- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 lutego 2011, 13:00
Edytowany przez MaxGrubaskaa 15 lutego 2011, 21:18
13 lutego 2011, 10:01
Zmieszaj awokado z dymkami (pognieć widelcem) dodaj soku z limonki, do smaku. Dorzuć część kolendry i rozdziel na 2 miski, wierzch posyp pozostałymi liśćmi. Można podawać z naczosami.
13 lutego 2011, 10:04
• 75 dag wołowiny
• po 2 czerwone i zielone papryczki peperoni lub 2 suszone
• 4 średnie pomidory
• 3 średnie cebule
• 1 duża puszka (810g) czerwonej fasoli
• 2 ząbki czosnku
• 3 -4 łyżki oleju
• sól, pieprz
• 1 czubata łyżka słodkiej papryki
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać
lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku 3-4 łyżki oleju,
podsmażyć czosnek i cebulę na złoty kolor.
2. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę.
Wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, następnie dobrze podsmażyć,
mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, Pokroić w cienkie paski
( suszoną drobno posiekać). Dodać do mięsa pokrojoną paprykę, sól,
pieprz oraz czubatą łyżkę słodkiej papryki.
3. Podlać całość szklanką wody, dusić na średnim ogniu pod
przykryciem ok. 1 godziny. Zdjąć skórkę z pomidorów. Pokroić pomidory w
ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Osączyć na sitku fasolkę.
4. Wrzucić z pomidorami do mięsa. Dusić na małym ogniu jeszcze pol
godziny, ponownie doprawić solą i pieprzem. Serwowana potrawa powinna
być bardzo gorąca. Podajemy ją ze świeżym białym pieczywem
Edytowany przez MaxGrubaskaa 13 lutego 2011, 10:04
13 lutego 2011, 10:06
1. Zagotowujemy 1,5 l wody z kostkami bulionowymi .
2. Dodajemy fasolę bez zalewy i posiekaną papryczkę chili
3. Gotujemy 15 minut
4. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie słupki
5. Zupę miksujemy, dodajemy paprykę i tabasco , solimy i dodajemy szczyptę cukru, gotujemy 10 minut
6. Tortille kroimy na cienkie, podłużne paski
7. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy paskami tortilli
Edytowany przez MaxGrubaskaa 13 lutego 2011, 10:07
13 lutego 2011, 10:40
SZARLOTKA Z KISIELEMi biszkoptami
Wyłożyć blachę papierem. Wyłożyć małe okrągłe biszkopty na blachę jeden obok drugiego. Zagotować starte na tarce jabłka , dodać do nich trochę słodziku. Kisiel (2 sztuki) rozrobić w wodzie(200 ml) i dodać do ugotowanych jabłek. Wszystko zagotować i dodać cynamon do smaku (według uznania). Wyłożyć gorący mus jabłkowy na biszkopty(aby zmiękły). Całość posypać startymi na tarce biszkoptami .
Biszkopty light 170 gram=445 kcal
Jabłka 1 kg= 500 kcal
Kisiel 2 sztuki (Cykoria)= 250 kcal
Cynamon
Słodzik 5 łyżeczek= 10 kcal
CAŁOŚĆ= 1200 kcal !! podzielić na 12 sztuk . 1 sztuka= 100
kcal !:)
13 lutego 2011, 10:41
Muffinki
Wychodzą bardzo delikatne,wilgotne, super w smaku i w
dodatku możemy z tego przepisu robić je w różnych smakach .Wystarczy zmienić
smak jogurtu
235 gram-800
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzik 10 lyzeczek=20
szczypta soli
2 jajka= 180
400 gram= jogurt owocowy light z lidla 0 % tłuszczu =160
kcal
50 gram stopionej margaryny=90
+ margaryna do posmarowania foremek na muffinki 15 gram=30
Czekolada (Po 2małe kostki czekolady!!)
1 muffinka bez czekolady= 107 kcal !!!
+ czekolada (22) + 8 rodzynki do każdej muffinki
1 muffinka z czekoladą 150 kcal !!!
Przygotowanie:
W jednej misce połączyć suche składniki(mąka,proszek do
pieczenia, cukier,sól), w drugiej misce mokre składniki
tj.jajka,jogurt,stopioną margarynę (jeżeli ciasto wyjdzie za gęste należy dodać
troszkę wody, a jeśli za rzadkie troszkę mąki). Połączyć jedne składniki z drugimi, dokładnie wymieszać (np.mikserem),
dodać pokruszone orzechy i wymieszać (już bez miksowania).
Napełniać foremki do muffinek do samej góry.
Do środka każdej muffinki włożyć 1 kostke czekolady.
Piec w 180 stopniach ok. 20 min.
Na koncie można udekorować bitą śmietaną i posypać posypką dekoracyjną kolorową do ciast i deserów.
Z tej porcji wychodzi 12 sztuk.
13 lutego 2011, 14:15
1. Papryki i cebulę pokroić w paski, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
2. Na drugiej patelni przysmażyć pokrojoną w paski pierś kurczaka
(bez tłuszczu), dodać warzywa, kminek, sól i pieprz, odrobinę cukru i
chili.
3. Podgrzać wszystko często mieszając.
4. Skropić sokiem z cytryny.