Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





Ale super w poniedziałek przebuszuję te przepisy, dzięki
Pasek wagi
dodaję do obserwowanych, na pewno skorzystam! rewelacja :)
Pasek wagi
fajne te przepisy aż ślinka mi leci ;D
Mam nadzieje ze się przydadzą :)  Postaram sie dodawac codziennie nowe :)
tuńczykowe placuszki podobaja mi sie napewno skorzystam:)
ile ma kalorii mniej wiecej jeden taki kotlecik ? w sumie tu sa malo kaloryczne prosukdty
Pełnoziarniste placki z musli [MondayHater design]
jajko [średnia sztuka]
mąka razowa [4 łyżki]
musli z suszonymi owocami [3 łyżki]
miód [łyżeczka]
proszek do pieczenia [odrobina]
sól
gazowana woda mineralna

Jajko rozrabiamy z zimną wodą (najlepiej gazowaną, ładniej urośnie), dodajemy szczyptę soli i mąkę. Kiedy konsystencja będzie gładka, albo chociaż znośna, dodajemy musli. Mieszamy, żeby jakoś przyzwoicie się połączyło i łychą wykładamy na rozgrzaną patelnię teflonową.
Wyszło mi 9 małych sztuk, z moich nieudolnych obliczeń wynika, że każda ma około 45 kcal.









smacznego ;)
Zupa szpinakowa

 Lekka, orzeźwiająca zupa - idealna na wiosnę
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łżki masła
2-3 łżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

 
przyrządzanie: Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w  rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok  z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę.  Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.

placki z musli wyglądają rewelacyjnie! Muszę je koniecznie zrobić, ale z orzechami... mmmm
Myślę, że np. z migdałami albo orzechami laskowymi będą równie dobre ;) Tak samo bez musli ale za to z musem jabłkowym i cynamonem.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.