Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





sama rewelacja ;)
No pewnie ;) Odchudzanie moze byc pyszne ;)  hehe
Sernik z marchewką - bez cukru
14 porcji po 70 kcal

Składniki

* 50 dkg sera białego chudego - zmielić (najlepiej o zawartości do 2% tłuszczu)
* 40 dkg serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu
* 10 dkg serka homogenizowanego waniliowego o niskiej zawartości tłuszczu i cukru
* 4 łyżki jogurtu odtłuszczonego
* 6 łyżeczek mąki kukurydzianej
* 6-7 łyżek słodzika do pieczenia
* 7-8 jaj
* 1 szt starta marchewka (zastąpi nam bakalie)
* szczypta soli
* kilka kropelek aromatu do ciast

Wykonanie
1. Ser mielimy (o ile nie mamy gotowego na serniki)
2. Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, sery, słodzik, mąkę kukurydzianą, jogurt, parafinę i aromat
4. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem
Formę (tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy lekko olejem parafinowym (można posypać otrębami dno i boki, aby ciasto nie przyległo do formy).
Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika
Pieczemy ok. 40 min. na lekko brązowawy kolor
Po upieczeniu pozostawić na ok. 10-15 min w piekarniku, następnie wystawić z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Roladki z cukinii

4 porcje (porcja 90 kcal)

Składniki

30 g jogurtu
1 łyżeczka ostrej musztardy
szczypta papryka w proszku
sól
1 łyżeczka szczypiorku
60 g cukinii
20 g szynki
15 g grissini
30 g pomidorów koktailowych
1 łyżeczka oleju

Wykonanie
1. Jogurt wymieszać z musztardą. Dip doprawić papryką i solą, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
2. Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ser i szynkę pokroić na 3 paski. Grissini (grube paluszki) podzielić na 3 kawałki. Na 3 plastrach cukinii położyć po 1 kawałku szynki i grissini, zwinąć i spiąć wykałaczkami.
3. Pomidorki umyć, przekroić na pół, razem z pokrojonym serem wyłozyć na pozostałe plastry cukinii. Zwinąć i spiąć.
4. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, włożyć roladki i obsmażyć.
Zupa cebulowo-porowa
6 porcji po 115 kcal

Składniki

1 posiekana cebula
1 oczyszczony i posiekany por
1 łodyżka świeżego lub ¼ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka oleju arachidowego
Szczypta soli i pieprzu
Około 1 l bulionu drobiowego
4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
szczypiorek

Wykonanie
1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Dodaj cebulę, pora, tymianek, szczyptę pieprzu i soli, duś około 15 minut.
2. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż por będzie miękki.
3. Dodaj ziemniaki i gotuj aż będą miękkie
4. Rozdrobnij przy użyciu miksera
5. Podając posyp szczypiorkiem
Cytrynowy łosoś
4 porcje po 320 kcal

Składniki

2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 filety z łososia
1 cytryna

Wykonanie
1. Przypraw rybę pieprzem
2. Na patelni rozpuść oliwę, dodaj czosnek i rybę
3. Smaż ok. 10 minut, następnie przełóż rybę na drugą stronę
4. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny
INDYK Z SALSĄ (191 kcal)

składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- kotlet z indyka (80g)
- 100g pomidora
- 30g czerwonej cebuli
- 1 zielona pepperoni
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oregano, papryka w proszku, sola i oliwą. Kotlet opłukać, osuszyć i pokroic na kawałki. Mięso posmarowane przygotowaną marynatą, odstawic na 15 minut.
2. Pomidor oczyścić, umyć, pokroic w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroic w mała kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczke pepperoni umyć, naciąć, po usunięciu pestek pokroic w kostkę.
3. Pomidor wymieszać z cebulą, pepperoni i sokiem z cytryny, sos doprawic sola i pieprzem. Patelnię teflonową rozgrzać, włozyc mięso i smażyć na złocistobrązowo, ok. 3 minut z każdej strony. Podać z salsą
Spaghetti  (171 kcal)

składniki:
- 60g pomidora
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 40g spaghetti

wykonanie:
1. Pomidor umyć, przekroić na pół, usunąc pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroic w drobna kosteczkę.
2. Teflonowa patelnię rozgrzać i zeszklic na niej cebule z czosnkiem. Dodać pokrojony pomidor i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Sos doprawić do smaku sola, pieprzem i chili
3. Osoloną wode doprowadzić do wrzenia, włożyć spaghetti i ugotować al dente (ok. 8 minut). Makaron wlac na sito i dokładnie osączyć. Wylac je na patelnie z sosem i wymieszać. Danie mozna udekorować listkami bazylii
Spaghetti ze szpinakiem

Składniki:
- 2 cebule duże (60 kcal)
- kilka ząbków czosnku (nie przesadzajmy )
- łyżka oleju/oliwy (90 kcal)
- szpinak mrożony 450 g (85 kcal)
- śmietana 12% 2 łyżki (54 kcal)
- makaron spaghetti lub wedle upodobań (100g ugotowanego=100 kcal)

Cebule siekamy wraz z czosnkiem, szklimy na oleju. Szpinak bez rozmrażania wrzucamy na cebule i czosnek, czekamy aż się rozmrozi i troszkę podgotuje. W między czasie wstawiamy wode na makaron i gotujemy według przepisu. Do sosu dodajemy śmietanę ugotowany makaron i smacznego .

Sam sos według tego przepisu ma 289 kcal i spooookojnie dla jednej osoby starczy na 3 dni.
GRECKI SOS TZATZIKI

(2 porcje, każda 40 kcal)
Małe opakowanie serka homogenizowanego 3%, 1/2 średniego ogórka zielonego, ząbek czosnku, odrobina soli, pieprz.
Ogórek zetrzeć na tarce i dodać do serka. Dodać posiekany czosnek i doprawić.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.