Temat: Kebab wegetariański

Ile kalorii może mieć średniej wielkości kebab wegetariański (same surówki i warzywa) z sosem jogurtowym w cieście?

I jakie ilości białka/tłuszczy/węglowodanów można szacunkowo przyjąć przy takim kebabie?

nie wiem. jak sobie pozwalam na kebaba normalnego z mięsem to jest to mój jedyny posiłek w trakcie dnia

Z doświadczenia wiem, że nawet jak piszą "fit kebab" albo "sos jogurtowy" to i tak walą tam mnóstwo majonezu.

A co, skusiłaś się dziś? Czy sama przyrządzasz? Ja często na diecie przyrządzałam sobie domowe kebaby, przynajmniej wiedziałam co w siebie ładuje.

Pasek wagi

Jakby tak na szybko policzyć: ciasto będzie miało około 250 kcal, same warzywa nie więcej niż 80, a sos będzie miał ze 100 kcal, więc w sumie wyjdzie 400-450 kcal. 

soraka napisał(a):

nie wiem. jak sobie pozwalam na kebaba normalnego z mięsem to jest to mój jedyny posiłek w trakcie dnia

No, mądrze to nie robisz...

Niestety kebab wegetariański może być znacznie gorszym posiłkiem od kebaba zawierającego mięso ( w zależności od gatunku i jakości ). Mamy tu właściwie pszenną bułkę ważącą ok. 120g + ogrom warzyw w tym np: strączkowych, soja dużą zawartość składników antyodżywczych w tym prawdopodobnie nieznaczną ilość niepełnowartościowego białka oraz sos niewiadomego pochodzenia, więc niestety ale taka "potrawa"mimo dużej zawartości warzyw może okazać się niepolecanym posiłkiem. 

nie ma czegoś takiego jak kebab wegetariański, to co najwyżej buła z warzywami i sosem, ale nie kebab

Na wszelkiego rodzaju wędliny także mówimy "szynka" co się mija z prawdą i takich przypadków jest znacznie więcej, więc nie czepiajmy się głupot ;) 

ggeisha napisał(a):

soraka napisał(a):

nie wiem. jak sobie pozwalam na kebaba normalnego z mięsem to jest to mój jedyny posiłek w trakcie dnia
No, mądrze to nie robisz...
po 1 po keababie jestem przejedzona jak po świętach a nie mam w zwyczaju wyrzucać jak się najem ;p po 2 liczyłam sobie i taki co ja lubię ma ok 1500kalorii, 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.