- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 czerwca 2018, 23:33
Witam, będę bardzo wdzięczny za pomoc w wypełnieniu ankiety na temat MITÓW ŻYWIENIOWYCH u osób aktywnych fizycznie. Myślę, że zaciekawi to was równie mocno jak mnie :). Za kilka dni będę również aktywny tutaj, w razie jakiś pytań dotyczących żywienia, treningów, czy problemów zdrowotnych bardzo chętnie odpowiem :)
https://docs.google.com/forms/d/18WDGmRkNX_8KVHr01... - Ankieta "Prawdy i mity żywieniowe u osób aktywnych fizycznie"
Pozdrawiam
Edytowany przez Filolunch 25 czerwca 2018, 23:33
26 czerwca 2018, 01:05
Dlatego też warto go stosować sporadycznie do niektórych potraw w minimalnej ilości, a najlepiej rozcieńczać i nie spożywać na czczo, wtedy będzie nie powinien wykazywać szkodliwości, a jego potencjalne korzystne właściwości mogą być wzmocnione, jednak z pewnością ocet pod żadną postacią nie ma służyć wzbogacaniu racjonalnej diety, ani nie powinien być uznawany jako naprawdę wartościowy środek do osiągnięcia celu :)
Postaram się wypisać dzisiaj w godzinach popołudniowych wszystkie prawidłowe odpowiedzi :)
Pytanie nr 23 już zostało zmienione - Są dodane przykłady. W przypadku braku jakiejkolwiek wiedzy i przypuszczeń można ominąć pytanie i nie odpowiadać wcale :)
26 czerwca 2018, 07:51
Czy ta ankieta dotyczy pracy magisterskiej czy innej? Na jakiej uczelni? Promotor ją zaakceptował? Czemu ma służyć? Co chcesz przedstawić na podstawie danych zebranych w ankiecie, jaką teorię udowodnić? Serio pytam.
Jest słaba. Przy pytaniu o sól himalajską się poddałam. Mając wiedzę na poziomie powiedzmy 5 nie da się na te pytania odpowiedzieć tak/nie (czy podobnie zgodnie z treścią ankiety) żeby nie czuć się jak idiota. Wybacz.
Samo określenie, że coś jest zdrowe lub nie, a jedne rzeczy bardziej zdrowe od innych, ma charakter potoczny. Bo co to niby znaczy? Przykład soli: himalajska będzie miała najprawdopodobniej nieco więcej różnych minerałów więc może uchodzić za zdrowszą, jedynak wpływ na ryzyko nadciśnienia obie mają identyczne. Ale zacząć trzeba od tego, że to nadmiar sodu jest "niezdrowy" a nie jakiś konkretny rodzaj soli.
Większość Twoich pytań jest na podobnym poziomie. Picie kawy: regularnie czy nieregularnie? Serio? A nie na przykład dzienna dawka kofeiny? Ja bym się wstydziła tej ankiety...
Edytowany przez 26 czerwca 2018, 08:15
26 czerwca 2018, 08:34
Czemu służy praca zostało wyjaśnione w samej ankiecie :)
Sól himalajska, morska, warzona zawierają 97-99% NaCl, czyli są produktami w każdej postaci niezdrowymi. To, że którakolwiek z soli zawiera max. 1-3% więcej związków mineralnych od innej soli, z czego jej wchłanialność wynosi około 30% z tych 1-3%, nie wskazuje na jakiekolwiek przesłanki aby móc powiedzieć o jej "lepszych" właściwościach :)
Nieregularne spożywanie kawy również jest szkodliwe --> zdecydowanie bardziej szkodliwe niż spożywanie jej codziennie w ilości od 1-2 filiżanek dziennie, gdzie wykazuje właściwości prozdrowotne (ze względu na tolerancję kofeiny). W przypadku picia jej nie-codziennie będzie zwiększać nieznacznie nadciśnienie, zapotrzebowanie serca na tlen, itd.
Nie przekonał mnie niestety żaden z argumentów, jeśli masz zastrzeżenia inne do któregoś z pytań, nadal chętnie odpowiem :)
26 czerwca 2018, 08:54
chetnie bym zerknela na te prawidlowe odpowiedzi.
26 czerwca 2018, 09:04
w takim razie mam pytanie odnośnie tej kawy, bo mnie zaciekawiłeś :) Pjję zazwyczaj 3-4 szklanki dziennie, ale ja lubię takie mega słabe kawy (z dwóch niepełnych płaskich łyżeczek kawy parzonej). Moja mama z tej mojej dziennej ilości zrobiłaby 1-2 kawy (i tyle też pije). Więc mamy porównanie - pijemy dziennie taką sama ilość (jeśli chodzi o te fusy wyjściowe że tak powiem) tylko ona ma 2 razy mocniejszą a ja powiedzmy puję na 4 razy - i słabszą. Jak to traktować? Teoretycznie pijemy tyle samo ale formalnie ja piję 4 razy a ona 2. Czy to ma wtedy jakiś wpływ, jakąś różnicę? Niby nic, ale jakoś mnie to ciekawiło zawsze. Bo czasem się ludzie dziwią, że piję AŻ 4 szklanki dziennie, ale z drugiej strony to są takie słabizny, że normalnie by tego wyszły 2 normalne kawy. Ja lubię smak kawy, nie piję jej dla właściwości pobudzających, więc w sumie nie musi być mocna - mocna też mi nie smakuje.
Edytowany przez Karolka_83 26 czerwca 2018, 09:04
26 czerwca 2018, 10:44
No właśnie też nie uzupełniłam ankiety, bo miałam sporo wątpliwości -tzn. miałam trochę poczucie, że ankieta jest zbudowana tak, żeby ze mnie zrobić idiotę :D Mam wrażenie, że są pisane trochę pod agendę, tylko nie wiem jaką, jesteś pro tłuszczowy? Anty tłuszczowy? Masz problem z tłuszczami nasyconymi, czy nie? :D na przyszłość jeśli chcesz układać ankietę, to musisz ją ułożyć tak, żeby człowiek odpowiadając nie miał wrażenia, że chcesz go wyśmiać :) Na tej zasadzie np. pytanie jak oceniasz swoją wiedzę powinno być na końcu, a nie na początku, bo kiedy dasz je pierwsze, to sprawiasz, że człowiek się potem krępuje odpowiadać.
Tzn. jaka wg ciebie jest np poprawna odpowiedź o to, który tłuszcz jest najlepszy do smażenia, bo na prawdę to jest tak względne, że nawet na stronach poświęconych dietetyce nie ma co do tego zgodności.
Edytowany przez 26 czerwca 2018, 10:47
26 czerwca 2018, 12:39
albo pytanie o tłuste smażone ryby. Tłuste tak, smażone nie , więc jaka odpowiedź jest prawidłowa? Zaznaczyłam tak, bo jednak lepsze to niż nic, ale pytanie źle sformuowane
26 czerwca 2018, 12:48
albo pytanie o kawe... czy zdrowsze jest regularne czy nieregularne. Ale regularne raz dziennie, a nieregularne raz w tygodniu czy może nieregularne 5 filiżanek dziennie ale o różnej godzinie? I zależy dla kogo. Dla zdrowej osoby jest zdrowo, dla osób z nadciśnieniem, czy chorym żołądkiem już niekoniecznie
26 czerwca 2018, 13:17
W sumie po waszych komentarzach usiadłam jeszcze raz do tej ankiety i jestem ciekawa, czy ktoś z was ma podobne rozumowanie jak ja, bo w sumie chętnie się dowiem, czy może w niektórych sprawach się mylę. I jestem ciekawa co na moje odpowiedzi sam autor.
1. Czy człowiek jest w stanie trawić i przyswajać mleko krowie?
Tu chyba bezsprzecznie "Nie" prawda?
2. Czy dieta powinna zawierać 4-5 posiłków dziennie?
Powinna - Nie. Może - jak najbardziej. Więc powiedzmy, że sformułowanie jest okej.
3. Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?
No tu nie, co nie zmienia faktu, że niektórzy zalecają (choćby przy LC) by pierwszy posiłek był największy, a potem już mniejsze, co poniekąd tworzy z niego najważniejszy posiłek. I mamy zgrzyt.
4. Czy można jeść po godzinie 18:00?
No dobra, tu jest oczywiste że można. 3h przed snem się nie powinno.
5. Czy sól himalajska jest zdrowsza od kuchennej / morskiej?
Od kuchennej - tak. Od morskiej - nie. Pytanie jest bez sensu. Morska ma więcej dobrego, kuchenna mniej. Natomiast samo powiedzenie, że sól jest niezdrowa jest idiotyzmem - sól W DUŻYCH ILOŚCIACH jest niezdrowa. Sód jest potrzebny, a niedobór sodu to zdecydowanie nie jest dobra rzecz.
6. Czy wszystkie substancje oznaczone literką „E” są niezdrowe / szkodliwe?
No tu wiadome, że nie.
7. Czy ocet jabłkowy w zdrowy sposób pomaga schudnąć?
I tak i nie, co sam autor napisał - więc pytanie, na które odpowiedź nie jest jednoznaczna.
8. Czy produkty kiszone lub fermentowane np.: kefir, to dobre źródło probiotyków?
A tu sama nie wiem, tak? Z tego co wiem kiszonki są bardzo zdrowe, ale już nabiał nie koniecznie.
9. Czy powinno się jadać produkty mające na celu odkwaszenie organizmu?
Czyli jakie produkty?
10. Czy smażone tłuste ryby np.: łosoś, to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 ?
Smażone jest okej, pod warunkiem że na zdrowych tłuszczach. Tłuste ryby też są zdrowe.
11. Czy picie podczas posiłku jest zdrowe?
Bez różnicy. Rozcieńczanie kwasów żołądkowych to mit z tego co mi wiadomo.
12. Czy zdrowsze jest spożywanie kawy regularnie, czy nieregularnie?
Pytanie głupie jak but. Co innego regularna kawa w każdą niedzielę rano, a co innego co godzinę codziennie.
13. Czy spożywanie surowych jajek może być szkodliwe?
I tu jestem ciekawa. Moim zdaniem tak. Coś się zmieniło w badaniach w tej sprawie?
14. Czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż inne rodzaje słodyczy?
Tak, oczywista sprawa.
15. Czy Witamina C jest słabym przeciwutleniaczem?
O, a o tym nie mam pojęcia. Obstawiam, że nie.
16. Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?
I tu znowu - zależy. Miód sam w sobie jest uważany za super food, więc jest lepszym wyborem niż cukier. Natomiast miód wrzucony do gorącego dania/napoju zamienia się w cukier, więc jest to bez różnicy wtedy.
17. Czy fruktoza ( cukier owocowy ) jest zdrowa?
Tu wiadomo, że nie.
18. Czy ziemniaki tuczą?
Niezależnie czy ziemniaki jedzone codziennie do każdego posiłku, czy ziemniaki jedzone w ogóle - nie.
19. Czy świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych?
Wychodzi prawie na to samo o ile i wiadomo.
20. Czy spożywanie błonnika jest niezbędne w diecie?
Nie. Niektórym nawet błonnik szkodzi.
21. Czy powinniśmy ograniczać tłuszcz w diecie do minimum?
Nie, aczkolwiek jestem ciekawa - ile osób odpowiedziało Ci "tak"?
22. Czy rodzaj tłuszczu używanego do przygotowywania potraw ma znaczenie?
Wiadomo, że tak.
23. Uporządkuj co jest lepszym wyborem "zdrowotnie" do smażenia: ( Wypisz od 1 – 4, gdzie 1 to najzdrowszy wybór, a 4 najbardziej szkodliwy ) Olej rzepakowy, Olej słonecznikowy, Masło klarowane, Oliwa z oliwek
Tutaj wcześniej mi się w ogóle nie wyświetlał wybór. Ale wybór jest tak głupi, że po prostu głowa mnie boli. 1 to masło klarowane, reszta to 4 przy długim smażeniu. Przy krótkim smażeniu 1 to masło klarowane, 2 to olwia z oliwek, reszta 4.
24. Czy wysoki poziom cholesterolu LDL lub HDL szkodzi zdrowiu?
I to jest najgłupsze, co tam masz. Przecież LDL i HDL to dwie różne rzeczy - jedno powinno być wysoko, drugie nie.
25. Czy spożywanie jajek w ilości 5 – 7 dziennie, nie ma znaczącego wpływu na zdrowie?
Nie ma, chyba że to jedyne źródło białka/tłuszczy.
26. Czy wiesz na co w składzie zwracać uwagę kupując masło ?
% tłuszczu
27. Czy masło jest zdrowsze niż margaryna?
Tak
28. Czy grillowanie jest zdrową formą przygotowywania potraw?
Tak
29. Czy wszystkie słodziki są szkodliwe dla zdrowia ?
Nie, jest stewia.
30. Czy produkty oznaczone jako „FIT” są „dietetyczne” ?
Nie.
31. Czy produkty oznaczone jako „light” są „dietetyczne” ?
Nie
32. Czy dieta ubogokaloryczna 800 – 1200kcal u osób otyłych stosowana krótkoterminowo ( kilka tygodni ) może być skuteczna?
Skuteczna w jakim znaczeniu? Odchudzania, utraty masy ciała, leczenia otyłości?
33. Czy głodówki długookresowe ( kilka miesięcy ) są słuszne przy redukcji masy ciała, oraz w kontekście zdrowotnym?
Głodówka w znaczeniu diety niskokalorycznej, ubogoenergetycznej czy w kontekście niejedzenia? Bo jeżeli to ostatnie, to wiem, że ludzie dawno temu pościli przez 40 dni, a to nie jest "kilka miesięcy".
34. Czy wyłącznie dziennie „zapotrzebowanie kaloryczne” odpowiada za modelowanie sylwetki?
Nie.
35. Czy potrawy gotowane, smażone, pieczone, na parze działają tak samo na organizm ?
Tak jeżeli patrzymy tylko na kwestię przygotowania. Nie, jeżeli patrzymy na kwestię kalorii - wiadomo, że smażone ma ich trochę więcej. I tutaj jeszcze ważne na czym smażone itd.