Temat: Low Carb

Witajcie, robię już dłuuugo jadłopis z Low Carb. Ale nadal coś tam nie wychodzi, pomożecie?

ŚN  -jajecznica na maśle+kiełbasa(+sos)   -jajecznica na maśle+boczek    -jajecznica na oleju kokos+boczek+pomidor+cebula        -jajecznica na maśle+oopsiebread     -placki keto     

2ŚŃ/POD   -oopsiebread+warzywa+sałata+ogórek+masło(+sos)    -jogurt+maliny/truskawki   -placki keto       -jogurt+orzechy   -pomidor+mozarella+oliwa z oliwek     -orzechy    -jakieś keto ciastka?                                  -oopsiebread+masło orzechowe

OB  -kurczak+szparagi+olej kokos    -cukinia+kurczak+mozarella+olej kokos/oliwa z oliwek

KOL  -dorsz+szpinak+oliwa z oliwek

Wiem, idealny jadłopis to nie jest :/ ale ja sama nie mam czasu żeby bawić się w kuchni. A żeby smażyć to tylko masło delma, olej kokosowy albo oliwa z oliwek, i nie mam pojęcia na jakie posiłki oleje podzielić. Jak powinien jadłopis wyglądać? z góry dziękuje ;)

Ale delmę to ty sobie daruj :D Kup zwykłe prawdziwe masło 82% albo klarowane do smażenia, ale na pewno nie margarynopodobną Delmę - zobacz jej skład :)

"A żeby smażyć to tylko masło delma, olej kokosowy albo oliwa z oliwek"

Tylko olej kokosowy się z tego nadaje do smażenia. Smaży się na oleju kokosowym albo smalcu ;) Oliwa z oliwek i oleje się nie nadają, bo podczas smażenia zmieniają skład na szkodliwy, a prawdziwe masło ma za niski punkt dymienia. Delma to chemia z chemią i nic poza tym. 

Jak dla mnie posiłki są w porządku. Wiadomo, nie musi być idealnie. Ja nie raz zapotrzebowanie parówkami zajadam i żyję :D Ważne, żeby Ci się zgadzały kalorie i makro.

Pasek wagi

Do smażenia jeszcze masło klarowane, ma wyższą temp dymienia niż olej koko ;) De facto wszystkie rafinowane oleje mają temp dymienia około 200-220st 

Wat, Delma to obok masła nie leżała :-D

Corinek napisał(a):

"A żeby smażyć to tylko masło delma, olej kokosowy albo oliwa z oliwek"Tylko olej kokosowy się z tego nadaje do smażenia. Smaży się na oleju kokosowym albo smalcu ;) Oliwa z oliwek i oleje się nie nadają, bo podczas smażenia zmieniają skład na szkodliwy, a prawdziwe masło ma za niski punkt dymienia. Delma to chemia z chemią i nic poza tym. Jak dla mnie posiłki są w porządku. Wiadomo, nie musi być idealnie. Ja nie raz zapotrzebowanie parówkami zajadam i żyję Ważne, żeby Ci się zgadzały kalorie i makro.
Okey no to to będzie olej kokosowy :-) cieszę się że posiłki w porządku ale nadal nie wiem co i jak. Czy lepiej kielbasa lub boczek? placki keto? Albo jogurt z orechami lub owocami? Wiadomo że na low carb powinno się znaleść dużo tłuszczu. oopsiebread zawsze da się podsmażyć. Na 100% kolacją będzie łosoś+szpinak. Obiad będzie się składał z kurczaka i warzyw jakiś lub szparagi. A śniadanie najlepsza to by była chyba jajecznica. 2śń i podwieczorek to nie wiem. Jak mi doradzasz? I olej kokosowy to każdego posiłku?

Dominika47 napisał(a):

Ale delmę to ty sobie daruj :D Kup zwykłe prawdziwe masło 82% albo klarowane do smażenia, ale na pewno nie margarynopodobną Delmę - zobacz jej skład 
oki dzięki, to delma odpada :) A co ty sądzisz o jadłopisie moim? co bym wzieła na ŚŃ,2ŚŃ,OB,POD??

Anneli napisał(a):

Do smażenia jeszcze masło klarowane, ma wyższą temp dymienia niż olej koko ;) De facto wszystkie rafinowane oleje mają temp dymienia około 200-220st 
A co uważasz o jadłopisie moim :-) ? 

Jedz na co masz ochotę i pilnuj żeby się średnie tygodniowe kalorie i makro zgadzały - na tej diecie nie trzeba bóg wie ile planować, a jedynie sprawdzać makro i się cieszyć brakiem głodu i ciągot do słodkiego. To bez różnicy, czy olej koko dasz do śniadania czy do obiadu. 

Pasek wagi

A masz zalozenia co do makro? Dla mnie jadlospis wyglada bardzo ok i podobnie jak moje posilki na keto. Jedynie tego kurczaka bym sie starala zamieniac na jakies tluste mieso, bo po co pchac oliwe i olej kokosowy tam gdzie moze byc fajny naturalny tluszczyk np z wolowiny, wieprzowiny :) a piers z kurczaka to kaurat najchudsze miesko... poza tym nudno tak z tym samym kurczakiem ciagle. Polecam tez awokado dla urozmaicenia, zwlaszcza z jajkiem megaaaa :) I tez jak wyzej wywalila bym ta delme a zakupila maslo klarowane. Sama smaze tylko na oleju koko, masle klarowanym lub smalcu, oliwa tylko do salatek :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.