szczególnie w tym przypadku, bardzo szybko utleniane i mające wpływ prozapalny. 

11. Czy picie podczas posiłku jest zdrowe?

TAK - Nie ma żadnych zależności z wpływem na kwas żołądkowy przy spożywaniu płynów na strawność pokarmu. Paradoksalnie wiele z produktów jakie jadamy podczas posiłku zawiera często 70-90% wody, więc idąc tym tropem ich powinniśmy unikać również. 

12. Czy zdrowsze jest spożywanie kawy regularnie, czy nieregularnie?

REGULARNIE - Spożywanie jej codziennie niesie za sobą korzystne właściwości obniżające ciśnienie tętnicze głównie w związku z wyrobieniem tolerancji na kofeinę - wiec jej działanie jest obniżone, a wpływ mamy głównie korzystny z przeciwutleniaczy

13. Czy spożywanie surowych jajek może być szkodliwe?

TAK - Jest, są to coraz rzadsze przypadki, ale wciąż występujące, głównie ze względu na obecność bakterii Salmonella, E. Coli, Yersinia, czy obecność awidyny. Ponadto strawność gotowanego jajka jest 40-50% większa niż surowego, co również odgrywa bardzo ważną rolę. 

14. Czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż inne rodzaje słodyczy?

TAK, głównie ze względu na obecność kakao i anandamidu, epikatechin, teobrominy i kofeiny. 

15. Czy Witamina C jest słabym przeciwutleniaczem?

TAK - Jest stosunkowo słabym przeciwutleniaczem jednak jej absorpcja jest bardzo dobra. 

16. Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?

NIE - Kaloryczność obu produktów jest bardzo podobna, a zawartość fruktozy i glukozy wynosi około 35-40%, z czego większą ilość stanowi zazwyczaj fruktoza. Lepiej wybrać miód ze względu na właściwości prozdrowotne jednak nie można go traktować jako produkt znacznie lepszy niż cukier w szczególności jak dodajemy miód do ciast, wrzątków, wysokiej temperatury - Pozostaje wtedy wpływ wyłącznie cukru, bez prozdrowotnych właściwości

17. Czy fruktoza ( cukier owocowy ) jest zdrowa?

NIE - Fruktoza jest szkodliwa, nie jest człowiekowi potrzebna do życia i nie może być źródłem dla pracujących mięśni. Jej metabolizm mogę opisać w osobnym poście jeśli będzie potrzeba. Jej jedyną zaletą jest fakt, że jest materiałem odżywczym dla plemników. 

18. Czy ziemniaki tuczą?

Ponownie, istnieje przekonanie, że ziemniaki trzeba ograniczać, z racji niezależnego argumentu - bo tak - tuczą. Ziemniaki nie są produktem wysokokalorycznym a i ich kaloryczność, czy przyswajalność, zależy od długości gotowania, ilości skrobii w bulwie wynoszącej 8-29%, jednak nie powodują one nasilenia czynników lipogenezy od tak po prostu :) 

19. Czy świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych?

NIE - Utrata witamin i mikroelementów jest bardzo niska podczas mrożenia. Jest to najbezpieczniejsza forma przechowywania żywności. Ze względu na termolabilność i termostabilność niektórych witamin, utrata jest zależna od konkretnej witaminy. Warto zauważyć, że warzywa i owoce świeże, które stoją długo na sklepowych półkach, ponadto nie zjadamy ich od razu w domu i trzymamy w nasłonecznionym miejscu, tracą również dużą ilość witamin i mikroelementów. 

20. Czy spożywanie błonnika jest niezbędne w diecie?

NIE - Błonnik nie jest niezbędny, jednak jest polecany i często bardzo pomocny. Poprawia zarówno perystaltykę jelita grubego, przerywa cykl żółci jelitowo-wątrobowy, wspomaga wydalanie kwasów tłuszczowych i tak dalej. Jednak często może on również zaostrzać gazy, działać drażniąco przy niektórych chorobach. Jako, że nie jest on "wartością odżywczą" (jest wydalany całkowicie), a człowiek nie potrzebuje go do życia, nie jest niezbędny w diecie.

21. Czy powinniśmy ograniczać tłuszcz w diecie do minimum?

NIE - Tłuszcz jest niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania. Również często się słyszy aby "ograniczać tłuste jedzenie", co skutkuje często spożywaniem dodatkowych, ogromnych ilości ryżu, płatków, jogurtów, owsianek, owoców, chleba - Cukrów, co w konsekwencji przekłada się na wzmożenie szeregu negatywnych czynników. Boimy się tłuszczu, bo myślimy, że tłuszcz zamieniany jest w tłuszcz mówiąc kolokwialnie, jednak mija się to wysoce z prawdą. 

22. Czy rodzaj tłuszczu używanego do przygotowywania potraw ma znaczenie?

TAK - Tłuszcze nasycone o wysokim punkcie dymienia okazują się obecnie być najlepszym źródłem do smażenia, czy dodawania w trakcie obróbki termicznej innego rodzaju, ze względu na brak wysokiej możliwości utlenienia, tłuszcze nienasycone, szczególnie wielonienasycone omega 3 i 6, ale także 9 to zdecydowanie gorszy wybór ze względu na łatwe utlenianie tych tłuszczy. Tłuszcze nierafinowane roślinne są bardzo dobrym pomysłem w stosowaniu ich na surowo do gotowych potraw. Rafinowane, nasycone do obróbki termicznej

23. Uporządkuj co jest lepszym wyborem "zdrowotnie" do smażenia: ( Wypisz od 1 – 4, gdzie 1 to najzdrowszy wybór, a 4 najbardziej szkodliwy ) Olej rzepakowy, Olej słonecznikowy, Masło klarowane, Oliwa z oliwek

1. Masło klarowane / 2. Oliwa z oliwek / 3. Olej rzepakowy / 4. Olej słonecznikowy


24. Czy wysoki poziom cholesterolu LDL lub HDL szkodzi zdrowiu?


NIE - Również bardzo długi, kontrowersyjny temat, bardzo szczegółowy do opisania żeby nie pozostać gołosłownym. W razie potrzeby mogę udostępnić literaturę, oraz wykaz analiz i badań. LDL I HDL to nie jest cholesterol, lecz jego transportery i pełnią one niezmiernie istotne funkcje w organizmie, więc ich obniżanie, lub przejmowanie się "normami", które niemal zawsze są dopasowane w taki sposób aby u niemal każdego ten poziom został przekroczony nie ma sensu. Problem w tym przypadku (choroby układu krążenia - miażdżyca, choroba wieńcowa itd) stanowi całkowity utleniony cholesterol, stres oksydacyjny, alkohol, papierosy, spożywanie dużej ilości cukrów prostych, tłuszczy TRANS itd. Przyczyną "wysokiego cholesterolu", czy problemów sercowych nie stanowi tłuszcz, który również oczernia się o niemal każdą chorobę sercowo-naczyniową :)

25. Czy spożywanie jajek w ilości 5 – 7 dziennie, nie ma znaczącego wpływu na zdrowie?
NIE MA WPŁYWU - Jajka / Cholesterol / Tłuszcz, nie są odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne

26. Czy wiesz na co w składzie zwracać uwagę kupując masło ? ( Jeśli TAK, to na co ? )

Bardzo mało poprawnych odpowiedzi również - Nie chodzi o zawartość tłuszczu 82%, ale żeby w skład tego tłuszczu co najmniej 80% wchodził "tłuszcz mleczny, lub śmietanka". Informacja, że mamy w takim produkcie 80-82% tłuszczu nie mówi nam nic o źródłach tłuszczu, zatem może to być olej palmowy, słonecznikowy itd. Jeśli producent nie pisze wyraźnie jaka to forma tłuszczu, prawdopodobnie ma coś do ukrycia. Jeśli produkt jest dobrej jakości, producent na pewno by o tym wspomniał :) 


27. Czy masło jest zdrowsze niż margaryna?

TAK - Jest, ze względu właśnie na obecność w maśle kwasu rumenowego, masłowego i krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zaś margaryny wyprodukowane są ze źródeł tłuszczy roślinnych, bardzo często utwardzonych, lub wątpliwej jakości, lub z nieodpowiednim stosunkiem kwasów omega 6 - omega 3.

28. Czy grillowanie jest zdrową formą przygotowywania potraw?

NIE - zdrową formą jest np: gotowanie na parze i wodzie. Podczas grillowania szczególnie tłustego mięsa wydzielają się peroksydy, epoksydy, WWA, HAA, nitrozoaminy itd. Rzadko kiedy produkty takie przykrywamy folią aluminiową, tak aby tłuszcz nie skapywał do ognia, również nie wykonujemy marynat z octu, gdzie te procesy znacznie zmniejszą szkodliwość takich potraw 

29. Czy wszystkie słodziki są szkodliwe dla zdrowia ?

NIE - Erytrytol, Ksylitol, czy Stevia, mają stwierdzone działanie prozdrowotne, gdzie mogą być skutecznymi zamiennikami białego cukru. 

30. Czy produkty oznaczone jako „FIT” są „dietetyczne” ?

NIE - FIT nie warunkuje w żaden sposób bycia "zdrowszym" produktem, może on zawierać jakiś wartościowy składnik jak morela, komosa ryżowa, itd. w niewielkich ilościach co miałoby determinować działanie tego produktu. 

31. Czy produkty oznaczone jako „light” są „dietetyczne” ?

NIE - Również produkty light, ani nie miały takiego docelowego założenia, ani takiego wpływu nie wywierają. Bardzo częste ograniczanie tłuszczu, jeszcze większą podażą cukru, ma dużo gorszy wpływ na produkt. Co się tyczy produktów wysokobiałkowych light, mają one swoje wady i zalety. 

32. Czy dieta ubogokaloryczna 800 – 1200kcal u osób otyłych stosowana krótkoterminowo ( kilka tygodni ) może być skuteczna?

TAK - Stosowanie niekoniecznie głodówek, co diet np: VLCD, może mieć bardzo korzystny wpływ dla osób otyłych, które mają niewielką aktywność fizyczną. Oczywiście nie u każdej osoby taki rodzaj diety musi się sprawdzić, warto prześledzić przygotowanie zdrowotne takiej osoby. 

33. Czy głodówki długookresowe ( kilka miesięcy ) są słuszne przy redukcji masy ciała, oraz w kontekście zdrowotnym?

NIE - Wiadomo, że głodówki długookresowe wpływają na szereg niekorzystnych zmian w organizmie, o czym pisałem nie raz tutaj, na blogu i w wielu miejscach. Nie jest to metoda warta polecenia dla żadnej osoby 

34. Czy wyłącznie dziennie „zapotrzebowanie kaloryczne” odpowiada za modelowanie sylwetki?

NIE - Kolejny temat rzeka, jednak w dużym skrócie, spożycie 2500 kcal z samych węglowodanów, lub z samych cukrów / tłuszczy czy białek będzie miało diametralne różnice, również skład produktu, przyswajalność, biodostępność, wykorzystanie netto, współczynnik wydajności wzrostowej, godziny spożywania posiłków i ich ilość (chronobiologia - oddziaływanie na układ wewnątrzwydzielniczy), skład i funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej (bardzo istotny czynnik), rodzaj aktywności fizycznej i obciążenie treningowe stosowane podczas tej aktywności (objętość + intensywność) - 1000 kcal spalonych podczas treningu aerobowe nie równa się 1000kcal spalonych podczas treningu interwałowego i wiele innych czynników mają ogromny wpływ na pracę naszego organizmu, więc obliczenie w kalkulatorze na podstawie masy ciała, wzrostu i tego czy jesteśmy aktywni 3 czy 5x w tygodniu kompletnie nie powinno być wyznacznikiem tego ile powinniśmy jadać. Jeżeli jadamy 100g białka dziennie, a kalkulator nam sugeruje, że powinno być to 200g, nie znaczy to, że organizm będzie w stanie w sposób efektywny wykorzystać dodatkowe "zalecane" 100g. Jestem bardzo dużym przeciwnikiem obecnie pojmowanych zagadnień takich jak "bilans, lub zapotrzebowanie kaloryczne", rozumianych strasznie płytko, gdzie potem setki osób niestety wymagają pomocy. 

35. Czy potrawy gotowane, smażone, pieczone, na parze działają tak samo na organizm ?

NIE - Im krócej poddawana obróbce termicznej potrawa, oraz im to forma bezpieczniejsza np gotowanie na parze, a smażenie, tym lepszej jakości będzie produkt - Wydzielanie lizynoalaniny, reakcja mailarda, hydroliza węglowodanów i dziesiątki innych procesów, pogarszają jakość potrawy pod wieloma względami. 


Niektóre zagadnienia opisałem bardzo krótko, jest to jednak związane z bardzo szerokim zakresem tematyki. Nawet na 3-4 pytania opisane powyżej mógłbym napisać osobną pracę, zatem w przypadku pytań co do jakichkolwiek pytań myślę, że reaktywuję niedługo bloga gdzie wszystko bardzo szczegółowo będę wyjaśniał, lub założę tutaj odpowiednie wątki dotyczące np: Mitów żywieniowych. Jeśli coś jest niezrozumiałe, czy gdzieś widzicie błąd, jestem do dyspozycji, postaram się na wszystko odpowiedzieć na ile mogę :)


Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :) 

Moim zdaniem masło jest ze śmietanki, a nie z jakiegoś oleju palmowego. Inaczej jest jakimś fixem albo po prostu margaryną. To tak, jakby oliwa była z czegoś innego niż z oliwek.

Źle interpretujesz przekaz. Tego właśnie dotyczy "mit", bądź też szeroko rozumiane przekłamanie konsumentów. Aby móc produkt nazwać masłem, musi w składzie zawierać co najmniej 80% tłuszczu mlecznego. To, że produkt taki zawiera 80% tłuszczu, nie implikuje i nie uprawnia go do bycia masłem, gdyż może zawierać w swoim składzie tłuszcze dowolnego pochodzenia. 

Bardzo dobry przykład oliwy, bardzo często kupujemy olej rzepakowy rafinowany w którego skład wchodzi właśnie oliwa z oliwek w ilości 5% i traktujemy go jako produkt "zdrowy". 

W składzie oliwy jest napisane, że została ona wyprodukowana wyłącznie z oliwek, nie wprowadza to w błąd konsumenta, gdyż nie jest napisane, że została wyprodukowana po prostu z JAKIEGOŚ TŁUSZCZU ROŚLINNEGO :) 

Ale producent nie może dowolnego produktu nazwać masłem. O to mi chodziło. Masło wg norm musi zawierać przynajmniej 80% tłuszczu mlecznego, produkty z dodatkami tłuszczu roślinnego nie mogą mieć na etykiecie napisane "masło". A jeśli chodzi o oliwę, to też pisałam o oliwie, a nie o oleju rzepakowym zmieszanym z odrobiną oliwy. Taki produkt też nie może się nazywać "oliwa".

Filolunch napisał(a):

5. Czy sól himalajska jest zdrowsza od kuchennej / morskiej?NIE - Moja wcześniejsza odpowiedź nie sugerowała szkodliwości sodu samego w sobie - "bo tak" :) Sól powinna być diametralnie ograniczana w diecie, gdyż zdecydowana większość z nas jada wędliny, chipsy, solone orzeszki, niektóre sery, płatki śniadaniowe, ryby wędzone, i tak dalej, stąd minimalna wartość 2-3g dziennie jest przekraczana kilkukrotnie przez nas, stąd znowu - Nie jest moją intencją sugerowanie, że sól jest niezdrowa, lecz, że wiele osób myśli, że kupi sól himalajską i dostarczy jej dodatkowe 5-10g dziennie, bo przecież "ona jest zdrowa!" i  przez taki sposób myślenia spożywamy jej znacznie za dużo.

Więc pytanie jako takie jest bez sensu. Niby pytasz w celach badawczych, a zakładasz, że osoba odpowiadająca na Twoją ankietę mieści się w Twoich założeniach. Chipsy ostatnio jadłam pół roku temu, płatki śniadaniowe chyba z rok, sery może 2 razy w tygodniu, wędlin nie używam w ogóle, ryby wędzone może z raz na tydzień albo i nie. Moje spożycie produktów zawierających dodatkową sól jest na poziomie minimalnym stąd w większości ilość sodu kontroluje ja - poprzez dodawanie go do potraw. Dlatego uważam, że jest różnica, której soli dodaję - stąd moja odpowiedź TAK. No i trochę lipa fałszująca wyniki wychodzi uniemożliwiając prawidłową interpretację.

Pasek wagi

Filolunch napisał(a):

Źle interpretujesz przekaz. Tego właśnie dotyczy "mit", bądź też szeroko rozumiane przekłamanie konsumentów. Aby móc produkt nazwać masłem, musi w składzie zawierać co najmniej 80% tłuszczu mlecznego. To, że produkt taki zawiera 80% tłuszczu, nie implikuje i nie uprawnia go do bycia masłem, gdyż może zawierać w swoim składzie tłuszcze dowolnego pochodzenia. Bardzo dobry przykład oliwy, bardzo często kupujemy olej rzepakowy rafinowany w którego skład wchodzi właśnie oliwa z oliwek w ilości 5% i traktujemy go jako produkt "zdrowy". W składzie oliwy jest napisane, że została ona wyprodukowana wyłącznie z oliwek, nie wprowadza to w błąd konsumenta, gdyż nie jest napisane, że została wyprodukowana po prostu z JAKIEGOŚ TŁUSZCZU ROŚLINNEGO :) 

Masło to masło, jego skład jest ściśle określony przepisami. Jeżeli coś ma nawet minimalny dodatek tłuszczu roślinnego, lub ma mniej tłuszczu mlecznego niż 80% to nie ma prawa nazywać się masłem. Więc jeżeli ktoś kupuje produkt który nazywa się masło to ma pewność że nie jest to mieszanka tłuszczów.  

A poza tym produkty jednoskładnikowe, gdy ich nazwa jest identyczna z nazwą składnika, nie muszą mieć podanego składu na opakowaniu. Oliwa więc nie musi. Gdy nie ma składu to niekoniecznie znaczy, że producent coś ukrywa. Poza tym nie wydaje mi się, żeby produkty wieloskładnikowe bez szczegółowych opisów na etykiecie w ogóle były dopuszczone obecnie do sprzedaży.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.