Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





Zapiekanka z borówki amerykańskiej

4 porcje, ok. 200 kcal każda
0,5 kg borówki amerykańskiej
Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag masła, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania


Zimne masło, przesianą mąkę i cukier połącz, szybko siekając nożem. Mieszanina powinna mieć konsystencję grubej kaszy.
Tortownicę wysmaruj masłem. Wsyp borówki. Wierzch posyp przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na 30–40 minut.
Zapiekanka jest gotowa, kiedy jej wierzch się zrumieni. Podawaj ją na gorąco, oprószoną cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
kurczak w cebulowym curry

2 porcje, 170 kcal każda
podwójna pierś kurczaka, łyżka oleju z pestek winogron, 2 duże cebule, łyżka albo dwie pasty curry (wypróbuj różne odmiany, najlepsze są te ostrzejsze), 0,5 małego pęczka natki pietruszki, ewentualnie sól do smaku

• Mięso umyj, osusz, pokrój w paski. Obsmaż je w rondlu na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Posyp nią kurczaka, podlej 3 łyżkami wrzątku i duś pod przykryciem około 15 min.
• Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj pastę curry, wymieszaj. Jeśli trzeba, skrop wodą i duś jeszcze 5 min. Spróbuj, czy nie trzeba posolić.
• Posyp drobno posiekaną natką. Podawaj z zieloną sałatą i razowym makaronem.
Salatka - KURCZAK W CYTRUSACH

8 porcji, każda 110 kcal
• 1 duża pierś z kurczaka bez skóry
• 1 główka sałaty
• 2 jabłka
• 2 mandarynki
• 2 kiwi
• 1 pomarańcza
• 1/2 cytryny
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• odrobina soli i pieprzu

Pierś podsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, pokroić na nieduże kawałki, sałatę porwać, owoce podzielić na mniejsze cząstki. Z oleju z pestek winogron, cytryny i przypraw sporządzić sos. Składniki wymieszać.
Sałatkę podawać schłodzoną.
Jaka cisza :P  dodajcie jakies swoje przepisy ;)
O przepisy super na pewno z skorzystam:)
Ja polecam jeszcze tą stronę KLIK 
Sałatka z miętą i serem z Wiżajn - składniki
  • 30 dag mieszanki sałat:
  • endywii rukoli roszponki lodowej (pokrojonej) kilka listków czerwonego radicchio
  • 25 dag sera z Wiżajn
  • 40 dag dobrych swojskich kiełbasek w typie frankfurterek
  • kilka gałązek świeżej mięty

  • Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 przetarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz.
Sałatka z miętą i serem z Wiżajn - sposób przygotowania
Sałaty układamy na półmisku. Posypujemy dużymi kawałkami rozkruszonego sera. Z podanych składników robimy sos winegret i polewamy nim sałatę. Posypujemy całość listkami mięty. Na wierzchu układamy gorące, chrupiące (grillowane lub opiekane) kiełbaski. Jeśli kiełbaski są duże, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki - aby wystarczyły na jeden kęs.




Kisiel z owocami

Składniki na 4 porcje:
• 400 ml kisielu
• 250 g mandarynek, truskawek lu owoców jagodowych

Surowe owoce, zalać ugotowanym kisielem.

Jedna porcja ( 160 g ) zawiera 120 kcal
Peperonata na sposób francuski (65 kcal)

• 4-6 strąków papryki
• 5 pomidorów
• 6 jaj
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy
• koperek
• sól
• pieprz

Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Do rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu niewielkiej ilości wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć pomidory. Dusić bez przykrycia do chwili, aż odparuje sok z pomidorów, następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do miseczki wybić jaja, starannie rozmącić widelcem, wlać do garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową potrawę posypać posiekanym koperkiem.
Kuskus z pieczarkami (95 kcal)

• szklanka kuskusu
• 50 dag pieczarek
• 2 cebule
• szklanka zielonego groszku
• 2 łyżki maggi w płynie
• łyżka margaryny
• łyżka oleju
• pęczek natki
• sól
• pieprz

Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w plasterki, włożyć na mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu). Gdy grzyby odparują, dodać margarynę i zrumienić je. Osobno podsmażyć cebulę na łyżce oleju. Ugotować kuskus w wodzie z dodatkiem maggi (wg przepisu na opakowaniu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodać pieczarki, groszek i cebulę. Podgrzewać razem kilka minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając widelcem.
kocham Was za te przepisy :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.