Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





ZIELONY SOS ZIOŁOWY

(2 porcje, każda 30 kcal)
75 g jogurtu naturalnego, zielenina (tymianek, bazylia, estragon), odrobina soli, pieprz.
Jogurt wymieszać z poszatkowaną zieleniną i doprawić
JOGURTOWY SOS Z CURRY (2 porcje, każda 30 kcal)

75 g jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, zielenina (koperek), curry, odrobina soli, pieprz.
Jogurt wymieszać z musztardą, poszatkowanym koperkiem, doprawić curry, solą i pieprzem.
Biszkopt miodowy light
Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje

• 100g mąki pszennej razowej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki miodu
• 1/2 cytryny wyszorowanej w gorącej wodzie
• 3 białka
• 1 żółtka


Etapy przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę lub tortownicę wyłożyc papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Płynny miód utrzec robotem ze startą skórką cytryny, sokiem z połówki cytryny i żółtkiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do miodowej masy i wsypać 1/3 mąki.
3. Wszystko bardzo ostrożnie wymieszać i dodać pozostałą mąkę. Ciasto włożyć na blachę i piec, aż uzyska złoty kolor.
4. Po upieczenia nakryc wypiek ściereczką, a po 3 min. usunąć papier z ciasta.
Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto (mi wychodzą z tego 3 naleśniki):
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki stołowe mąki pełnoziarnistej, razowej czy jaką tam się lubi i ma
- 0,5 szklanki mleka

Składniki na farsz:
- szpinak (ja dawałam z mrożonki)
- 3 "roztrzepane" białka
- pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na conajmniej 30 min.
Później smażymy na teflonie.
Szpinak wrzucamy na patelnie aby się rozmroził, jak cała woda odparuje dodajemy rozbełtane białka, odrobinę soli i pieprz.
Ja farsz zawsze przygotowuję dzień wcześniej, np. wieczorem, po to żeby składniki się "przegryzły".
Zawijamy farsz w naleśniki, podsamżamy
Ratatouille    :4 porcje, porcja zawiera 170 kcal

Składniki:
-6 dużych pomidorów
-puszka pomidorów krojonych
-łyżeczka oregano
-1/2 łyżeszki pieprzu
-sól
- średni bakłażan
-2,5 szklanki kostek z dyni
-2 małe cukinie
-2 srednie czerwone papryki
-2 czerwone cebule
- łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory oraz te z puszki, oregano, sól i pieprz. Pokrój w plastry bakłażana i cukinię a paprykę i cebulę w kostkę. Posmaruj oliwą dno zaroodpornego naczynia i włóż warzywa. Przykryj i piecz ok 45 min. W połowie czasu dokładnie przemieszaj calosc, Następnie przełóż ważywa do garnka dodaj pomidory i dus na malym ogniu ok 20 min.
Ciasto cytrynowe

16 porcji (kazda po 160 kcal)

Składniki:
- 2 cytryny
- 3 średnie jajka
- 200 g fruktozy lub cukru
- 55 g zwykła mąka
- 200 g mielone migdały
-1 łyżeczka proszku do pieczenia


Metoda:
1. Umieścić cytrynę w rondlu, zalać wodą i zagotować. Zredukować gorąco i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę.
2. Podzielić na pół cytrynę, usunąć pestki, zrobić pure w mikserze razem ze skórą - wszystko razem.
3. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przygotować okrągłą formę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną na dnie pergaminem.
5. Dodawać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i pure cytrynowe.
6. Wlać ciasto cytrynowe i piec przez jedną godzinę.
7. Mieć oko na ostatnie 15 minut. Ciasto może być dość ciemne.
8. Ochłodzić ciasto przez 10 minut, wtedy wyjąć z formy.
Jabłka w pianie

2 porcje, 110 kcal każda
2 średnie jabłka
2 łyżki dżemu niskosłodzonego, najlepszy jest wiśniowy
2 białka jajka
łyżeczka cukru pudru
płaska łyżeczka masła
 
• Jabłka przekrój na połowy i ostrożnie, żeby nie zrobić dziur, wydrąż gniazda nasienne.
• Wytnij z folii aluminiowej 4 kwadraty. Środek każdego kwadratu maźnij masłem. Na każdym ułóż połówkę jabłka przekrojem do góry. W miejsce po gnieździe nasiennym włóż pół łyżki dżemu.
• Kawałki folii z jabłkami ułóż na blasze do pieczenia i wstaw ją do piekarnika o temp. 180 st. C na 15–20 minut. • Białka wstaw do lodówki, aby je oziębić, następnie dodając łyżeczkę cukru, ubij sztywną pianę.
• Upieczone jabłka przykryj pianą i zapiekaj tak długo, aż piana nabierze złocistego koloru. Jedz ciepłe
ŚLIWKOWA TARTA

6 porcji, każda 230 kcal
Ciasto:
• 1 1/3 szklanki mąki pszennej
• 1/3 kostki margaryny
• 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
• 1/4 szklanki wody
masa owocowa:
• opakowanie mrożonych śliwek
• 2 jajka
• 2 łyżki cukru pudru
• małe opakowanie cukru waniliowego
• łyżka cynamonu
• 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1,5%
• łyżka mąki

Z podanych składników zagnieść ciasto (nie dodawać cukru pudru) i schłodzić 15 minut w lodówce. Cienko je rozwałkować i przełożyć do teflonowej formy do tarty. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podpieczone ciasto oprószyć łyżką cukru pudru i ułożyć nierozmrożone śliwki. Włożyć je do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mąką i roztrzepanymi jajkami. Śliwki oprószyć cynamonem, polać jogurtem i ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, aż masa się zetnie.
GRUSZKOWA ZAPIEKANKA

6 porcji, każda 170 kcal
• 5 małych gruszek
• kostka chudego niekwaśnego twarogu
• 8 czubatych łyżeczek cukru
• 2 jajka
• 1-2 cytryny

Białka ubić na sztywno z połową cukru. Żółtko utrzeć z resztą cukru, połączyć z twarogiem i skórką z cytryny. Masę wymieszać delikatnie z przygotowaną pianą z białek. Gruszki pokroić w półplasterki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać masą twarogową, przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
PLACKI ZIEMNIACZANE PO ZBÓJNICKU
4 porcje, każda 290 kcal
Placki: 6 ziemniaków
• 2 jajka
• 3 łyżki mąki
• łyżka oleju
• sól, pieprz.
Farsz: 300 g chudego mięsa wołowego
• cebula
• kilka pieczarek
• sól, pieprz, ostra papryka.

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z olejem. Placki kłaść na patelnię i smażyć z obu stron, nie dodając oleju. Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę, cebulę i pieczarki obrać i pokroić, dusić razem do miękkości. Doprawić do smaku. Gulasz kłaść na placki. Danie najlepiej smakuje spożywane z ogórkami kiszonymi lub surówką z kapusty kiszonej.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.