Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





mam nadzieje ze się przydadzą :)

kurczak w miodzie i platkach owsianych

1 piers pokorojona wedle uznania 
4 lyzki platkow owsianych
2 lyzki przecieru pomidorowego ( wtedy zaprawa jest bardziej plynna)
2 lyzki miodu
papryka ostra i chilly wedle uznania sol 
Wszystko mieszamy i odstwaiamy kuraka w zalewie na 30 minut, wtedy platki miekna i sa nasaczone miodem, pozniej wszystko na patelnie ja smaze na teflonie i daje bardzo malo oliwy zeby ograniczyc kalorycznosc. Smaze ta piers lekko nieodmrozona, wtedy mniej sie przypala .

Koktajl malinowo-gruszkowy (70 kcal)


• 200 g malin
• 100 ml nektaru gruszkowego
• 200 ml łagodnego odtłuszczonego kefiru
• 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej

Do dekoracji:
• trawa cytrynowa

• maliny

Maliny przebrać, przełożyć do miksera. Dodać nektar gruszkowy, kefir i wodę mineralną, zmiksować na najwyższych obrotach. Napój schłodzić w lodówce, wlać do szklaneczek. Udekorować trawą cytrynową i malinami

Mus z kiwi

Składniki
8 dużych i dojrzałych owoców kiwi
2 łyżki cukru lb słodzika
po ¾ szklanki wody i białego wytrawnego wina
1 surowe białko


Wykonanie
Owoce obrać, pokroić i zmiksować. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gotować bez przykrycia 3-5 minut, wystudzić, wymieszać z przecierem z kiwi i winem. Dodać lekko ubite białka i ubijać aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza.

Przelać mus do miski, wstawić do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem nastawionym na najniższe obroty, ponownie wstawić do zamrażalnika, by się mocno schłodził, ale nie zamroził.

Podawać ozdobione liśćmi mięty i plastrami kiwi.

 

 

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 75 kcal

Ilość porcji : 4
Rolada z łososiem


Składniki
150 g wędzonego łososia
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 jajka
4 łyżki koperku
200 g twarogu
2-4 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła


Wykonanie
Szpinak poddusić na maśle, osączyć, wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Lekko wystudzić.

Twaróg wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i sok z cytryny. Rozsmarować na "cieście" szpinakowym, ułożyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć roladę w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 172 kcal

Ilość porcji : 6
Zupa - krem z prawdziwków


Składniki
1 l bulionu drobiowego (z kostki)
500 g świeżych prawdziwków
1 marchewka
1 mały por
2 łyżki śmietany
pieprz
natka pietruszki


Wykonanie
Grzyby i warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu, gotować ok. 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, całość zmiksować. Dodać śmietanę, przed podaniem posypać zupę posiekaną natką.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 57 kcal
Ilość porcji : 4
Ziemniaki nadziewane warzywami


Składniki
8 upieczonych ziemniaków
1 mała cukinia
1 papryka
1/2 bakłażana
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz, tymianek
tarty ser do posypania



Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, resztę warzyw pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę z warzywami, doprawić do smaku. Warzywami napełnić nadkrojone wzdłuż ziemniaki, posypać serem, krótko zapiec.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 207 kcal
Ilość porcji  4
RYBA PO GRECKU- 3 porcje po ok. 110kcal
3 kostki z mintaja- każda po 75kcal
3marchewki, pietruszka,seler,cebula- 60kcal
0,5 bulionu z kostki- 30kcal
ziele, listek laurowy,Vegeta, pieprz
pól łyżeczki cukru - 10kcal
(ja robię bez pomidorów)

Rybę przyprawiam solą i pieprzem i zawijam w folię aluminiową. Kiedy ryba piecze się, szatkuję wszystkie warzywa na średniej tarce i wrzucam do wcześniej zagotowanego bulionu z kury. Dodaję listek laurowy, ziele, vegetę i duszę na mały ogniu (nie dodaję w ogóle oleju ani oliwy!). Kiedy warzywa będą miękkie, odkrywam i czekam aż woda wyparuje. Następnie rybę pokrywam warzywami i czekam aż będzie zimne. Smacznego :)
Jabłka w sosie

Składniki

4 duże jabłka
szklanka mleka
2 łyżki cukru
żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka rodzynek
4 łyżeczki dżemu



Wykonanie
Umyte jabłka wydrążyć, w powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu. Ułożyć jabłka w naczyniu do zapiekania, piec 25 minut w temp. 200 stopni. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zalać jabłka 5 minut przed koncem pieczenia. Przed podaniem posypać sparzonymi i osączonymi rodzynkami.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 189 kcal
Ilosc porcji : 4
pyszności :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.