Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)






Placuszki z cukini

Składniki (na ok.12 dużych placków):

  • 3 cukinie
  • 5 pieczarek
  • cebula dymka (ja miałam naprawde małe więc dałam 4 razem ze szczypiorkiem)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek otrąb (dowolnych)
  • 2 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

ukinięrn obrać, wyrdążyć środek i zetrzeć na małych oczkach. Posolić szczyptą irn odstawić, żeby puściła sok (ok.10min). Odlać sok z cukinii i dodać rnstarte na grubych oczkach pieczarki, pokrojoną drobno dymkę razem ze rnszczypiorkiem. Dodać oytręby, skrobię/mąkę, jajka, sól, pieprz i pół rnłyżeczki czosnku granulowanego i mleko. Dokładnie wymieszać. Kłaść na rndobrze rozgrzany teflon. Smażyć na małym ogniu cieńkie placki.

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.


Kotlety jajeczne ze szpinakiem

400 g mrożonego szpinaku
3 jajka
posiekana papryczka chilli
łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki otrąb owsianych
czosnek
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Jajkarn ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Szpinak rnrozmrozić i odparować nadmiar wody, przyprawić czosnkiem, solą i rnpieprzem wg upodobań.
Do przestudzonego szpinaku dodać jajka, rnchilli, szczypiorek, łyżkę otrąb i sos sojowy. Dokładnie wymieszać, rnlepić średniej wielkości kotlety i obtaczać je w pozostałych otrębach.
Podsmażyć do zarumienienia na lekko naoliwionej patelni.

 

Smacznego!


Zdjecia i przepis zaporzyczony z internetu:)Serdecznie polecam-sa przepyszne:)Moje ulubione!!!

Placki twarogowe na słodko (danie węglowodanowe)

rn

Składniki (na 3-4 małe placki):

rn
  • 100g chudego twarogu
  • 3 łyżki mąki z pełnego przemiału
  • 3 łyżki mleka (max. 1,5% tłuszczu)
  • białko jajka
  • łyżeczka fruktozy
  • odrobina aromatu (u mnie migdałowy)
rn

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy rnplacuszki i smażymy na teflonowej patelni (można dodać kapkę oliwy). rnJeśli chcemy, żeby były bardziej puszyste, białko można ubić.

rn

Placuszki bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

rn


rn

Składniki:

rn
  • 400 g pieczarek
  • 1 średni por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka 
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz, do smaku
rn

 

rn

rn

Pieczarkirn ugotować (odcedzić po ok.10 minutach od zagotowania wody). Pokroić w rnkostkę. Por pokroić w półksiężyce. Jajka, pierś i ogórki pokroić w rnkostkę.

rn

Wymieszać wszystkie składniki, dodać jogurt, musztardę i doprawić do smaku.

rn

Wsadzić do lodówki, w celu "przegryzienia się" składników.

rnSmacznego!
!

rn

Składnki na 9 mufinek:

rn
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 5 łyżek otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek słodzika (1łyżka=3łyżeczkom cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju parafinowego
  • 5 łyżek coca-coli zero/light
  • 0,5 szkl mleka
rn

Otrębyrn zmielić na puch. Podczas mielenia dodać słodzik. Wymieszać ze sobą rnsuche składniki (otręby, słodzik, kakao, proszek do pieczenia). W rnosobnej misce wymieszać "mokre" (mleko, jajka, olej i na samym końcu rncoca-colę). Zmieszać ze sobą suche z "mokrymi". Nałożyć do papilotek. rnPiec 25min w 160stopniach.

>
> kurczak w miodzie i platkach owsianych
>
>
>
>
> 1 piers pokorojona wedle uznania 4 lyzki platkow
> owsianych2 lyzki przecieru pomidorowego ( wtedy
> zaprawa jest bardziej plynna)2 lyzki miodupapryka
> ostra i chilly wedle uznania sol Wszystko
> mieszamy i odstwaiamy kuraka w zalewie na 30
> minut, wtedy platki miekna
> i sa nasaczone miodem, pozniej wszystko na
> patelnie ja smaze na
> teflonie i daje bardzo malo oliwy zeby ograniczyc
> kalorycznosc. Smaze
> ta piers lekko nieodmrozona, wtedy mniej sie
> przypala .


o spoko, mój przepis moje zdjęcie buahahah jestem słwana..
 tak wygląda z bliska.
a tak btw to skąd mój przepis i zdjęcie posiadasz? tak ze zwykłej ciekawosci. ( mam pamiętnik tylko dla znajomych)
Kiedys gdzies w necie znalazlam .
to jestem w szoku :) bo słowo w słowo tekst przepisu z pamiętnika taki sam. na ale luz. na zdrowie i smacznego

KOTLETY SOJOWE W POTRAWCE GRECKIEJ<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Składniki:

-6 sztuk kotletów sojowych
-6 marchewek
-1 duża pietruszka
-1 seler
-1 por
-3 łyżeczki przecieru pomidorowego(jeżeli ktoś posiada taki domowy to z powodzeniem można wlać cały słoiczek)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól,pieprz -do smaku

Przygotowanie:

Kotlety sojowe ugotować w osolonej wodzie.Marchew,pietruszkę i seler umyć,obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.Por umyć,obrać i pokroić w pół talarki.Wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie,podlać wodą i dusić jakieś 5 min.pod przykryciem na małym ogniu.Następnie dodać przecier pomidorowy,poddusić jeszcze z 2 minutki,doprawić solą i pieprzem.Dodać pokrojone w paseczki kotlety sojowe.Całość wymieszać.
Można podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.....ale bez niczego też jest smaczne i sycące :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.