- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:00
Masa przepisów :)
Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)
Edytowany przez MaxGrubaskaa 15 lutego 2011, 21:18
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:41
mam nadzieje ze się przydadzą :)
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:43
Koktajl malinowo-gruszkowy (70 kcal)
• 200 g malin
• 100 ml nektaru gruszkowego
• 200 ml łagodnego odtłuszczonego kefiru
• 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
Do dekoracji:
• trawa cytrynowa
• maliny
Maliny
przebrać, przełożyć do miksera. Dodać nektar gruszkowy, kefir i wodę
mineralną, zmiksować na najwyższych obrotach. Napój schłodzić w lodówce,
wlać do szklaneczek. Udekorować trawą cytrynową i malinami
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:44
Mus z kiwi
Składniki
8 dużych i dojrzałych owoców kiwi
2 łyżki cukru lb słodzika
po ¾ szklanki wody i białego wytrawnego wina
1 surowe białko
Wykonanie
Owoce
obrać, pokroić i zmiksować. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gotować
bez przykrycia 3-5 minut, wystudzić, wymieszać z przecierem z kiwi i
winem. Dodać lekko ubite białka i ubijać aż do pojawienia się
pęcherzyków powietrza.
Przelać mus do miski, wstawić do
zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem nastawionym
na najniższe obroty, ponownie wstawić do zamrażalnika, by się mocno
schłodził, ale nie zamroził.
Podawać ozdobione liśćmi mięty i plastrami kiwi.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 75 kcal
Ilość porcji : 4
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:44
Rolada z łososiem
Składniki
150 g wędzonego łososia
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 jajka
4 łyżki koperku
200 g twarogu
2-4 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
Wykonanie
Szpinak poddusić na maśle, osączyć, wymieszać z żółtkami i pianą z
białek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, rozsmarować na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
Lekko wystudzić.
Twaróg wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i sok z cytryny.
Rozsmarować na "cieście" szpinakowym, ułożyć kawałki łososia, zrolować.
Zawinąć roladę w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 172 kcal
Ilość porcji : 6
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:44
Zupa - krem z prawdziwków
Składniki
1 l bulionu drobiowego (z kostki)
500 g świeżych prawdziwków
1 marchewka
1 mały por
2 łyżki śmietany
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie
Grzyby i warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu,
gotować ok. 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, całość zmiksować.
Dodać śmietanę, przed podaniem posypać zupę posiekaną natką.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 57 kcal
Ilość porcji : 4
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:45
Ziemniaki nadziewane warzywami
Składniki
8 upieczonych ziemniaków
1 mała cukinia
1 papryka
1/2 bakłażana
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz, tymianek
tarty ser do posypania
Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, resztę warzyw pokroić w kostkę. Olej rozgrzać,
podsmażyć na nim cebulę z warzywami, doprawić do smaku. Warzywami
napełnić nadkrojone wzdłuż ziemniaki, posypać serem, krótko zapiec.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 207 kcal
Ilość porcji 4
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:45
RYBA PO GRECKU- 3 porcje po ok. 110kcal
3 kostki z mintaja- każda po 75kcal
3marchewki, pietruszka,seler,cebula- 60kcal
0,5 bulionu z kostki- 30kcal
ziele, listek laurowy,Vegeta, pieprz
pól łyżeczki cukru - 10kcal
(ja robię bez pomidorów)
Rybę
przyprawiam solą i pieprzem i zawijam w folię aluminiową. Kiedy ryba
piecze się, szatkuję wszystkie warzywa na średniej tarce i wrzucam do
wcześniej zagotowanego bulionu z kury. Dodaję listek laurowy, ziele,
vegetę i duszę na mały ogniu (nie dodaję w ogóle oleju ani oliwy!).
Kiedy warzywa będą miękkie, odkrywam i czekam aż woda wyparuje.
Następnie rybę pokrywam warzywami i czekam aż będzie zimne. Smacznego :)
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:45
Jabłka w sosie
Składniki
4 duże jabłka
szklanka mleka
2 łyżki cukru
żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka rodzynek
4 łyżeczki dżemu
Wykonanie
Umyte jabłka wydrążyć, w powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu.
Ułożyć jabłka w naczyniu do zapiekania, piec 25 minut w temp. 200
stopni. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym
mlekiem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zalać
jabłka 5 minut przed koncem pieczenia. Przed podaniem posypać
sparzonymi i osączonymi rodzynkami.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 189 kcal
Ilosc porcji : 4