- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:00
Masa przepisów :)
Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)
Edytowany przez MaxGrubaskaa 15 lutego 2011, 21:18
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:03
Zapiekanka z borówki amerykańskiej
4 porcje, ok. 200 kcal każda
0,5 kg borówki amerykańskiej
Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag masła, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania
Zimne masło, przesianą mąkę i cukier połącz, szybko siekając nożem. Mieszanina powinna mieć konsystencję grubej kaszy.
Tortownicę wysmaruj masłem. Wsyp borówki. Wierzch posyp przygotowanym
ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na 30–40
minut.
Zapiekanka jest gotowa, kiedy jej wierzch się zrumieni. Podawaj ją na
gorąco, oprószoną cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym ze szczyptą
cynamonu.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:03
kurczak w cebulowym curry
2 porcje, 170 kcal każda
podwójna pierś kurczaka, łyżka oleju z pestek winogron, 2 duże cebule,
łyżka albo dwie pasty curry (wypróbuj różne odmiany, najlepsze są te
ostrzejsze), 0,5 małego pęczka natki pietruszki, ewentualnie sól do
smaku
• Mięso umyj, osusz, pokrój w paski. Obsmaż je w rondlu na rozgrzanym
oleju na rumiano. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Posyp nią
kurczaka, podlej 3 łyżkami wrzątku i duś pod przykryciem około 15 min.
• Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj pastę curry, wymieszaj. Jeśli
trzeba, skrop wodą i duś jeszcze 5 min. Spróbuj, czy nie trzeba
posolić.
• Posyp drobno posiekaną natką. Podawaj z zieloną sałatą i razowym makaronem.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:03
Salatka - KURCZAK W CYTRUSACH
8 porcji, każda 110 kcal
• 1 duża pierś z kurczaka bez skóry
• 1 główka sałaty
• 2 jabłka
• 2 mandarynki
• 2 kiwi
• 1 pomarańcza
• 1/2 cytryny
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• odrobina soli i pieprzu
Pierś podsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, pokroić na nieduże
kawałki, sałatę porwać, owoce podzielić na mniejsze cząstki. Z oleju z
pestek winogron, cytryny i przypraw sporządzić sos. Składniki wymieszać.
Sałatkę podawać schłodzoną.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:21
Jaka cisza :P dodajcie jakies swoje przepisy ;)
12 lutego 2011, 14:24
O przepisy super na pewno z skorzystam:)
Ja polecam jeszcze tą stronę
KLIK
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:39
Sałatka z miętą i serem z Wiżajn - składniki
- 30 dag mieszanki sałat:
- endywii rukoli roszponki lodowej (pokrojonej) kilka listków czerwonego radicchio
-
25 dag sera z Wiżajn
-
40 dag dobrych swojskich kiełbasek w typie frankfurterek
-
kilka gałązek świeżej mięty
-
Sos winegret: - 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 przetarty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz.
Sałatka z miętą i serem z Wiżajn - sposób przygotowania
Sałaty układamy na półmisku. Posypujemy dużymi kawałkami
rozkruszonego sera. Z podanych składników robimy sos winegret i
polewamy nim sałatę. Posypujemy całość listkami mięty. Na wierzchu
układamy gorące, chrupiące (grillowane lub opiekane) kiełbaski. Jeśli
kiełbaski są duże, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki - aby
wystarczyły na jeden kęs.
![]()
Edytowany przez MaxGrubaskaa 12 lutego 2011, 14:42
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:46
Kisiel z owocami
Składniki na 4 porcje:
• 400 ml kisielu
• 250 g mandarynek, truskawek lu owoców jagodowych
Surowe owoce, zalać ugotowanym kisielem.
Jedna porcja ( 160 g ) zawiera 120 kcal
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:48
Peperonata na sposób francuski (65 kcal)
• 4-6 strąków papryki
• 5 pomidorów
• 6 jaj
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy
• koperek
• sól
• pieprz
Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć
pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Do
rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę
w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu
niewielkiej ilości wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć
pomidory. Dusić bez przykrycia do chwili, aż odparuje sok z pomidorów,
następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym
ogniu. Do miseczki wybić jaja, starannie rozmącić widelcem, wlać do
garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową
potrawę posypać posiekanym koperkiem.
Edytowany przez MaxGrubaskaa 12 lutego 2011, 14:49
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 14:50
Kuskus z pieczarkami (95 kcal)
• szklanka kuskusu
• 50 dag pieczarek
• 2 cebule
• szklanka zielonego groszku
• 2 łyżki maggi w płynie
• łyżka margaryny
• łyżka oleju
• pęczek natki
• sól
• pieprz
Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Oczyszczone i umyte
pieczarki pokroić w plasterki, włożyć na mocno rozgrzaną patelnię z
grubym dnem (bez tłuszczu). Gdy grzyby odparują, dodać margarynę i
zrumienić je. Osobno podsmażyć cebulę na łyżce oleju. Ugotować kuskus w
wodzie z dodatkiem maggi (wg przepisu na opakowaniu). Gdy kasza
wchłonie wodę, dodać pieczarki, groszek i cebulę. Podgrzewać razem
kilka minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając widelcem.
12 lutego 2011, 14:52
kocham Was za te przepisy :D