- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 lutego 2011, 13:00
Edytowany przez MaxGrubaskaa 15 lutego 2011, 21:18
12 lutego 2011, 21:26
12 lutego 2011, 21:52
12 lutego 2011, 22:32
12 lutego 2011, 23:47
12 lutego 2011, 23:49
Zupa szpinakowa | |
Lekka, orzeźwiająca zupa - idealna na wiosnę |
czas: | 60 minut |
liczba porcji: | 4 |
składniki: | 50 dag szpinaku pół cebuli 1 ziemaniak 1 ząbek czosnku 2 szklanki warzywnego bulionu 1 zółtko sok z ćwiartki cytryny 1/4 szklanki śmietany 3 łżki masła 2-3 łżki tartego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatułowa |
przyrządzanie: | Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem. |
12 lutego 2011, 23:51